Τα έκτακτα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές – Ποιοι θα λάβουν έξτρα αποζημίωση

Μετά από ένα εκρηκτικό Σαββατοκύριακο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, με τους εμπόρους να εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για την αιφνιδιαστική παράταση στο λουκέτο στο λιανεμπόριο και το χθεσινό κυβερνητικό αλαλούμ, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε έκτακτη ειδική αποζημίωση ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού διαμορφώνεται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Αυτή η αποζημίωση:

  • είναι μη επιστρεπτέα, 
  • είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, 
  • δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, 
  • δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Δεν εξαγοραζόμαστε

Οι πρώτες αντιδράσεις στις ανακοινώσεις Σταϊκούρα από τον εμπορικό κόσμο της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης δείχνουν πως οι καταστηματάρχες δεν ικανοποιούνται από τα «ψίχουλα» που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση. 

Στην Πάτρα τα καταστήματα, ως συμβολική διαμαρτυρία, είχαν ανοιχτές πόρτες, ανοιχτά φώτα, αλλά δεν εξυπηρετούσαν πελάτες. Οι επαγγελματίες δηλώνουν ότι το ποσό ενίσχυσης είναι πάρα πολύ μικρό και δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

Επισημαίνουν, ακόμη, ότι οι επιχειρήσεις τους είναι τρεις μήνες κλειστές και τονίζουν πως όλη η Ελλάδα βράζει από τα κρούσματα, ιδιαίτερα η πρωτεύουσα, όμως οι ίδιοι παραμένουν κλειστοί. 

Ανάλογη εικόνα και στη Θεσσαλονίκη όπου οι καταστηματάρχες λένε ότι «δεν πουλιόμαστε» ούτε με 2 ούτε με χιλιάρικα, ενώ ορισμένοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους κατά παράβαση των κυβερνητικών αποφάσεων.

Αναμένεται, πλέον, η πρώτη επίσημη αντίδραση των τοπικών εμπορικών συλλόγων. 

 Άνοιγμα λιανεμπορίου με… παρατράγουδα

Από σήμερα ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα λιανικής με τις πύλες των καταστημάτων ναι ανοίγουν για αγορές εντός του καταστήματος ενώ οι καταναλωτές θα είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν μήνυμα στο 13032 (με χρονικό περιορισμό 3 ωρών και μόνο μια φορά ημερησίως) για τις αγορές τους.

Παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

► Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

► Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

► Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Οι ειδικοί

Με την κυβέρνηση πιεσμένη και την επιτροπή των ειδικών να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και τις ανάγκες της οικονομίας ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για προσωρινό «πάγο» στο λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Αφού τόνισε (ΣΚΑΪ) πως οι συγκεκριμένες περιοχές είναι στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό και πως «τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων» είπε ότι «το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή