Ελέω Μητσοτάκη, οι δημότες πληρώνουν το μάρμαρο…

8
Ελέω Μητσοτάκη, οι δημότες πληρώνουν το μάρμαρο...

Της Ελένης Τσερεζόλε

Στα κάγκελα είναι οι δήμαρχοι κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και δικαίως γιατί πλέον, ακόμη και οι (πολλοί) γαλάζιοι δήμαρχοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι απέναντί τους. Και το… μάρμαρο, ελέω Μητσοτάκη, το πληρώνουν οι δημότες.

Έτσι, όταν εξαιτίας της πανδημίας, οι Δήμοι έχουν συνολικά έλλειμμα 400 εκατομμυρίων ευρώ, έλαβαν έναν γιορταστικό «μποναμά» από την κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που ψήφισε στη Βουλή.

Έναν δήθεν «μποναμά» που όμως στην ουσία δεν λύνει το πρόβλημα. Αντιθέτως τους εμπαίζει. Και όταν στην έμμεση οικονομική υπονόμευση προστίθεται ο εμπαιγμός, η κατάσταση γίνεται εκρηκτική –εξ ου και το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 28 Ιανουαρίου.

Πώς «κατάφερε» λοιπόν η κυβέρνηση να εξοργίζει ακόμη και τους δημάρχους που πρόσκεινται στη ΝΔ; Με τη διπροσωπία και την υποκρισία της.

Αναγγέλλοντας για παράδειγμα για το… 2023 αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων κατά 15% που όμως είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι θα… γίνει καπνός από τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότησή τους, που ξεκίνησε το 2020, συνεχίστηκε τη χρονιά που τελειώνει και αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη…

Και αυτά τα κακά νέα δεν αφορούν μόνο στους Δημάρχους αλλά και στους δημότες.

Για παράδειγμα ξεκινά από τη νέα χρονιά η παρακράτηση του τέλους ταφής, σε αντίθεση με ό,τι είχαν ζητήσει οι δήμοι, αν και, χωρίς να ευθύνονται οι δήμαρχοι, δεν έχουν υλοποιηθεί οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

Αυτό, απλά σημαίνει ότι το κόστος θα περάσει στους… δημότες! Οι ίδιοι θα επωμιστούν και το υπεραυξημένο κόστος της ενέργειας, καθώς στο αίτημα στήριξης από τους δημάρχους (με οικονομική ενίσχυση ή εξαίρεση από τις ρήτρες αναπροσαρμογής), η κυβέρνηση τους παρότρυνε να… αλλάξουν πάροχο! Κατά τα άλλα η επιτελική κυβέρνηση δεν υπολογίζει τους Δήμους στους σχεδιασμούς της, είτε για το Ταμείο Ανάκαμψης είτε στο ΕΣΠΑ. Τόση γαλάζια «εκτίμηση» προς την… αποκέντρωση!