115 εκατ. ευρώ ζητά η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου από τον Λαυρεντιάδη

Μήνυση με βαριές κατηγορίες καιά του επιχειρηματία. Τον καταγγέλλει για απίστευτες μεθοδεύσεις στην υπόθεση της μεταβίβασης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων

Μια «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της ΔΕΠΑ έχει βάλει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης σύμφω­να με τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ), στην οποία η εταιρεία λιπασμάτων ELFE SA, συμ­φερόντων του, χρωστά 115 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πο­σό που υπερβαίνει το 10% του κύκλου εργασιών της ΔΕ­ΠΑ και αντιπροσωπεύει το 80% του συνόλου των οφειλών ολόκληρης της αγοράς προς την επιχείρηση!

Η ΔΕΠΑ κατέθεσε λίγο πριν από τις γιορτές μήνυση στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ζητώντας τα χρωστούμενα και ήδη ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, στο πλαί­σιο της οποίας έχουν κληθεί μάρτυρες να καταθέσουν. Τα αδικήματα που διερευνάται αν τελέστηκαν είναι μεταξύ άλλων: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ξέπλυμα βρό­μικου χρήματος και απάτη.

Από τη μήνυση προκύπτει πως από το 2010 που η κρα­τική Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) μετα­βιβάστηκε στην ELFE SA, ο Λ. Λαυρεντιάδης με απίστευ­τες μεθοδεύσεις χρησιμοποιώντας εταιρείες-φαντάσμα- τα και αχυρανθρώπους απογύμνωσε την εταιρεία από κάθε έσοδο και περιουσιακό στοιχείο, προκειμένου οι πι­στωτές του να μη βρίσκουν ούτε ευρώ να του πάρουν. Τα έσοδα, βέβαια, της λιπασματοβιομηχανίας που αγγί­ζουν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως όπως αναφέρεται στη μήνυση, καταλήγουν μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές προφανώς στην τσέπη του.

Οπως αποκαλύπτεται, το συνολικό χρέος προς το Δημό­σιο και τους προμηθευτές του «μεγαλοεπιχειρηματία», ο οποίος έχει ουκ ολίγα ανοιχτά μέτωπα με τη Δικαιοσύνη, με πιο σοβαρό αυτό που αφορά τα επισφαλή δάνεια της άλλοτε τράπεζας συμφερόντων του Proton Bank, αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ! Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει ακάθεκτος…

Ψεύτικες υποσχέσεις

Οταν η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων μεταβιβά­στηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη, το χρέος της έφτανε στα 59 εκατ. ευρώ και είχε την προοπτική ότι, με την είσοδο του νέου «επενδυτή», θα σταθεροποιείτο, θα απομειωνόταν και σταδιακά θα εκμηδενιζόταν, περιοριζόμενο μόνο στις τρέχουσες συναλλαγές. Ωστόσο, οι εν λόγω εκτιμή­σεις διαψεύστηκαν στην πορεία.

Στις 15/12/2017 η οφειλή της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ήταν 114.840.807 ευρώ, εκ του οποίου ποσό 14.716.040 ευ­ρώ ήταν σε μεταχρονολογημένες επιταγές που είχε δώ­σει στην εταιρεία.

Πώς όμως γιγαντώθηκε; Όπως αναφέρεται στη μήνυ­ση, επί μακρό χρονικό διάστημα ο εκπρόσωπος και ο οι­κονομικός διευθυντής της ELFE SA ισχυρίζονταν προς τη ΔΕΠΑ ότι αυτή «αναδιαρθρώνεται και ανακάμπτει και ότι υφίσταται δυσχέρεια αναφορικά με την καταβολή μετρη­τών». Ωστόσο, οι δικαιολογίες αυτές προβάλλονταν «μό­νο και μόνο για να παραπείθει, να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη λιπασματοβιομηχανία και να αναβάλου­με τη λήψη μέτρων εις βάρος της. Σε αυτό το πλαίσιο, μά­λιστα, έφτασαν μέχρι το σημείο να προτείνουν, σε “συμ­ψηφισμό” των χρεών της ELFE SA, τη μεταβίβαση στη ΔΕ­ΠΑ ακινήτων ιδιοκτησίας της λιπασματοβιομηχανίας τα οποία είχαν εντούτοις δεσμευτεί με διάταξη του πρώην προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη και ήταν πολλαπλώς βεβαρυμμένα, ενώ άλλα που προτάθηκαν στην περιοχή των Δια­βατών είχαν παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο και οποιαδήποτε διάθεσή τους απαιτούσε την προηγούμε­νη συναίνεση του Δημοσίου».

Οι μεθοδεύσεις

Οταν, στα τέλη της άνοιξης του 2017 αποφάσισε η ΔΕΠΑ να «σφίξει τα λουριά», η ELFE SA αντέδρασε. Εγκάλεσε τη ΔΕΠΑ ότι τελεί σε αντίθετη προς τους κανόνες του ελεύ­θερου ανταγωνισμού πρακτική και επικαλέστηκε ότι έχει υποστεί δήθεν ζημία 302 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΠΑ, αξιώ­νοντας μέσω αγωγής αντίστοιχη αποζημίωση!

Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζεται στη μήνυση, και μετά από συνεχείς προσφυγές κατάφερε να πάρει προ­σωρινή διαταγή προκειμένου να μη σταματήσει η ΔΕΠΑ να της χορηγεί αέριο. Οπως λένε οι προσφεύγοντες στις δίκες εμφανίζονταν προς υπεράσπιση της ELFE SA και σωματεία εργαζομένων προκειμένου να «συγκινήσουν» τους δικαστές τα οποία, όπως διαπιστώθηκε στη συνέ­χεια, ήταν «μαϊμού» και ως εκπρόσωπος μάλιστα είχε εμ­φανιστεί κάποια φορά και συγγενής του Λαυρεντιάδη.

Οι εταιρείες-φαντάσματα

To colpo grosso του «Λούα-Λούα», προκειμένου να ει­σπράττει αλλά να μην πληρώνει, ξεκίνησε, σύμφωνα με τη μήνυση, «στην αιχμή του σκανδάλου της Proton Bank και αφού προηγουμένως ο έλεγχος της ELFE φέρεται να πέρασε τυπικά και μόνο από τον ίδιο τον Λαυρεντιάδη σε εταιρεία συμφερόντων της τότε συζύγου του Κατερί­νας Νικολίτση… Σε εκείνο τον χρόνο άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μια σειρά από offshore εταιρείες (κυ­πριακές ή κυπριακών συμφερόντων), στην ουσία εταιρείες-φαντάσματα ή εταιρείες-προπετάσματα, που ανέλαβαν τη λιπασματοβιομηχανία της Καβάλας για λογαρια­σμό της ELFE SA, καθιστώντας την τελευταία ένα “κου­φάρι”, χωρίς παραγωγική δραστηριότητα και χωρίς πε­ριουσιακά στοιχεία».

Πρόκειται για τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ, PFIC LTD, CENTRO FARO SERVICES LTD, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ KAPBA- ΛΗΣ A.E. και BFS ΑΒΕΕ στις οποίες η ELFE έχει παραχωρή­σει τη δραστηριότητά της με συμβολικά μισθώματα, της τάξης των 500.000-600.000 ετησίως όταν ο κύκλος ερ­γασιών της είναι 150 εκατ. ευρώ…

«Οι εν λόγω εταιρείες- προπετάσματα… έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι: α) συστάθηκαν πρόσφατα με αποκλειστικό σκοπό να εντα­χθούν αμέσως στο εταιρικό σχήμα εξαπάτησης και οικο­νομικής εγκληματικότητας της ELFE SA, β) έχουν το ελά­χιστο νόμιμο μετοχικό κεφάλαιο (μέγιστο τα 25.000 ευ­ρώ), γ) δεν είχαν καμία παραγωγική ή εν γένει οικονομι­κή δραστηριότητα πριν από την εμπλοκή τους στη λιπασματοβιομηχανία…», ενώ τα πρόσωπα που φαίνονται ως μέτοχοι συνδέονται και στην πλειονότητά τους δεν έχουν καμία σχέση με τον τομέα παραγωγής λιπασμάτων. Χα­ρακτηριστικά αναφέρουν την «οικογένεια Κωνσταντινίδη, η οποία φέρεται να σχετίζεται με επισκευές αυτοκι­νήτων στην Κύπρο και πλέον διοικεί τη βιομηχανία ΛΙ­ΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ, καθώς και την οικογένεια του Πέτρου Πέτρου, ο οποίος ήταν δημοτικός εργάτης στη Λευκωσία και ανέλαβε να εκπροσωπεί τρεις εταιρεί­ες την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, την CENTROFARO SERVICES LTD και εσχάτως την BFS ΑΒΕΕ». Ο εν λόγω, όηως σημει­ώνεται, «από δημοτικός εργάτης κατέστη από το 2015 και εντεύθεν μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ. Συ­γκατοικεί, μάλιστα, και αυτός μαζί με σχεδόν όλα τα μέ­λη των διοικήσεων όλων των εταιρειών Λαυρεντιάδη σε ένα “κοινόβιο”, προφανώς μια μονοκατοικία στην Πα­λαιό Πεντέλη».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή