Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Θεανώ Φωτίου: Η κυβέρνηση κόβει αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ύφεση και την ανεργία

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

“Οι προνοιακές δαπάνες είναι αντιαναπτυξιακές για τη ΝΔ και πρέπει να συμπιεστούν. Αυτό κάνει η ΝΔ ενάμιση χρόνο τώρα. Ακόμα και μέσα στην πανδημία, όταν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τις δεκαπλασιάζουν.”

Μέσω της Κυριακάτικης Kontranews, η αναπληρώτρια Τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγυής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως αρνείται να κατανοήσει ότι η πανδημία πλήττει, τόσο τα αδύνατα, όσο και τα μεσαία στρώματα, τα οποία «το 2019 είχαν εξασφαλίσει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης». Σημειώνει πως οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική στον προϋπολογισμό του 2020 είναι μειωμένες, καταθέτει τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη στήριξη των πολιτών εν μέσω πανδημίας και σχολιάζει τη διαφορά που έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας και το δεύτερο lockdown φτωχοποιούν μεγάλα στρώματα του ελληνικού λαού. Ασκείτε κριτική ότι αυτά δεν ενισχύονται από την κυβέρνηση…

Πράγματι οι δαπάνες για την πρόνοια στον προϋπολογισμό αποδεικνύουν ότι δεν ενισχύονται παιδιά, ηλικιωμένοι, ανάπηροι και άποροι σε σχέση με το 2019. Αντίθετα, εμφανίζονται μειωμένες κατά 164 εκατομ. οι δαπάνες του 2020. Διότι η κυβέρνηση αρνείται να κατανοήσει την ιδιαιτερότητα της πανδημίας που πλήττει, όχι μόνο τα αδύνατα αλλά και τα μεσαία στρώματα, τα νοικοκυριά δηλαδή που το 2019 είχαν εξασφαλίσει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Και προορίζει την πρόνοια μόνο για την ακραία φτώχεια, όπως αποκαλύπτει και το σχέδιο Πισσαρίδη. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι μειώνονται κατά 12 εκατομ. δύο επιδόματα που αφορούν στην ακραία φτώχεια. Είναι το ΚΕΑ (νυν ΕΕΕ) και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων. Όσον αφορά στο ΚΕΑ (ΕΕΕ), που αφορά αποκλειστικά στην ακραία φτώχεια, εμφανίζεται το 2020 μειωμένο κατά 8 εκατομ. από το 2019. Με λιγότερα χρήματα από το 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε το ακατόρθωτο, να δώσει και «δώρο Χριστουγέννων» (διπλό επίδομα τον Δεκέμβριο). Δηλαδή εν μέσω πανδημίας δόθηκαν μεσοσταθμικά 51,5 εκατομ. το μήνα, όταν το 2019 το αντίστοιχο ποσό ήταν 55,7. Πρόκειται δηλαδή για νέο θαύμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για τα έξι επιδόματα (πλην αναπηρικών) η έκθεση Πισσαρίδη προτείνει τη συγχώνευσή τους σε ένα, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ). Είναι η νεοφιλελεύθερη βόμβα στα θεμέλια του προνοιακού κράτους που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ήταν η πρόταση του ΔΝΤ το 2015 και σημαίνει ότι η πρόνοια είναι μόνο για τη φτώχεια και μάλιστα για την ακραία. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι χορηγοί και η οικογένεια. Οι προνοιακές δαπάνες είναι αντιαναπτυξιακές για την ΝΔ και πρέπει να συμπιεστούν. Αυτό κάνει η ΝΔ ενάμιση χρόνο τώρα. Ακόμα και μέσα στην πανδημία, όταν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τις δεκαπλασιάζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα τις θεωρεί αναπτυξιακές, διότι τονώνουν την κατανάλωση και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Κυρίως όμως μειώνουν τις ανισότητες και διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό τις αύξησε από 789 εκατομ. το 2015 σε 3,5 δισ. μέχρι το 2019 και θα συνέχιζε στον διπλασιασμό τους μέχρι το 2023 για να φτάσουν στον ευρωπαϊκό Μ.Ο. Το προνοιακό κράτος δεν αφορά μόνο στους φτωχούς αλλά και τα μεσαία στρώματα που εξαπάτησε ο κ. Μητσοτάκης, αφορά την κοινωνική πλειοψηφία που σε κάποια φάση της ζωής της αντιμετωπίζει συνθήκες ανισότητας. Τότε το προνοιακό κράτος οφείλει να παρεμβαίνει με ένα τρίπτυχο. Νέο δίχτυ ασφάλειας στην κατεύθυνση του Επιδόματος Έκτακτης Ανάγκης, παροχές και επιδόματα για τα παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους και δωρεάν δημόσιες και ιδιωτικές προνοιακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Ασκήσατε έντονη κριτική στο περίφημο σχέδιο Πισσαρίδη, λέγοντας πως «βάζει στο στόχαστρο» συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας…

Το σχέδιο Πισσαρίδη εισάγει ρητά το κριτήριο της λειτουργικότητας για την αξιολόγηση του αναπήρου, που ήταν βασική απαίτηση του ΔΝΤ και την οποία αρνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με πρόσχημα τη λειτουργικότητα, εάν δηλαδή ένας ανάπηρος είναι ικανός να εργαστεί, κόβονται αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη εάν μπορεί να βρει δουλειά λόγω ύφεσης και ανεργίας. Αυτό ακριβώς απέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου. Συγκεκριμένα, θεσμοθετήσαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα βασισμένο σε πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα, το οποίο στηριζόταν στη δημιουργία- με την αίτηση του αναπήρου στον ΟΠΕΚΑενός ηλεκτρονικού φακέλου που περιείχε όλα τα στοιχεία του αναπήρου. Ο ανάπηρος απαλλασσόταν από την υποχρεωτική φυσική παρουσία σε υπηρεσίες και επιτροπές, εκτός από την υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ που θα έκρινε το ποσοστό αναπηρίας. Η αξιολόγηση της λειτουργικότητας εμφανίζεται και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, εκπονείτο εδώ και ένα χρόνο από τη ΝΔ και παρουσιάστηκε στη Βουλή τον ίδιο χρόνο που κόπηκαν 97 εκατομ. από τα επιδόματα τους και απορρίφθηκε δύο φορές τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δοθεί διπλό επίδομα αναπηρίας τα Χριστούγεννα. Ακόμα και το 2021 ο προϋπολογισμός για τα αναπηρικά επιδόματα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από το 2019 κατά 88 εκατομμύρια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα έχει ρητά τοποθετηθεί εναντίον αυτών των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης.

Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να στηριχθούν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα εν μέσω πανδημίας;

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας για να στηριχθούν τα αδύναμα στρώματα εν μέσω πανδημίας. Η πρώτη αφορά στη χορήγηση Επιδόματος Έκτακτης Ανάγκης μέσα στον Δεκέμβριο σε νοικοκυριά με ανέργους, επιδοτούμενους ή μη, επισφαλώς εργαζόμενους (με μπλοκάκι, εργόσημο, εποχικούς), αγρότες, ΑμεΑ, εργαζόμενους στον πολιτισμό, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έλαβαν ουσιαστική ενίσχυση από το κράτος. Τα ποσά είναι 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 100 για κάθε ανήλικο τέκνο. Η δεύτερη τροπολογία πρότεινε να δοθεί από το κράτος δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με βάση τις πλήρεις αποδοχές τους και όχι τις μειωμένες της πανδημίας. Τέλος, καταθέσαμε τροπολογία για την παροχή δωρεάν ρεύματος, επανασύνδεση κομμένων ηλεκτρικών παροχών και απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο, όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στις δημοσκοπήσεις ο κόσμος εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι πολύ μεγάλη υπέρ της ΝΔ. Ανησυχείτε στον ΣΥΡΙΖΑ μήπως δεν πείθετε τον κόσμο;

Είναι συνηθισμένο και αναμενόμενο μια κοινωνία που ζει κάτω από έναν τεράστιο φόβο επιβίωσης να συσπειρώνεται γύρω από το κράτος και την κυβέρνηση. Συμβαίνει και σε περιόδους πολέμου, και σε περιόδους λιμού. Έχει όμως, ενδιαφέρον ότι σε διάφορες δημοσκοπήσεις σε ερωτήματα που τίθενται εάν οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι με τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας από την κυβέρνηση, η απάντηση είναι αρνητική. Όταν βγούμε από τον φόβο της πανδημίας, ο λαός θα κρίνει ποιες προτάσεις δίνουν προοπτικές και ελπίδα για το μέλλον και ποιες πολιτικές αποφάσεις και σκληρά νεοφιλελεύθερες πρακτικές μας γυρνάνε στα μνημονιακά χρόνια. Και τότε θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για τις προτιμήσεις του.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.