Μακρόν και Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη ενόψει συνόδου κορυφής

Μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την αντιμετώπιση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας (2016) η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος μεταβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη για προπαρασκευαστικές συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πιέζει για οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα ελπίζοντας σε μια νέα συμφωνία.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται σε διπλωματικό επίπεδο σε Βρυξέλλες και Άγκυρα μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πιέζει ασφυκτικά για να ξαναγραφεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας (2016) επαναφέροντας το θέμα της βίζας και της τελωνειακής ένωσης, ζητώντας να ανοίξουν επιπλέον ενταξιακά κεφάλαια και επιδιώκοντας περαιτέρω χρηματοδότηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την Τρίτη (10/03) ότι θα φιλοξενήσει μια σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Μαρτίου στην οποία θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και πιθανόν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως «θα έχει αποτέλεσμα η δουλειά που θα γίνει μεταξύ του Τσαβόσογλου και του Μπορέλ» και αναγνώρισε πως «υπάρχει θέληση για να προχωρήσουν τα πράγματα». Αναφερόμενος στις δυσκολίες σημειώσει ότι «τα κανάλια διαλόγου δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε» και προέτρεψε της ΕΕ να λειτουργήσει «περισσότερα αρμονικά» καθώς έτσι «θα είναι πιο ασφαλής».

Σε μια χρονική περίοδο που μόνο τυχαία δεν είναι, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα της χώρας του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει και τα δικά της σύνορα προκειμένου οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές να κατευθυνθούν στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό και τη χώρα μας. «Ο κ. Μητσοτάκης δε γνωρίζει τη διεθνή νομοθεσία» είπε και χαρακτήρισε «δολοφονική» τη στάση της Ελλάδας στα σύνορα.

Κομβικής σημασίας η 26η Μαρτίου

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια προσπάθεια να αποδομήσει το επιχείρημα της Ελλάδας πως είναι το σύνορο της Ευρώπης προς την Ανατολή υποστήριξε (Anadolu) ότι «τα ευρωπαϊκά σύνορα ξεκινούν από τα νότια της Τουρκίας» ενώ επανέλαβε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί.

«Περάσαμε σε μια νέα φάση διαλόγου αλλά η ΕΕ πρέπει να συμπεριφερθεί έντιμα» προειδοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ισχυριζόμενος πως η Τουρκία κάνει ότι είναι δυνατόν καλύτερο για τους πρόσφυγες. «Εσείς τι κάνατε;» αναρωτήθηκε. Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

Δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία του 2016 πρέπει να επανεξετασθεί υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Συρία, κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ.

Με τις ατέρμονες συζητήσεις για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας (2016) να συνεχίζονται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδειξε την 26η Μαρτίου, ημερομηνία που πρόκειται να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. «Θα προσπαθήσουμε να κανονίσουμε ένα οδικό χάρτη μέχρι τότε» τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν το βάρος που φέρει η Τουρκία «όταν άνοιξαν οι πύλες» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο αντικείμενο των χθεσινών συζητήσεων. «Δε συζητήσαμε μόνο το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας αλλά και γενικότερα τη σχέση με την ΕΕ» είπε και εξέφρασε το παράπονο πως «κάποιοι εμποδίζουν το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων». Ζήτησε να γίνουν βήματα για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες και επανέφερε το θέμα της βίζας και της τελωνειακής ένταξης της Τουρκίας αποκαλύπτωντας τα σχέδια της Τουρκίας να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνηση προκειμένου να αλλάξει στάση στο προσφυγικό.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή