Η συνταγή της ημέρας: Νιγκίρι και Μάκι Σούσι με Σολωμό

Κάποιοι το λατρεύουν κι άλλοι λατρεύουν να το… μισούν. Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, δεν χρειάζεται να περιμένετε να φάτε σούσι μόνο όταν βγαίνετε έξω για φαγητό. Φτιάξτε το μόνοι σας!
 

Συστατικά

  1. 250γρ ρύζι για σούσι
  2. 400ml νερό
  3. 30ml (3 κ.σ.) ξύδι ρυζιού
  4. 1 κ.γ. ζαχαρη
  5. αλάτι
  6. 4 φύλλα νόρι για σούσι
  7. 250γρ φιλέτο σολωμού νωπό
  8. 1 αγγουράκι μικρό
  9. 1/2 αβοκάντο
  10. λίγο τυρί κρέμα
  11. σόγια σως για το σερβίρισμα

Οδηγίες

  1. Σε ένα σουρωτήρι με λεπτή σίτα ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι σε τρεχούμενο νερό.
  2. Το πλένουμε αρκετά σχολαστικά και το στραγγίζουμε.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με λίγο αλάτι και μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σχεδόν στη χαμηλότερη θερμοκρασία και ρίχνουμε το ρύζι.
  4. Κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε να τραβήξει τα νερά του.
  5. Αμέσως μόλις τραβήξει τα νερά του (περίπου ένα δεκάλεπτο) το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι ( η ποσότητα εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας) στο ξύδι ρυζιού. Είναι σημαντικό για τη γεύση να βάλουμε το συγκεκριμένο είδος ξυδιού.
  7. Το περιχύνουμε στο ρύζι μας και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να πάει παντού.
  8. Το απλώνουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Οργανώνουμε τα υλικά μας: κόβουμε σε μικρά μακρόστενα κομμάτια το αγγούρι και το αβοκάντο, βάζοντας λίγες σταγόνες λεμονιού στο αβοκάντο για να μην μαυρίσει.
  10. Σε άλλη επιφάνεια κοπής κόβουμε το σολωμό σε φαρδιά ορθογώνια κομμάτια (όσα προορίζονται για τα νιγκίρι ) και σε μακρόστενα κομμάτια (όσα προορίζονται για τα μάκι).
  11. Γεμίζουμε ένα μπολάκι με νερό.
  12. Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας βάζουμε το μπαμπού τυλίγματος και ένα φύλλο νόρι με την γυαλιστερή πλευρά κάτω και την πιο σκληρή επάνω.
  13. Βρέχουμε τα χέρια μας και πιάνουμε μία χούφτα ρύζι.
  14. Το απλώνουμε καλά επάνω στο φύλλο αφήνοντας δύο πόντους επάνω και κάτω. Προσέχουμε να μην το παραγεμίσουμε με ρύζι απλά φροντίζουμε να καλύψουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Αν νοιώθουμε ότι κολλάει το ρύζι ξαναβρέχουμε τα χέρια μας.
  15. Και μετά η φαντασία μας μπορεί να οργιάσει. Μπορούμε να βάλουμε σολωμό με αβοκάντο. Μπορούμε να βάλουμε τυρί κρέμα με αγγουράκι και αβοκάντο. Μπορούμε να βάλουμε σκέτο το ψάρι. Ό,τι τραβάει η όρεξη μας.
  16. Με την βοήθεια του μπαμπού αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ένα σφικτό ρολό.
  17. Βρέχουμε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι (χρησιμοποίησα ένα κεραμικό) και κόβουμε σε φετάκια 2 πόντων περίπου.
  18. Τα απλώνουμε σε πιάτο και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.
  19. Για τα νιγκίρι, πάλι με βρεγμένα χέρια παίρνουμε μισή χούφτα ρύζι και το κάνουμε ένα σφικτό ορθογώνιο. Κανονικά βάζουμε λίγο wasabi ανάμεσα από τη φέτα ψαριού και το ρύζι. Επειδή δεν το πολυσυμπαθώ το wasabi το έβαλα σκέτο.
  20. Τα στολίζουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε.

Σημειώσεις

  1. Εφιστώ την προσοχή σας για καθαρά μαχαίρια, καθαρές επιφάνειες εργασίας και προσοχή στη συντήρηση ειδικά αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε ωμό ψάρι.
  2. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καπνιστό σολωμό ή να κάνουμε μόνο τα μάκι σούσι με το αβοκάντο και το αγγουράκι.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή