Μετάλλαξη Ομικρον: Γρατζουνιές στο λαιμό, ιδρώτας το βράδυ και άλλα συμπτώματα

8
Μετάλλαξη Ομικρον: Γρατζουνιές στο λαιμό, ιδρώτας το βράδυ και άλλα συμπτώματα

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αμέσως μετά τις γιορτές, τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι η μετάλλαξη Ομικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη και προφανώς και στην Ελλάδα. Τα συμπτώματα φαίνεται να είναι διαφορετικά από αυτά της μετάλλαξης Δέλτα, με γρατζουνιές στο λαιμό και ιδρώτα το βράδυ.

Οι επιστήμονες στη Νότιο Αφρική και την Βρετανία κατέληξαν για το ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με τα άλλα στελέχη και όπως φαίνεται είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της νόσου Covid 19 και του κοινού κρυολογήματος χωρίς μοριακό τεστ (PCR).

Μόλις οι γιατροί της Νοτίου Αφρικής ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μία νέα παραλλαγή του κορονοιού διαφορετική από τις άλλες, οι κυβερνήσεις κρατών και κυβερνήσεων κινητοποιήθηκαν άμεσα με τους επιστήμονες να εστιάζουν την προσοχή τους στη γενετική αλληλουχία της νέας παραλλαγής, που σε πολλές χώρες τείνει να γίνει η κυρίαρχη.

Σύμφωνα με τους γιατρούς που παρατηρούν τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Ομικρον, έχουν ήδη εντοπίσει πέντε ιδιαίτερα συμπτώματα:

  • Αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατζουνιές (σε αντίθεση με τον πονόλαιμο)
  • Ξηρός βήχας
  • Απίστευτη κούραση
  • Ήπιοι μυϊκοί πόνοι
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις

Η καθηγήτρια Αντζελίκ Κόετζι, επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου της Νοτίου Αφρικής, που ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που εντόπισαν το στέλεχος «Όμικρον» στη χώρα της, υποστήριξε οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή, εμφάνισαν διαφορετικά συμπτώματα έναντι της παραλλαγής «Δέλτα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Βρετανός γιατρός Γκάρι Μπάρτλετ επισημαίνοντας ότι, ο ασθενής που έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον, αισθάνεται ότι στο λαιμό του έχει κάτι σαν γρατζουνιές.

Επιπλέον, η επίμονη κούραση, οι μυϊκοί πόνοι, ακόμη και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, θα μπορούσαν όλα να είναι σημάδια μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον», όπως εξηγεί.

«Αρχικά τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν με την παραλλαγή «Όμικρον», μπορεί να φαίνονται πιο ήπια σε σύγκριση με όσους μολύνθηκαν από την παραλλαγή «Δέλτα». Η «’Ομικρον» μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει τα γνωστά συνήθη συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη και καταρροή, πυρετό, επίμονο βήχα (βήχας για περισσότερο από μισή ημέρα) πονοκέφαλο και πόνο στην κατάποση όπως επίσης ανοσμία και αγευσία», υποστηρίζει ο Βρετανός επιστήμονας.

«Τα συμπτώματα που μπορεί να είναι πιο ενδεικτικά για την «Όμικρον» περιλαμβάνουν μία περίεργη αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατσουνιές σε αντίθεση με τον πονόλαιμο (που εμφανίζουν συνήθως οι ασθενείς που νοσούν από άλλες παραλλαγές του κορωνοιού) ξηρό επίμονο βήχα, υπερβολική κούραση και κόπωση, μυϊκούς πόνους και νυχτερινές εφιδρώσεις», προσθέτει.