Ένα υπέροχο κέικ στο οποίο η βανίλια και η σοκολάτα σχηματίζουν σχέδια σαν χάρτης!
Υλικά συνταγής
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2½ φλιτζάνια ζάχαρη
250 γραμμάρια μαργαρίνη ή βούτυρο και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
4 αβγά
1 1/4 φλιτζανιού γάλα
το ξύσμα ενός πορτοκαλιού σε λεπτό τρίφτη ή 2 βανίλιες
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά κονιάκ
100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
Εκτέλεση συνταγής
Χτυπάτε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο με τη ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνετε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζετε να χτυπάτε το μείγμα για 3΄. Προσθέτετε διαδοχικά το γάλα, τη φαρίνα και το ξύσμα πορτοκαλιού ή τις βανίλιες. Ανακατεύετε με ελαφρές κινήσεις. Αφαιρείτε το 1/3 της ζύμης, το μεταφέρετε σε άλλο μπολ και το ανακατεύετε πολύ καλά με το κακάο. Αν είναι πολύ σφικτό, αραιώνετε με λίγο γάλα.
Βουτυρώνετε πολύ καλά και αλευρώνετε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Απλώνετε τη μισή (κίτρινη) ζύμη του κέικ, από πάνω βάζετε τη ζύμη με το κακάο και ύστερα απλώνετε την υπόλοιπη κίτρινη ζύμη.
Προσεκτικά βυθίζετε ελαφρά ένα ξυλάκι και το κουνάτε μέσα στη ζύμη του κέικ για να κάνετε την «υφή μάρμαρου». Προσέχετε όμως να μην πάει παντού η ζύμη με το κακάο, γιατί θα γίνει όλο το κέικ καφέ. Ψήνετε το κέικ στους 180° C για 60′ ή ανάλογα με το φούρνο σας.
Ετοιμάζετε το γλάσο σοκολάτας ως εξής: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή σε πολύ χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το γάλα και το κονιάκ κι ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν στη σοκολάτα. Προσθέτετε λίγα λίγα τα κομματάκια του βούτυρου, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, ώσπου να αποκτήσετε ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο. Αποσύρετε το γλάσο από τη φωτιά, το αφήνετε να γίνει χλιαρό και το απλώνετε πάνω στην επιφάνεια του κέικ.
Συμβουλή
Τα κέικ σας γίνονται πιο αφράτα όταν η μαργαρίνη ή το βούτυρο βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και όχι λιωμένα. Δεν ανοίγετε το φούρνο όση ώρα ψήνεται το κέικ και προτού το ξεφορμάρετε, περιμένετε να κρυώσει.