Δεν είναι μόνο οι λογαριασμοί ρεύματος που… ανεβάζουν την πίεση, το τελευταίο διάστημα, σε όποιον έχει την ατυχία να τους βρίσκει στο γραμματοκιβώτιό του. Δεν είναι μόνο η αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ή το πρώτο κύμα ακρίβειας που έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό στο καλάθι του σούπερ μάρκετ, στο καρότσι της λαϊκής, στα ανταλλακτικά και την επισκευή του αυτοκινήτου κ.α.
Εκτός απ’ όλα αυτά, σε τροχιά ενεργειακής κρίσης μπαίνει και η, πληγωμένη ούτως ή άλλως, ελληνική βιομηχανία: το πράγμα πέρασε «στα ψιλά», όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα το βρούμε μπροστά μας: πριν τρεις ημέρες, ο βασικός προμηθευτής των περισσότερων βιομηχανιών –και δεν μιλάμε μόνο για τις μεγάλες, αλλά και για τις μικρές και τις μεσαίες…- η ΔΕΗ, τις ενημέρωσε ότι από 1ης Δεκεμβρίου το ρεύμα θα «καίει». Συγκεκριμένα, από τότε θα αλλάξουν οι συμβάσεις της προμήθειας και θα ισχύει εφεξής μία ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής.
Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να απορροφά επί μακρόν την αύξηση στο κόστος παραγωγής ενέργειας και ετοιμάζεται να την μετακυλήσει και στις ελληνικές βιομηχανίες. Επί της ουσίας, η εξέλιξη αυτή θα ισοδυναμεί με 2,5 φορές υψηλότερες τιμές ρεύματος από αυτές που ισχύουν σήμερα για τις βιομηχανίες, καθώς τώρα τον Οκτώβριο, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα σχεδόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι βιομηχανίες, μέσω των φορέων τους, έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: άλλες ζητούν να «σπάσει» ο κουμπαράς των 138 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στον λογαριασμό των ΥΚΩ, άλλες ζητούν μέτρα στήριξης της βιομηχανίας εδώ και τώρα και άλλες διερωτώνται μήπως πρέπει να αλλάξει η διαμόρφωση της τιμής στην Ελλάδα, που είναι συνδεδεμένη με την ημερήσια χονδρεμπορική αγορά, ενώ σε άλλες χώρες η βιομηχανία λειτουργεί με «προχρονολογημένα» συμβόλαια, τα οποία έχουν «κλειδωμένες» τιμές ενέργειας.
Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί το γεγονός ότι η ελληνική βιομηχανία είχε να διαχειριστεί υψηλές τιμές και μεγάλο κόστος ενέργειας και προ ενεργειακής κρίσης, τότε καταλαβαίνει κανείς αφενός ότι ο υπερδιπλασιασμός του κόστους της ενέργειας θα περάσει στον καταναλωτή, αφετέρου ότι αυτή η εξέλιξη ναρκοθετεί την προοπτική ανάκαμψης της βιομηχανικής δραστηριότητας. Με ό,τι αυτά σημαίνουν για την τσέπη μας, αλλά και για την προοπτική συνολικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εν γένει…