Μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία: «Δεν φοβόμαστε τις εκλογές»

11
«Δεν φοβόμαστε τις εκλογές»

Toυ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ για την Κυριακάτικη Kontranews

• Μιλούν για «παιχνίδια» Μαξίμου και δημοσκόπων

• Πάντα στο επίκεντρο της κριτικής ο πρωθυπουργός

Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκονται στην Κουμουνδούρου, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός, παρ’ όλες τις δεσμεύσεις του για το αντίθετο, θα επιχειρήσει να στήσει κάλπες μέσα στο 2022. Πλέον όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπου σταθούν και όπου βρεθούν ζητούν εκλογές το συντομότερο δυνατό, αν και δεν θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να πιέζει για κάλπες βασίζεται σε δύο σκέλη. Αρχικά, θεωρούν πως είναι η κατάλληλη στιγμή να συνταχθούν με το κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο έχει δυσαρεστηθεί με την κυβέρνηση και το οποίο θεωρεί πως η ΝΔ δεν τα έχει καταφέρει καθόλου καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομίας. Στα social media το κύμα οργής κατά της κυβέρνησης ολοένα και μεγαλώνει, ενώ το ίδιο πιστεύουν ότι συμβαίνει και στην κοινωνία. «Υπάρχει ένα κλίμα θυμού και αγανάκτησης στον κόσμο και εμείς πρέπει να τους δείξουμε πως είμαστε στο πλευρό τους και πως αποτελούμε την εναλλακτική λύση σε αυτή την αποτυχημένη και ιδεοληπτική κυβέρνηση» λένε στην Κυριακάτικη Kontranews πηγές από την Κουμουνδούρου. Επίσης, πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και αρκετούς μήνες θεωρούν ότι το 2022 θα είναι χρονιά εκλογών. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν πως επιχειρείται από το Μαξίμου -μέσω των δημοσκοπήσεων κυρίως- να επικρατήσει στην κοινωνία ένα κλίμα που θα λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τις εκλογές. Κάτι που μάλλον θα γινόταν αν ο πρωθυπουργός έστηνε κάλπες, χωρίς να τις έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας… Και από την Κουμουνδούρου θέλουν να δείξουν ξεκάθαρα πως όχι μόνο δεν τις φοβούνται, αλλά τις επιδιώκουν κιόλας.

Στο επίκεντρο ο πρωθυπουργός

Εδώ και βδομάδες σας έχουμε γράψει πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να επικεντρώσουν την κριτική τους στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φυσικά ένας τρόπος για να κερδίσουν τη μάχη του κέντρου είναι να γίνεται και κριτική στους υπουργούς, που έχουν ξεκάθαρα δεξιό προφίλ, όμως όλα τα βέλη οδηγούνται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο έγινε και πριν λίγες ημέρες, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του στάθηκε σε 7 σημεία στα οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό για ψεύδη.

Αναλυτικά: 1. “Γίνονται δωρεάν μοριακά τεστ στην Ελλάδα”. Προφανώς γίνονται και δωρεάν μοριακά τεστ στην Ελλάδα, αλλά μόνο σε δημόσιες δομές και είναι μόλις το 1/4 των τεστ που εκτελούνται καθημερινά. Τα υπόλοιπα 3/4 γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνονται από την τσέπη των πολιτών. Άλλωστε, στην απορία του δημοσιογράφου γι’ αυτόν τον ισχυρισμό, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό, ότι δωρεάν μοριακά τεστ γίνονται μόνο πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Όχι δηλαδή στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης ή για να έχουμε αξιόπιστη επιδημιολογική επιτήρηση.

2.“Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν συνταγογραφούνται τα τεστ”. Προφανές ψέμα. Τα μοριακά τεστ είναι δωρεάν σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες είτε με συνταγή γιατρού, είτε σε δημόσιες δομές, είτε προληπτικά. Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο είναι μόνο μερικές από αυτές τις χώρες. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης ψευδώς είπε ότι δεν είναι ο κανόνας στην Ευρώπη, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι θλιβερή εξαίρεση στον κανόνα.

3.“Το πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία το πρότεινε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων”. Άλλη γνώμη βέβαια είχαν τα μέλη της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος και Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Και οι δύο υποστήριξαν δημόσια ότι δεν ήταν ποτέ πρόταση της Επιτροπής, δεν αποφασίστηκε με επιδημιολογικά κριτήρια, δεν έχει επιδημιολογική λογική και ήρθε στην Επιτροπή ως πρόταση του Υπουργείου Παιδείας.

4. Υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση έχει προσλάβει στο ΕΣΥ όσους γιατρούς ήταν διαθέσιμοι. Γνωρίζει πολύ καλά τις λίστες εκατοντάδων διαθέσιμων γιατρών, που είναι επιλαχόντες σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων και δεν τους προσλαμβάνει. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν αριθμό που προσεγγίζει τους 800 γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες.

5. “Περιστατικά Covid διακομίζονται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μεγάλο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο να επιτάξει το δημόσιο κρεβάτια για να είναι άδεια”. Στην πραγματικότητα τα κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα παραμένουν άδεια διότι με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας γίνεται από τους ιδιώτες επιλογή περιστατικών με ήπια συμπτώματα που χρειάζονται νοσηλεία μόνο λίγων ημερών. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν στα φορεία μετά από κάθε εφημερία δημόσιου νοσοκομείου δεκάδες ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Αυτοί δηλαδή που κινδυνεύει περισσότερο η ζωή τους. Επομένως, με τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι Έλληνες φορολογούμενοι χρυσοπληρώνουν τις ιδιωτικές κλινικές και αυτές δεν συμμετέχουν όπως θα έπρεπε στη μάχη της πανδημίας.

6. Επανέλαβε τα χυδαία ψέματα για τη μελέτη Λύτρα -Τσιόδρα. Χαρακτήρισε «φραστικό λάθος» τα όσα ψευδώς είχε πει στη Βουλή και συνεχίζει και σήμερα να ψεύδεται, ισχυριζόμενος πως δεν παρέλαβε ποτέ τη μελέτη

7. 13 μέρες μετά την ανακοίνωση της κοροϊδίας 2%, και αφού η ακρίβεια σαρώνει το εισόδημα νοικοκυριών, έτρεξε να κάνει αυτό που έλεγε πως «δεν αντέχει η οικονομία». Να ανακοινώσει για το Μάιο νέα – ανεπαρκή – αύξηση του κατώτατου. Η ακρίβεια εδώ από τώρα, αλλά οι εργαζόμενοι «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» .

Δεν κλείνει η καθηµερινή ΑΥΓΗ

ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ που πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε πολλή κουβέντα για τα οικονοµικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει η ΑΥΓΗ. Μάλιστα πριν συνεδριάσει το Πολιτικό Συµβούλιο, το πιο πιθανό σενάριο ήταν να ανασταλεί η λειτουργία του καθηµερινού φύλλου και να µείνει µόνο το σάιτ και η Κυριακάτικη έκδοση. Όµως το κοµµατικό όργανο έδωσε εξουσιοδότηση στη Διοίκηση να προχωρήσει σε εξυγίανση εν λειτουργία της εφηµερίδας, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιµο της καθηµερινής έκδοσης. Κάποιοι στην Κουµουνδούρου βέβαια πιστεύουν ότι πρόκειται για µία πολύ δύσκολη αποστολή, αφού φοβούνται πως θα είναι αναγκαίο να γίνουν απολύσεις, ιδιαίτερα αν δεν προχωρήσει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου (το οποίο προβλέπει άµεση αποζηµίωση 28 µισθών για τους υπό αποχώρηση εργαζοµένους και εξόφληση ενδεχόµενων παλαιότερων οφειλών). Όπως είναι φυσικό, εκτός των άλλων, η αδυναµία έκδοσης της καθηµερινής ΑΥΓΗΣ θα έπληττε επικοινωνιακά και πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το κόµµα επιθυµεί να φαίνεται ενωµένο και δυνατό για να πείσει τον λαό να του δώσει τη διακυβέρνηση της χώρας.