Η πιο βαριά μέρα της πανδημίας ήταν η Κυριακή, καθώς χάθηκαν από κορωνοϊό 71 συμπολίτες μας, πέθαιναν δηλαδή τρεις άνθρωποι κάθε μία ώρα!
Ενας αριθμός που ισοδυναμεί με 3 θανάτους ανά ώρα, αριθμός άνευ προηγουμένου. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αύξηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το προηγούμενο θλιβερό ημερήσιο ρεκόρ ήταν 50 θάνατοι, ενώ ο μέσος όρος την προηγούμενη εβδομάδα ανέρχονταν σε 39 θανάτους ανά ημέρα. Οι θάνατοι στην χώρα μας έχουν ξεπεράσει πλέον το όριο των 1.100 (1.106 για την ακρίβεια), την ώρα που στις ΜΕΘ οι γιατροί δίνουν μία τιτάνια μάχη καθώς οι κλίνες καθημερινά λιγοστεύουν.
Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό καθώς μπορεί τα κρούσματα χθες να ήταν λιγότερα (καταγράφηκαν 1.698 κρούσματα, τα 435 από αυτά στη Θεσσαλονίκη και τα 405 στην Αττική), ωστόσο ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων προκαλεί τεράστια ανησυχία.
Ένα στοιχείο που επίσης σοκάρει είναι ότι οκτώ από όσους απεβίωσαν ήταν νέοι, μέχρι 40 ετών.
Όσον αφορά τους διασωληνωμένους, πλέον είμαστε στους 392! Σε μία εβδομάδα, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ στη χώρα μας αυξήθηκαν σε ποσοστό περίπου 72%, καθώς 164 βαριά ασθενείς με κορωνοϊό διασωληνώθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες!
Το γεγονός ότι το σύστημα υγείας δέχεται σημαντικές πιέσεις αποδεικνύεται από τις δηλώσεις των λοιμωξιολόγων.
Σε μια κομβική στιγμή, ο κόσμος καλείται να τηρήσει τα μέτρα και να αποφεύγει τις μετακινήσεις, ενώ αγωνία επικρατεί για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης μετά τις 30 Νοεμβρίου.
Στο άλλο μείζον θέμα που εστιάζουν οι ειδικοί είναι στο κατά πόσο θα είναι εφικτή η άρση των μέτρων τα Χριστούγεννα. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει μερική χαλάρωση των μέτρων κατά την περίοδο των γιορτών. Ωστόσο, η ολική άρση του lockdown δεν μοιάζει δυνατή.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πάντως, σε δηλώσεις του, το Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι άρση στις 30 Νοεμβρίου θα γίνει μόνο εάν τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού πέσουν στα 500.
«Πρέπει κανείς να καταλάβει ότι μιλάμε για ένα μαραθώνιο. Και ότι τα δύσκολα, μπορεί να είναι και μπροστά», τόνισε, από την πλευρά του,
ο αναπληρωτής καθηγητής εντατικής θεραπείας στο «Αττικόν», Ηρακλής Τσαγκάρης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.
H διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, ανέφερε μεταξύ άλλων στον Ant1: «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ακολουθούν τον αριθμό των κρουσμάτων με διαφορά μίας εβδομάδας – 10 μέρες. Οι θάνατοι ακολουθούν αυτά τα ρεκόρ με διαφορά άλλες 10 – 15 μέρες. Δηλαδή συνήθως ένας άρρωστος που μπαίνει στο νοσοκομείο, περνάει κάποιο διάστημα, οπότε εκτιμάμε ότι θα δούμε αυξήσεις τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να κάνουμε έκκληση σε όλους μας να προσέχουμε».
Αρνητικά ρεκόρ στα μισά του Νοεμβρίου
Ο Νοέμβριος, αν και βρισκόμαστε στα μισά της «διαδρομής» του, έχει αποδειχθεί ως ο φονικότερος μήνας της πανδημίας στη χώρα. Σε δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί 480 θάνατοι, ενώ από τον Μάρτιο ως τις 31 Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 626. Παράλληλα, στο πρώτο 15νθημερο του Νοεμβρίου, καταγράφηκαν επίσης 34.954 κρούσματα, ενώ από το πρώτο κρούσμα στις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είχαν καταγραφεί συνολικά 39.251 κρούσματα.
Στους 392 οι διασωληνωμένοι, αύξηση 72%
Εκτός του αριθμού των θανάτων που συγκλονίζει, εξίσου ανησυχητικά είναι και τα νούμερα με τους διασωληνωμένους καθώς έχουν φτάσει πλέον τους 392 και ο η αυξητική τάση παραμένει. Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα έχει παρατηρηθεί άνοδος της τάξεως του 72% μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς 164 ασθενείς χρειάστηκε να διασωληνωθούν.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δύσκολη, ειδικά στην Θεσσαλονίκη, όπου στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπως ανέφερε στο Mega γιατρός που εργάζεται εκεί, έχει μείνει μόλις ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ διαθέσιμο, ενώ θετικοί στον κορωνοϊό εντοπίζονται σε σημαντικό ποσοστό και οι γιατροί.
Μάλιστα, η ιατρική κοινότητα θρήνησε δύο ανθρώπους τα προηγούμενα 24ωρα. Αρχικά άφησε την τελευταία του πνοή ο γιατρός της Βουλής, ενώ χθες έγινε γνωστό πως πέθανε σε ηλικία 42 ετών πνευμονολόγος από το νοσοκομείο «Αττικόν».
Στα «κόκκινα» παραμένει η Θεσσαλονίκη
Η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, καθώς και χθες, από τα 1.698 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα περισσότερα αφορούσαν την συμπρωτεύουσα. Συνολικά καταγράφηκαν 435 κρούσματα, ενώ 405 είχε η Αττική. Σε υψηλά επίπεδα ήταν και χθες τα κρούσματα σε Πέλλα (69), Πιερία (74), Μαγνησία (43), Καρδίτσα (44), Χαλκιδική (30), Σέρρες (30) και Λάρισα (76).