Κορυφώνεται η αγωνία για αγνοούμενο κυνηγό
Ένας ακόμη νεκρός εντοπίστηκε στα λασπόνερα της Μάνδρας ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες στους 21.
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής λίγο μετά τις 7.30 χθες το πρωί ανέσυραν τη σορό του 30χρονου Σωτήρη Πίνη, επαγγελματία οδηγού φορτηγού, ο οποίος είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος από την οικογένειά του.
Τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν το άψυχο κορμί του άτυχου νεαρού, απέναντι από το αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας, κοντά στο σημείο όπου είχαν βρεθεί ακόμη δύο νεκροί το περασμένο Σάββατο.
Η σορός του 30χρονου κειτόταν κάτω από ένα κοντέινερ ενώ η πινακίδα κυκλοφορίας είχε βρεθεί την προηγιούμενη ημέρα σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από το σημείο όπου παρασύρθηκε η νταλίκα του από τον ορμητικό χείμαρρο.
Την ίδια ώρα οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του τελευταίου αγνοουμένου.
Πρόκειται για τον κυνηγό Χρήστο Γεωργακόπουλο, ο οποίος το μοιραίο πρωινό της περασμένης Τετάρτης είχε πάει στο βουνό για κυνήγι και μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει κανένα σημεία ζωής.
Οι συγγενείς του συνεχίζουν να ψάχνουν για τον άνθρωπό τους κάτω από τόνους μπάζων και λάσπης, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους να τον βρουν ζωντανό σε ένα. θαύμα.
200 τόνοι νερού ανά στρέμμα σε έξι ώρες
Η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα την περασμένη Τετάρτη, ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε χρονικό διάστημα μόνο έξι ωρών, ήτοι 200 τόνους νερού ανά στρέμμα.
Επιπλέον, η ζώνη της πολύ ισχυρής νεροποντής, ήταν μήκους περίπου 19 και πλάτους μόνο τεσσάρων χιλιομέτρων, με προσανατολισμό από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά.
Τα δεδομένα αυτά από το κινητό μετεωρολογικό ραντάρ XPOL του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ) αποτυπώνουν την έκταση και την ένταση του πρωτοφανούς καιρικού φαινομένου που προκάλεσε την τραγωδία.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ, η χωρική κατανομή της βροχόπτωσης υποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της τοπογραφίας, σε συνδυασμό με τη νοτιοδυτική ροή. Η μεγαλύτερη ένταση της βροχής καταγράφηκε μεταξύ 05:00 έως 08:00 της 15ης Νοεμβρίου.
Το ραντάρ δείχνει ότι τα τοπικά μέγιστα της βροχόπτωσης στο όρος Πατέρας έφθασαν μέχρι τα 120 έως 140 χιλιοστά ανά ώρα, ενώ στον πυρήνα του συμβάντος το συνολικό ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά. Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, επρόκειτο για «μια πάρα πολύ ισχυρή και σχετικά σύντομη βροχόπτωση».
Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου υπογραμμίζουν, ότι για να εκτιμηθεί σωστά το μέγεθος της καταστρεπτικής βροχόπτωσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στη γειτονική Ελευσίνα το μέσο ύψος της συνολικής ετήσιας βροχής είναι 373 χιλιοστά, εκ των οποίων τα 59 χιλιοστά πέφτουν το Νοέμβριο. Σύμφωνα εξάλλου με τα ιστορικά στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ στο Θησείο, το ύψος βροχής για όλο το Νοέμβριο είναι 61 χιλιοστά.
Πάνω από 1.300 κατεστραμμένα κτίρια
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, όπου σχεδόν τρία στα τέσσερα σπίτια είναι κατεστραμμένα.
Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 1.725 αυτοψίες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο και τα κτίρια που έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης ανέρχονται σε 1.303 κτίρια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:
- Συγκεκριμένα: 757 κατοικίες, 100 επαγγελματικοί χώροι, 8 δημόσια κτίρια και 106 αποθήκες – υπόγεια.
- Στον Δήμο Μεγαρέων (Δ.Ε. Μεγαρέων) και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησανσυνολικά 350 αυτοψίες.
Τα 332 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 211 κατοικίες, 36 επαγγελματικοί χώροι, 3 δημόσια κτήρια και 82 αποθήκες – υπόγεια.
200.000 Ευρώ για τις ζημίες στα σχολεία
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά σχολικά συγκροτήματα στις πληγείσες περιοχές.
Κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας έκανε επιτόπια αυτοψία στις εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί ζημιές και δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάστασή τους, προχωρώντας στη διάθεση του ποσού των 200.000 ευρώ.
Οι εν λόγω εργασίες θα γίνουν από τις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, οι ζημιές είναι περιορισμένης έκτασης και λειτουργούν κανονικά τα γυμνάσια και τα λύκεια στις περιοχές Μεγάρων, Βιλίων, Ερυθρών και Νέας Περάμου. Όσον αφορά την περιοχή της Μάνδρας, κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο και της αδυναμίας μετακίνησης μαθητών και εκπαιδευτικών.
Τα κτίρια των γυμνασίων και των λυκείων δεν έχουν υποστεί ζημιές, ωστόσο, ζημιές έχουν υποστεί τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της περιοχής.
Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων και εγχειριδίων που έχουν καταστραφεί. Στόχος είναι «να ομαλοποιηθεί πλήρως η λειτουργία στα σχολεία» και τα μαθήματα να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό» σε όλες τις περιοχές, εφόσον αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και πρόσβασης μέσω του οδικού δικτύου.
Αιχμηρή απάντηση Δούρου σε Μητσοτάκη – Μπακογιάννη
Αιχμηρή απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ντόρα Μπακογιάννη για δηλώσεις τους σχετικά με τις ευθύνες για την τραγωδία που έπληξε τη Δυτική Αττική, έδωσε η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου.
«Αποτελεί ύβρη, στη μνήμη των θυμάτων της τελευταίας τραγωδίας, οι άνθρωποι αυτοί, που έχουν κάνει την πολιτική καριέρα ζωής, να παριστάνουν σήμερα τους κήνσορες…», τόνισε σε δήλωσή της.
Με αφορμή αναφορές του προέδρου της ΝΔ, στη Βουλή, σε πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας, χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη ως «ενορχηστρωτή της εκστρατείας συγκεκριμένων μέσων, ηλεκτρονικών και τηλεοπτικών, ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που με περίτεχνη κοπτοραπτική, εφαρμόζουν λογική μονταζιέρας, απαιτώντας πάση θυσία εξιλαστήρια θύματα και στοχοποιώντας με ανερυθρίαστα».
Για την βουλευτή της ΝΔ, που δήλωσε ότι ο προκάτοχός της στην Περιφέρεια, παρέδωσε «πλήρη εγκεκριμένη μελέτη» που «θα προφύλασσε την περιοχή», ενώ η σημερινή διοίκηση επέδειξε ολιγωρία, η κ. Δούρου υπογράμμισε ότι «διαστρεβλώνει συνειδητά την πραγματικότητα» ενώ παραθέτει συγκριτικά στοιχεία για τα προωθούμενα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ασχοληθεί με την κυρία Δούρου. Η περίπτωσή της, άλλωστε, θα εξεταστεί από την Δικαιοσύνη στην οποία η ίδια προσέφυγε για να διερευνηθούν οι ευθύνες της», σχολίασε από την πλευρά της η ΝΔ.
Νωρίτερα, η Περιφερειάρχης Αττικής είχε συνάντηση με κλιμάκιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον πρύτανη Ιωάννη Γκόλια, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η τραγωδία στη Δυτική Αττική.
Επί τάπητος τέθηκαν η εξέταση των υδρολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τις καταστροφικές πλημμύρες και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία σκοντάφτουν στην χρονοβόρα γραφειοκρατία.
Η συνάντηση αυτή εντάσσεται σε σειρά συνεργασιών που έχει η περιφέρεια Αττικής, για το ίδιο θέμα, με άλλους θεσμούς του Δημοσίου, όπως είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).
Αντιπλημμυρική θωράκιση ζητά η ΚΕΔΕ
Την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με ψήφισμα που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιό της, το οποίο συνεδρίασε χθες.
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε τις ευθύνες του κράτους ενώ επέκρινε την προσπάθεια να μετακυληθούν στην Αυτοδιοίκηση οι όποιες ευθύνες. Αντίθετα ζήτησε «να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα μας».
Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη αποκέντρωσης του κράτους και ισχυροποίησης της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, ως τον εγγύτερο θεσμό προς τον πολίτη, επισημαίνοντας πως πρέπει να δοθούν πόροι και αρμοδιότητες στους Δήμους προκειμένου να προχωρούν σε έργα υπέρ των πολιτών. «Τέρμα με την υποκρισία. Απαιτούνται εδώ και τώρα σοβαρές και ουσιαστικές πολιτικές πρόληψης για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζει την βαθιά του οδύνη στις οικογένειες των θυμάτων.
Χαμός στο συμβούλιο του Δήμου Μάνδρας
Πρωτοφανείς σκηνές διαδραματίστηκαν κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας, μετά τη φονική κακοκαιρία.
Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ήρθαν κυριολεκτικά στα χέρια με δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας μέσα στο Δημαρχείο.
Όλα ξεκίνησαν μετά τη σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων των πλημμυρών. Τότε, ο επικεφαλής της μειοψηφούσας παράταξης Γιώργος Σαμπάνης, άρχισε να φωνάζει και να κατηγορεί τη Δήμαρχο Μάνδρας ότι ήταν απούσα, όταν στην πρώτη αυτή συνεδρίαση και με την παρουσία επίτιμων προσκεκλημένων τιμήθηκαν οι νεκροί της περιοχής.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι αντέδρασαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι η Δήμαρχος βρισκόταν σε αποστολή καταγραφής των προβλημάτων και κάθε άλλο παρά αδιάφορη ήταν προς το δημοτικό συμβούλιο.
Τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν, με μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης να ανεβαίνουν σε θρανία και να γρονθοκοπούν τον κ. Σαμπάνη, φωνάζοντάς του ότι θα έπρεπε να ντρέπεται για την απόφασή του να κάνει αντιπολίτευση αυτές τις δύσκολες ώρες.
Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων επανήλθε η ηρεμία περίπου δέκα λεπτά αργότερα, ενώ δήμαρχοι άλλων πόλεων, όπως ο κ. Πατούλης και ο κ. Παχατουρίδης, που ήταν παρόντες, υποσχέθηκαν ότι θα βρίσκονται στο πλευρό του δήμου καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, βοηθώντας με κάθε μέσο τους πληγέντες.