5 συμβουλές για να προλάβετε τη χοληστερόλη

Γάλλοι γιατροί προτείνουν έναν πεντάλογο με συμβουλές που αν τις ακολουθούμε πιστά μπορούμε να ελέγξουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

 

30 λεπτά αρκούν!

Μόλις μισής ώρας μέτρια δραστηριότητα τη μέρα (γρήγορο περπάτημα, κολύμβηση, στατικό ποδήλατο, γυμναστική) μπορεί σε συνδυασμό με μια προσεκτική διατροφή να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σε μόλις 15 ημέρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα στους ασθενείς ήταν αντίστοιχα είτε έκαναν μισή ώρα τη μέρα είτε μία ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα. Για μια πιο έντονη δραστηριότητα (χορό, τρέξιμο) δύο ώρες την εβδομάδα αρκούν!

 

 

 

 

 Προσθέστε βρόμη στο πρωινό σας

‘Το βασικό της πλεονέκτημα είναι πως περιέχει μια διαλυτή ίνα, τη βήτα γλυκάνη, που δεσμεύει τη διατροφική χοληστερόλη και μειώνει την απορρόφησή της rdquo; εξηγεί ο δρ Jean-Michel Lecerf, επικεφαλής του τμήματος διατροφής του Ινστιτούτου Παστέρ στη Λιλ της Γαλλίας. Καταναλώνοντας 60 γρ. νιφάδες βρόμης την ημέρα επί ένα μήνα μπορούμε να περιμένουμε μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 5-10%.

 

 Τρώτε με μέτρο γιαούρτι και λευκά τυριά

Σύμφωνα με τη μεγάλης έκτασης γαλλική έρευνα MONA LISA-NUT (εθνική καταγραφή του κίνδυνου αθηροσκλήρωσης-διατροφής, 2013) τα γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά έχουν προστατευτική επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς: ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους σε επίπεδο δεκαετίας μειώθηκε κατά 30% σε ανθρώπους που αύξησαν την κατανάλωση γιαουρτιού, γάλακτος και λευκού τυριού. ‘Αυτό πιθανώς οφείλεται στη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε ασβέστιο που έχει την τάση να μειώνει την LDL εξηγεί ο δρ Lecerf.

 

Φάτε ένα μήλο την ημέρα

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα έδειξε πως ένα μήλο την εβδομάδα έχει σχεδόν παρόμοια αποτελεσματικότητα με τις στατίνες. Το μυστικό του; Η πηκτίνη που μειώνει τη μεταφορά της χοληστερόλης στο αίμα. Τρώτε το μήλο σας μαζί με τη φλούδα για να έχετε ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες!

 

Προτιμήστε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Σύμφωνα με τη μελέτη Eurolive που έγινε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, η κατανάλωση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, το οποίο είναι πιο πλούσιο από τα άλλα έλαια σε πολυφαινόλες, αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL). Αρκούν 25 ml τη μέρα, όσο δηλαδή μια γεμάτη κουταλιά της σούπας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή