Η εύκολη συνταγή για καραμελωμένο χταπόδι με φάβα

Αγαπημένος μεζές όλων μας!
Τip: Σε περίπτωση που έχει εξατμιστεί όλη η υγρασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος του χταποδιού, συμπληρώνουμε λίγο νερό.
ΥΛΙΚΑ
Για το χταπόδι:
- 1 χταπόδι 1,5-2 κιλά περίπου
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- 1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
- 6 κλ. θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ κ.σ. πιπέρι, σε κόκκους
Για τη φάβα:
- 250 γρ. φάβα
- 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 1000-1.500 ml ζεστό νερό
- 80 ml μηλόξυδο
- 50 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Εκτέλεση για τη φάβα: Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το καρότο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα
- Κατόπιν, προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και καραμελώνουμε τα λαχανικά.
- Μετά από περίπου 3 λεπτά, ρίχνουμε τη φάβα, ανακατεύουμε ξανά και τη σοτάρουμε για άλλα δύο λεπτά.
- Έπειτα, ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε εκ νέου και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η φάβα.
- Μόλις ετοιμαστεί, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το μηλόξυδο, πολτοποιούμε τη φάβα με το ραβδομπλέντερ ή στο multi και την αφήνουμε στην άκρη.
- Εκτέλεση για το καραμελωμένο χταπόδι: Παίρνουμε μία πλατιά κατσαρόλα, απλώνουμε στον πάτο της το κρεμμύδι, το καρότο, το φινόκιο, το ξύδι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και την αφήνουμε στην άκρη.
- Παίρνουμε το χταπόδι, χαράσσουμε περιμετρικά το δόντι του με ένα ίσιο μαχαίρι και το αφαιρούμε.
- Αμέσως μετά, αφαιρούμε το κεφάλι του χταποδιού,το κόβουμε στα τέσσερα, χωρίζουμε τα πλοκάμια και τα τοποθετούμε πάνω από τα λαχανικά.
- Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και σιγοβράζουμε το χταπόδι σε χαμηλή για 1-1.5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
- Αφού μαγειρευτεί το χταπόδι, καίμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει αρκετά, ρίχνουμε μέσα το χταπόδι και του δίνουμε χρώμα για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Ύστερα, σουρώνουμε τα ζουμιά σε ένα μπολ, τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι και κουνώντας το συνέχεια, καραμελώνουμε το χταπόδι.
- Τέλος, σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό μαζί με τη φάβα.
Προηγούμενο άρθρο
Γαλλία: Στα 100 ανήλθαν τα κρούσματα κορωνοϊού
Σχετικά Άρθρα
Δείτε πως να διατηρήσετε το ψωμί περισσότερες μέρες
04/08/2025 - 18:30
Δέκα λάθη που κάνουμε στο σοτάρισμα και πώς να τα αποφύγουμε
23/12/2023 - 10:10
Δείτε πως να ξεπαγώσετε την μπριζόλα σας μέσα σε 3 λεπτά
23/12/2023 - 02:51
Οι τέσσερις χρήσεις του ρυζιού που δεν είχατε φανταστεί ποτέ
19/11/2023 - 22:30
Δείτε επίσης