Ριζότο μανιταριών με μαύρη τρούφα

Υλικά για 2 άτομα

  • Ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα 180γρ.
     
  • Ελαιόλαδο 60γρ.
     
  • Κρασί λευκό 120γρ.
     
  • Κρεμμύδι τριμμένο 100γρ.
     
  • Μανιτάρια λευκά 140γρ.
     
  • Ζωμό λαχανικών ή κότας 280-300γρ.
     
  • Πατέ πορτσίνι με μαύρη τρούφα 10-15γρ.
     
  • Βούτυρο 30γρ.
     
  • Παρμεζάνα 80γρ.
     
  • Αλάτι-πιπέρι Κατα προτίμηση

Εκτέλεση

• Σε μικρό κατσαρολάκι σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα κρατάμε στην άκρη.

• Στο ίδιο σκεύος και με το λάδι που έχει μείνει σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια πλέον θερμοκρασία μέχρι να μαραθεί.

• Ρίχνουμε  το ρύζι και το σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει.

• Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να το πιεί το ρύζι.

• Προσθέτουμε τα 2/3 του ζωμού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. 

• Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατα διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι. Ζητούμενο είναι να υπάρχει ένας ελαφρύς βρασμός.

• Όταν ο ζωμός έχει ελαττωθεί αισθητά συμπληρώνουμε τον υπόλοιπο και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνουν λίγα υγρά στο ριζότο το οποίο πρέπει παράλληλα να “κρατάει” λίγο.

• Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, το πατέ και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν.

• Σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και αφήνουμε το ριζότο για 2 λεπτά να “τραβήξει” τα υγρά του και να χυλώσει.

• Σερβίρουμε με ελάχιστη ακόμα τρούφα και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή