Τρίτη, 17 Μαΐου 2022
08
21
37

ΣΥΡΙΖΑ: Δωρεάν rapid test σε μαθητές, στενές επαφές κρουσμάτων

Μοιραστείτε το

Δωρεάν rapid test σε μαθητές, στενές επαφές κρουσμάτων, όταν δεν είναι εφικτό αυτά να γίνουν σε δημόσιους φορείς υγείας, ζητούν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και την απευθύνουν στους υπουργούς Υγείας και Παιδείας.

«Στην έξαρση της πανδημίας και την κορύφωση του 4ου κύματος, τα κρούσματα σε όλη την χώρα αλλά και στα σχολεία, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι χιλιάδες (6.000) κρούσματα κορωνοϊού στο μαθητικό πληθυσμό σε 2.065 τμήματα όλων των βαθμίδων σχολείων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης καταγράφηκαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τις πρώτες 9 ημέρες του Δεκεμβρίου», αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επισημαίνουν ότι «τα 6.000 αυτά κρούσματα καταγράφονται ως εξής: 1.330 τον Σεπτέμβριο, 1.780 τον Οκτώβριο, 2.500 Νοέμβριο και 400 τον Δεκέμβριο. Ο αριθμός κρουσμάτων στον μαθητικό πληθυσμό αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό της Περιφέρειας της ΑΜΘ».

«Βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ οι μαθητές/-τριες που αποτελούν “στενές επαφές” επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 θα πρέπει, σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι/-ες, να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς εργαστηριακούς ελέγχους (rapid test) σε προσδιορισμένες ημερομηνίες σε διάστημα επτά ημερών. Πολλοί γονείς για λόγους εργασίας αδυνατούν να προλάβουν τις συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας των συνεργείων του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να διενεργήσουν το rapid test για το μαθητή/τρια τη συγκεκριμένη μέρα που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το οικονομικό κόστος των ελέγχων», αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογραμμίζουν ότι το κόστος φθάνει έως τα 20 ευρώ για κάθε rapid test, και αυξάνεται όταν υποβληθούν σε αυτό κι άλλα μέλη της οικογένειας του μαθητή/τριας που αποτελεί «στενή επαφή», γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

«Τα διαγνωστικά τεστ είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό της πανδημίας ειδικά στην σχολική κοινότητα και γι’ αυτό θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν σε όλους. Για λόγους ισονομίας η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει πως όλα τα παιδιά που είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test στον τόπο κατοικίας τους, ώστε να μη χρειάζεται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια ή να μετακινούνται μακριά προκειμένου να επισκεφτούν δημόσια δομή υγείας», σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απευθύνουν την ερώτησή τους στους υπουργούς Υγείας και Παιδείας.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.