Μίνα Γκάγκα: Θα αυξάνονται οι θάνατοι από κορωνοϊό τις επόμενες μέρες

12
Μίνα Γκάγκα: Θα αυξάνονται οι θάνατοι από κορωνοϊό τις επόμενες μέρες

Τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα χρειάζεται η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να καταλήξει σε πιο ασφαλή συμπεράσματα για την νέα μετάλλαξη Ομικρον του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η κα. Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να εμβολιαστούν έναντι του κορονοϊού. «Οι θάνατοι είναι κάτι που μας στεναχωρεί αφάνταστα. Είναι κυρίως ανεμβολίαστοι, μεγάλης ηλικίας με πολλά συνυπάρχοντα προβλήματα» είπε η κα. Γκάγκα.

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτημα για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που πήρε η κυβέρνηση και το γεγονός ότι διασωληνωμένοι και νεκροί παραμένουν υψηλά είπε ότι αυτό θα είναι κάτι που θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες καθώς εξήγησε ότι όσοι τώρα διασωληνώνονται ή καταλήγουν στις μονάδες είναι άνθρωποι που νόσησαν τουλάχιστον 10 μέρες νωρίτερα.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αυξάνεται. Οι ασθενείς που νόσησαν πριν 10 μέρες είναι αυτοί που είναι στις μονάδες τώρα και αυτοί που θα καταλήξουν τις περισσότερες φορές. Ο μέσος χρόνος που περνάει από τη διάγνωση στο θάνατο ξεπερνάει τις 10 μέρες. Άρα οι θάνατοι που βλέπουμε είναι αυτοί που νόσησαν πριν 10 μέρες. Ο αριθμός θα αυξάνει τις επόμενες μέρες ακόμη και αν τα κρούσματα έχουν σημαντική μείωση» εξήγησε.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού να επεκταθεί και στους πολίτες άνω των 50 ετών, τόνισε ότι σε αυτές τις ηλικίες «δε βλέπουμε βαριά κρούσματα. Βεβαίως τα μέτρα συζητούνται και μπορεί αύριο η μετάλλαξη Όμικρον να αλλάξει τελείως την άποψή μας γιατί θα φέρει καινούρια ευρήματα».