Κορωνοϊός: Τρομακτικός μέσος όρος θανάτων με 85 ημερησίως – «Μάχη» στις εφημερίες – Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ

Πάνω από 25.000 είναι τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας

Οριακή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Σήμερα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να καλπάζει στη χώρα μας, γιατροί, υγειονομικοί αλλά και κυβέρνηση ανησυχούν, διότι η μείωση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων, δεν αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των νοσηλειών, ενώ οι ΜΕΘ ειδικά στην βόρεια Ελλάδα δέχονται ασφυκτικές πιέσεις.

Έντονη είναι η ανησυχία των εντατικολόγων, οι οποίοι δεν προβλέπουν μείωση του αριθμού των βαριά ασθενών με κορωνοϊό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρξει και μείωση στους θανάτους.

Πάντως, αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα Νοσοκομεία μας, έχουμε μία σταθεροποίηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή. 

Όλα αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα κατά τις επόμενες ημέρες θα κρίνουν και την παράταση στο lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

 

Περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Χθες παρουσιάστηκαν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων οι επιδημιολογικοί δείκτες της τελευταίας εβδομάδας και φαίνεται ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο, είπε η καθηγήτρια. «Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα. Την τελευταία εβδομάδα είδαμε μείωση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν κοντά στις 2.000 ανά ημέρα. Στην Αττική είναι κάτω από 400 κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη κάτω από 600 κρούσματα ανά ημέρα. Όλα αυτά είναι ευχάριστα, αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε».

Σημείωσε επίσης ότι ακόμα και σήμερα τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή lockdown σε κάποιες περιοχές αυξάνονται τα κρούσματα και πιθανολογείτε ότι τουλάχιστον εν μέρει αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν σημαντικά τον επιδημιολογικό χάρτη.

 

Στα 48 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων – Πίεση στο ΕΣΥ

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνεται αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 48 χρόνια. Το ποσοστό ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό. «Έχουμε περίπου 3.200 νέα κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται» και φαίνεται ότι «θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω και την επόμενη εβδομάδα».

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρατηρείται σταθεροποίηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και πάνω από το ¼ αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται, όπως είπε, μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία την προσεχή εβδομάδα.

 

Οι 18 περιοχές στην Ελλάδα με υψηλό ιικό φορτίο

Tο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό και «το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει» όπως σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Ορισμένες περιοχές της χώρας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή