Τρίτη, 17 Μαΐου 2022
07
35
03

Εγκλωβισμένος στην ιδεοληψία του

Μοιραστείτε το

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, παίρνουν περιοριστικά μέτρα που φτάνουν ακόμη και στο ολικό lockdown, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για την έλευση και την ταχύτατη, όπως λένε οι ειδικοί, διασπορά της μετάλλαξης «Όμικρον». Ωστόσο, η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα, προχθές κατεγράφη και η περίφημη «ανατροπή», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει ότι δε θα έχουν υποχρέωση να επιδεικνύουν αρνητικά rapid test οι εμβολιασμένοι που θα θέλουν να περάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα. Λέμε «ανατροπή», διότι από την κυβέρνηση είχε προεξοφληθεί αυτό το μέτρο –ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, είχε προαναγγείλει ότι οι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Όμως, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά και, για προφανείς λόγους πολιτικού κόστους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να «γειώσει» ακόμη και αυτό το ελάχιστο μέτρο. Το προβληματικό, όμως, δεν είναι μόνο η απόφαση του πρωθυπουργού αυτή καθεαυτήν, αλλά κυρίως η επιχειρηματολογία στην οποία βασίστηκε: ότι, δηλαδή, «δεν πρέπει να αδικήσουμε τους εμβολιασμένους».

Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να θέλει να αντιμετωπίζει τους εμβολιασμένους σαν προνομιακό εκλογικό και πολιτικό του ακροατήριο, καίτοι όλα τα κόμματα πλην Βελόπουλου στηρίζουν εμπράκτως τον εμβολιασμό. Επίσης, με το επιχείρημα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς δεν ήθελε να δει άλλη μία από τις εμβληματικές φράσεις του να καταρρέει μέσα σε λίγες ημέρες: πριν μερικές ημέρες, στη Βουλή, κατέρρευσε ο ισχυρισμός του ότι οι διασωληνωμένοι εκτός και εντός ΜΕΘ απολαμβάνουν την ίδια περίθαλψη και έχουν τις ίδιες πιθανότητες επιβίωσης –αναγκάστηκε και ο ίδιος να το παραδεχθεί με «ντροπαλό» τρόπο,  στη σκιά των βαριών αποκαλύψεων της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα.

Αν, λοιπόν, αποφάσιζε ότι οι εμβολιασμένοι που θέλουν να κάνουν ρεβεγιόν ή αλλαγή χρόνου ή ένα πρωτοχρονιάτικο γεύμα ή δείπνο σε ένα κατάστημα εστίασης, θα πρέπει ιδίοις εξόδοις να φέρουν ένα αρνητικό rapid, θα παραδεχόταν ότι καταρρέει και η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης περί «πανδημίας ανεμβολίαστων». Αυτό, όμως, είναι το επικίνδυνο: ότι, δηλαδή, ακόμη και τώρα που η ανοσία των εμβολίων έχει εξασθενήσει και η Όμικρον επελαύνει δοκιμάζοντας ακόμη και τους πλήρως εμβολιασμένους με δύο δόσεις, ο πρωθυπουργός επιμένει σε μία ανακρίβεια που κοστίζει ζωές, για δύο λόγους: πρώτον, διότι μεταδίδει στους εμβολιασμένους την ψευδαίσθηση ότι είναι άτρωτοι και, δεύτερον, διότι αυτή η ιδεοληψία έχει εγκλωβίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μη λήψη μέτρων –κάτι που καθιστά νέους θανάτους και ένα πέμπτο πανδημικό κύμα αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

ΥΓ: Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά σε όλες και όλους! Ραντεβού στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας μας τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.