Τα «σκονάκια» του Μαξίμου και η οργή Σαμαρά για Κυριάκο και Ντόρα

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα για την κυβέρνηση, ενώ αυξάνονται οι «μαύρες τρύπες» σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το κεντρικό μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να προστατευθεί πάση θυσία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτά­κης. Και ενώ η χώρα είναι εν μέσω του δεύτε­ρου κύματος πανδημίας το οποίο την βρίσκει απροετοίμαστη, το πρωθυπουργικό επιτελείο επιχειρεί να υψώσει τοίχος προστασίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα μόλις την περα­σμένη Πέμπτη αποκαλύφθηκε ότι προωθήθη­καν από το Μέγαρο Μαξίμου «σκονάκια» -μέσω non paper- σε φιλικά ΜΜΕ για επιθέσεις ενά­ντια στον ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία και τον Αλέξη Τσίπρα.

Επί της ουσίας η στρατηγική της κυβέρνη­σης είναι κτισμένη πάνω στην επικοινωνία, ενώ της ασκείται σκληρή κριτική ότι το δεύτε­ρο κύμα της πανδημίας βρίσκει τη χώρα ανο­χύρωτη και το ΕΣΥ απροετοίμαστο με αποκλει­στική ευθύνη της.

Γκρίνια στο γαλάζιο στρατόπεδο

Ήδη, και στο εσωτερικό της Κ.Ο. υπάρχει μεγά­λη γκρίνια και προβληματισμός γιατί δεν έγι­ναν κινήσεις νωρίτερα ώστε να ληφθούν άμε­σα μέτρα για ενίσχυση του ΕΣΥ, για μόνιμες προσλήψεις γιατρών, για μαζικά δωρεάν δια­γνωστικά τεστ, για αύξηση των κλινών ΜΕΘ και αποσυμφόρηση στη χαοτική κατάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Και μπορεί αυτή να είναι η κριτική της αντι­πολίτευσης, αλλά υπάρχει μεγάλος αριθμός βου­λευτών της ΝΔ που παρασκηνιακά υποστηρί­ζουν τα ίδια, έχοντας και τα αρνητικά μηνύμα­τα των ψηφοφόρων τους.

Το κλίμα είναι βαρύ στις εκλογικές περι­φέρειες όπως λένε οι βουλευτές, καθώς πολύ λίγες επιχειρήσεις, μόλις 17.863, έλαβαν δάνειο μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδο­σίας, δηλαδή μόνο το 2,5% του συνόλου. Επί­σης, υπάρχουν πληροφορίες από βουλευτές και το έχουν μεταφέρει στους αρμόδιους υπουρ­γούς, ότι οι Τράπεζες συνεχίζουν να μην χρη­ματοδοτούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρή­σεις, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοι­χεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η ρευστότητά τους μέσα στο 2020 έχει αυξηθεί κατά 56 δισ. ευρώ και από αυτά έχουν δοθεί στην πραγμα­τική οικονομία μόλις 10 και τα 5 σε πέντε πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τρομάζει τους βουλευτές ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση –και ήδη αυτό τρο­μάζει τους βουλευτές- είναι εκτός από τις συν­θήκες ασφυξίας στις μικρές επιχειρήσεις με την έλλειψη ρευστότητας, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας με τον οποίο θα πτωχεύουν το 80% των επιχειρήσεων που, εξαιτίας και των επιλο­γών της κυβέρνησης, βρέθηκαν να χρωστούν.

«Υπάρχει ο φόβος μήπως ο νέος Πτωχευ­τικός Κώδικας που ψηφίστηκε και βγάζει για πρώτη φορά στο σφυρί την πρώτη κατοικία, οδηγεί σε πτωχεύσεις φυσικών προσώπων, σε αθρόους πλειστηριασμούς και σε μαζική εκποίηση περιουσιών προς όφελος των τρα­πεζών, αποτελέσει μια μεγάλη ‘‘μαύρη τρύπα’’ για την κυβέρνηση» τόνιζε πολύπειρο κυβερνη­τικός βουλευτής που διευκρινίζει πως παρά τις διαφωνίες πολλών μελών της Κ.Ο. ήταν μονό­δρομος να τον ψηφίσουν.

Μάχη για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Το άλλο ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση και θα έχει απέναντί της σύσσω­μη την αντιπολίτευση και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας, της αύξησης της ανεργίας και της γενικευμένης ανασφάλειας, είναι το νέο εργα­σιακό νομοσχέδιο.

Το «εργασιακό νομοσχέδιο» που παρου­σίασε προ ημερών ο Υπουργός Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλάζει άρδην το σύστη­μα των υπερωριών και την απλήρωτη υπερω­ριακή εργασία, δημιουργεί νέα δεδομένα στο συνδικαλισμό και απαξιώνει τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων.

Αντιδράσεις για τα κουτσουρεμένα αναδρομικά

Ακόμα και για το γεγονός ότι 80.000 συνταξι­ούχοι έλαβαν είτε κουτσουρεμένα είτε και καθό­λου αναδρομικά εξόργισε τους βουλευτές που θεωρούν ότι και αυτή η κίνηση επιβαρύνει το κλίμα για την κυβέρνηση που είχε αποκλείσει με την απόφασή της 1,5 εκατομμύριο συντα­ξιούχους από τα αναδρομικά που δικαιούνται.

Εξοργισμένος ο Σαμαράς με τον πρωθυπουργό

Το άλλο καυτό μέτωπο είναι τα ελληνοτουρκι­κά όπου ο Πρωθυπουργός με πολύ σαφή τρό­πο στήριξε τη θέση των υπουργών Επικρατεί­ας και Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Γερα­πετρίτη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας είναι τα 6 ναυτικά μίλια. «Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στη θάλασσα στα έξι μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10, εξού και κάθε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου ανα­χαιτίζεται» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης εξοργί­ζοντας σύμφωνα με πληροφορίες τον Αντώ­νη Σαμαρά.

Ο Μεσσήνιος πρώην Πρωθυπουργός είναι έξαλλος με πολλές δηλώσεις όπως της Ντόρας Μπακογιάννη πως τα τουρκικά σκάφη έκαναν διέλευση στα διεθνή ύδατα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι «σφαίρα προστασίας» των Ενόπλων Δυνάμε­ων είναι «τα απόλυτα κυριαρχικά δικαιώματα και όχι τα δυνητικά».

Αυτό που έχει ενοχλήσει πολλούς βουλευ­τές και μάλιστα και καραμανλικούς, εκτός από τους σαμαρικούς, είναι η άρνηση της κυβέρ­νησης να πει ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμ­μές εάν υπάρξει παράνομη τουρκική Navtex και εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που ορι­οθετήθηκε με την Αίγυπτο. Επί των τουρκι­κών προκλήσεων, άλλο ζήτημα που ενοχλεί, είναι ότι αντί για κυρώσεις η κυβέρνηση έθε­σε αίτημα για εξέταση αναστολής της Τελωνει­ακής Ένωσης με την Τουρκία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς μιλά σε συνομιλητές του για την ανάγκη να υπάρξει αληθινή πολιτική από την πλευρά της κυβέρ­νησης έναντι της Τουρκίας και σε συνομιλητές του τονίζει πέντε βήματα άμεσα:

1. Να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένας διερευνη­τικός διάλογος με την Τουρκία δεν θα γίνει όσο ισχύουν οι προκλήσεις της. Δηλαδή όχι μόνον όσο υπάρχουν νέες navtex. Αλλά όσο ισχύει το Τουρκολυβικό Σύμφωνο! Κι όσο δεν αποσύ­ρεται η νέα διακήρυξη των ζωνών έρευνας και διάσωσης στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

2. Να πούμε στους εταίρους μας τώρα –όχι το Δεκέμβριο– ότι δεν ζητάμε να κάνουν τίποτε, δεν περιμένουμε να κάνουν τίποτε, δεν «επαιτούμε» τη στήριξή τους.

3. Η Ελλάδα οφείλει να διακηρύξει την ΑΟΖ της, όπως την προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Στο σύνολό της! Έχει απόλυτο δικαίωμα να το κάνει, καλώντας κι όλες τις «όμορες» χώρες για ορι­οθέτηση. Με την Ιταλία έχει ήδη γίνει πλήρως η οριοθέτηση. Με Αίγυπτο έχει γίνει μερικώς. Η Κύπρος θα προσέλθει αμέσως. Και αυτό θα συμπαρασύρει και την Αίγυπτο, αφού και οι τρείς χώρες (Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτος) έχουν αναλάβει την υποχρέωση, όταν θα οριο­θετούν διμερώς με την άλλη, να λαμβάνουν τη γνώμη και της τρίτης. Μένει η Τουρκία η οποία έχει διακηρύξει εντελώς άλλα, τα οποία είναι όλα παράνομα (με βάση του Διεθνές Δίκαιο…). Να σημειωθεί ότι για ΑΟΖ δεν υπάρχει casus belli από πλευράς Τουρκίας…

4. Αν η Τουρκία επιχειρήσει να αντιδρά­σει (νέες navtex κ.λπ.) τότε η Ελλάδα μπορεί να ανακηρύξει και τα 12 μίλια στην Κρήτη και στην Ανατολική Μεσόγειο (σύμπλεγμα Καστε­λόριζου κ.λπ.). Τυπικά τουλάχιστον – για τα 12 μίλια εκτός Αιγαίου δεν υπάρχει casus belli από πλευράς Τουρκίας.

5. Αν η Τουρκία συνεχίσει να κλιμακώνει, τότε η Ελλάδα μπορεί να εξαγγείλει και τα 12 μίλια στο Αιγαίο! Οπότε υποχρεώνεται η Τουρ­κία ή να κάνει αυτή το «πρώτο βήμα» – ή να ακυ­ρωθεί στην πράξη το casus belli!. Και ταυτόχρο­να – πριν οποιαδήποτε αντίδραση της Τουρκί­ας – η Ελλάδα να επικαλεστεί την εφαρμογή του Άρθρου 42 της Συνθήκης της Λισαβώνας παράγραφος 7, που αποτελεί εντελώς διαφορε­τική βάση υποχρέωσης έμπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ προς μέλος της που υφίσταται επίθεση.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή