ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣΚ
Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «αδειάζει» το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο των συγχαρητήριων δηλώσεών του στις χώρες (εκτός ΕΕ) που έκλεισαν τα σύνορα στους πρόσφυγες.
Το… τιτίβισμα του Ντόναλτ Τουσκ το μεσημέρι της Πέμπτης, στο twitter, έλεγε χαρακτηριστικά: «Οι παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων έχουν φτάσει στο τέλος. Δεν τίθεται ζήτημα για μονομερείς ενέργειες αλλά για κοινή απόφαση των 28», και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή ενός μέρους της στρατηγικής της ΕΕ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Λίγες ώρες μετά, ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε- επίσης μέσω twitter-, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα: «O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. Περιμένουμε ο κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν». Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε εμμέσως στον Ντόναλντ Τουσκ και σε ομιλία της στη Ρηνανία τόνισε πως η λύση δεν είναι τα κλειστά σύνορα και δεν γίνεται να επαναπαύονται οι 27 και να αφήνουν το πρόβλημα σε μια χώρα.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΠΟΥΤΙΝ
Με τις περιφερειακές εξελίξεις και το προσφυγικό να βρίσκονται στο επίκεντρο, Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά. Έμφαση δόθηκε στο Συριακό και στην προσφυγική κρίση, ενώ σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας. Ακόμη, οι δύο ηγέτες, συζήτησαν και για θέματα σχετικά με το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
«ΝΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ»
Το πρωθυπουργικό επιτελείο πάντως, δεν άφησε ούτε και χθες ασχολίαστες τις αναφορές Τουσκ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επιμένοντας ότι πρέπει να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες. Κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας την στάση του κ. Τουσκ, ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «προσπαθεί να άρει τη διαχωριστική γραμμή, να σβήσει δηλαδή με μία γόμα, τη διαχωριστική γραμμή Βίζεγκραντ-προθύμων» .Επιπροσθέτως, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι «η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην επόμενη Σύνοδο, εμείς θέλουμε να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο και στο κείμενο των συμπερασμάτων».Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο, δεν παραβλέπουν και ποια είναι η πραγματικότητα και το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον επάνω στο οποίο καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Στην πραγματικότητα τα σύνορα είναι de facto κλειστά. Με βάση αυτή την εξέλιξη λειτουργούμε και με στόχο τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» ανέφεραν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι πρέπει να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία. «Το ζήτημα είναι να υπάρχει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος (με επανεγκατάσταση από την Τουρκία) και για όσους έρχονται και για όσους είναι εγκλωβισμένοι» εξηγούσαν. Τέλος, αιτιολογώντας και πάλι τις επιθέσεις φιλίας του Ν. Τούσκ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπλήρωναν ότι αυτές ενδεχομένως να κινούνται με γνώμονα την «ανησυχία που υπάρχει ότι οι χώρες του Βίζεγκραντ είναι έτοιμες να μπλοκάρουν και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας». «Η κατάσταση είναι διπλωματικά πολύπλοκη για να φτάσουμε σε συμφωνία με την Τουρκία, υπάρχει μια σύνθετη διπλωματική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία. Το να υπάρχει συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει υπόβαθρο για να λυθούν όλα τα ανοιχτά θέματα. Λύθηκε επιτυχώς το θέμα της επιστροφής των ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Όσοι δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα, γυρίζουν στην Τουρκία» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.