Πως οι επιτήδειοι παρακάμπτουν τα capital controls…
Μπαράζ ελέγχων στην αφορά, για τα παράνομα POS! Τα κλιμάκια των ελεγκτών, κατεβαίνουν στην αγορά και ψάχνουν όλα τα τερματικά που χρεώνονται οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες! Ελέγχουν και αν η συσκευή είναι διασυνδεδεμένη με τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό. Μετά τα κυκλώματα με POS, Βουλγαρίας, που έστελναν τα χρήματα σε λογαριασμό στην γειτονική χώρα, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να σαρωθεί η αγορά για άλλα κρούσματα!
Το περασμένο καλοκαίρι οι ελεγκτές της τότε Γενικής Γραμματίας Δημοσίων Εσόδων, νυν Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχαν τσιμπήσει συσκευές οι οποίες ήταν διασυνδεδεμένες με τράπεζες της Βουλγαρίας ή της Μάλτας κυρίως σε τουριστικές περιοχές!
Σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έχουν ήδη δοθεί συγκεκριμένα οδηγίες στα συνεργεία που διενεργούν μερικούς επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.
Η περίπτωση του καλοκαιριού, αποκάλυψε κύκλωμα που πουλούσε συσκευές που είχαν διατεθεί μέσω ελληνικής εταιρείας, αλλοδαπής τράπεζας. Κάθε ευρώ, μεταφερόταν αυτόματα σε λογαριασμό του εξωτερικού. Είχαν και κάρτα για ανάληψη από ελληνικό ATM χωρίς capital controls! Τίποτα δεν φαινόταν σε εφορία και τράπεζες και εκτός από το «σπάσιμο» των περιορισμών, δεν φορολογούταν!
Με επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι «υπάρχουν μέθοδοι απάτης και η πολιτεία πρέπει να θωρακίσει τις συναλλαγές, ώστε να μην διαρραγεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών».
Η αρμόδια υφυπουργός, Αικατερίνη Παπανάτσιου τόνισε σχετικά με τις χρώσεις, ότι η ρυθμιζόμενη με τον Κανονισμό 2015/751 τραπεζική προμήθεια αφορά εκείνη που καταβάλλεται μεταξύ διαφορετικών παρόχων πληρωμών τραπεζών και η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών διαμορφώνεται με βάση τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού. Από το υπουργείο γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το τραπεζικό κόστος των POS.