Η εύκολη συνταγή για καραμελωμένο χταπόδι με φάβα

Αγαπημένος μεζές όλων μας!
 

Τip: Σε περίπτωση που έχει εξατμιστεί όλη η υγρασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος του χταποδιού, συμπληρώνουμε λίγο νερό.

ΥΛΙΚΑ
 

Για το χταπόδι:

  • 1 χταπόδι 1,5-2 κιλά περίπου
     
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
     
  • 1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
     
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
     
  • 100 ml ελαιόλαδο
     
  • 1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
     
  • 6 κλ. θυμάρι
     
  • 2 φύλλα δάφνης
     
  • ½ κ.σ. πιπέρι, σε κόκκους

 

Για τη φάβα:

  • 250 γρ. φάβα
     
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
     
  • 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
     
  • 2 φύλλα δάφνης
     
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 1000-1.500 ml ζεστό νερό
     
  • 80 ml μηλόξυδο
     
  • 50 ml ελαιόλαδο
     
  • Αλάτι
     
  • Πιπέρι

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Εκτέλεση για τη φάβα: Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το καρότο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα
     
  • Κατόπιν, προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και καραμελώνουμε τα λαχανικά.
     
  • Μετά από περίπου 3 λεπτά, ρίχνουμε τη φάβα, ανακατεύουμε ξανά και τη σοτάρουμε για άλλα δύο λεπτά.
     
  • Έπειτα, ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε εκ νέου και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η φάβα.
     
  • Μόλις ετοιμαστεί, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το μηλόξυδο, πολτοποιούμε τη φάβα με το ραβδομπλέντερ ή στο multi και την αφήνουμε στην άκρη.
     
  • Εκτέλεση για το καραμελωμένο χταπόδι: Παίρνουμε μία πλατιά κατσαρόλα, απλώνουμε στον πάτο της το κρεμμύδι, το καρότο, το φινόκιο, το ξύδι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και την αφήνουμε στην άκρη.
     
  • Παίρνουμε το χταπόδι, χαράσσουμε περιμετρικά το δόντι του με ένα ίσιο μαχαίρι και το αφαιρούμε.
     
  • Αμέσως μετά, αφαιρούμε το κεφάλι του χταποδιού,το κόβουμε στα τέσσερα, χωρίζουμε τα πλοκάμια και τα τοποθετούμε πάνω από τα λαχανικά.
     
  • Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και σιγοβράζουμε το χταπόδι σε χαμηλή για 1-1.5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
     
  • Αφού μαγειρευτεί το χταπόδι, καίμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει αρκετά, ρίχνουμε μέσα το χταπόδι και του δίνουμε χρώμα για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
     
  • Ύστερα, σουρώνουμε τα ζουμιά σε ένα μπολ, τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι και κουνώντας το συνέχεια, καραμελώνουμε το χταπόδι.
     
  • Τέλος, σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό μαζί με τη φάβα.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή