Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σόιμπλε: Φυσικά και εμπιστεύομαι τον Αλέξη Τσίπρα

Μοιραστείτε το

«ΤΟΥΜΠΑΡΕ» ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ!                                                                           

Ακόμα και ο πιο «σκληρός» και άτεγκτος από τους δανειστές, που με τις απαιτήσεις του και τα ασφυκτικά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει στην χώρα μας, έχει γίνει ο πιο μισητός ξένος πολιτικός στα μάτια των ελλήνων, κάνει στροφή 180 μοιρών!  Τώρα «μαλάκωσε» από την συνέπεια και την στάση του έλληνα Πρωθυπουργού, κατά τις μεγάλες δοκιμασίες της διαπραγμάτευσης αλλά και τον ενωτικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, στις Συνόδους Κορυφής για το προσφυγικό. Όχι μόνο τον έκανε να παραδεχτεί δημοσίως ότι τώρα πια του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, αλλά τον έκανε από εχθρό, σύμμαχο στην μάχη ενάντια στις ακραίες απαιτήσεις των αδυσώπητων τοκογλύφων του ΔΝΤ για 9 δισ. νέα μέτρα και «κουτσούρεμα» συντάξεων.

 Τώρα, ήταν η σειρά των υπουργών Οικονομικών των δύο μεγαλύτερων Οικονομιών της Ευρωζώνης να εκφράσουν την στήριξή τους στον Έλληνα πρωθυπουργό. Τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, όσο  και ο γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν, σε κοινή συνέντευξη στο ραδιοσταθμό «Europe1» και την τηλεόραση «itele», τόνισαν ότι όχι μόνο εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά επισημαίνουν και την διαφορά της σημερινής κυβέρνησης με τις προηγούμενες  του ΠΑΣΟΚ και της «Δεξιάς», που στο παρελθόν δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

 Με αφορμή το νέο βιβλίου τους για τις γάλλο-γερμανικές σχέσεις και την Ευρώπη, με τίτλο «Ποτέ χωρίς την Ευρώπη» στα γαλλικά και « Μαζί διαφορετικοί» στα γερμανικά, οι δύο υπουργοί ρωτήθηκαν «Εμπιστεύεστε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα;», για να απαντήσουν, « Εγώ τον εμπιστεύομαι», ο Μισέλ Σαπέν και «Φυσικά και εγώ», ο Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε.

  Οι Έλληνες εργάζονται για να βγουν από την κρίση

 Μάλιστα ο Αυστηρός Γερμανός πολιτικός, πρόσθεσε, «κάνουμε τα πάντα, ώστε οι αποφάσεις, στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως». Στην συνέχεια, όταν ερωτήθηκε για την μείωση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, απάντησε ό,τι «Η ελληνική κρίση μάς επιβάλλει το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη και αποτελεσματικότητα της οικονομίας της, ώστε να αποκτήσει μακροπρόθεσμα μια βιώσιμη οικονομία.  Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει μια αποτελεσματική διοίκηση, γιατί με το πέρασμα των χρόνων έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα».

  Η μοντέρνα διοίκηση είναι το «κλειδί» για να φτάσει η Ελλάδα τους Ευρωπαίους. «Για να μπορέσει να φθάσει το ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής θα πρέπει να αποκτήσει μια μοντέρνα διοίκηση. Ο Βαρουφάκης είπε ότι εάν διαγράφαμε ολοσχερώς το ελληνικό χρέος, τρία χρόνια αργότερα θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργήσουμε εποικοδομητικές υποδομές και μια ανταγωνιστική οικονομία. Εάν ξεκινήσουμε με την αναδιάρθρωση του χρέους, θα χαλαρώσουμε στις μεταρρυθμίσεις».

 Μ.Σαπέν: Οι κυβερνήσεις Πασόκ και Δεξιάς δεν έκαναν τα απαραίτητα

  «Θα πρέπει σίγουρα να βοηθήσουμε εκ νέου την Ελλάδα και δεν μιλώ μόνο για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη μας», δήλωσε στην συνέχεια, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους Γάλλους, το «καρφί» του υπουργού, προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας μας,  τονίζοντας, «πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση σήμερα που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους και θα πρέπει να την συνοδεύσουμε και βοηθήσουμε».

 Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος

 Στην συνέχεια, ο Γάλλος  ερωτήθηκε για το ελληνικό χρέος και τα περιθώρια ελάφρυνσής του, τονίζοντας ότι, «η απάντηση είναι “ναι”, όπως άλλωστε έχει αποφασισθεί στη συμφωνία του Ιουλίου. Δεν μπορείτε όμως να πείτε ότι αρχίζουμε από το χρέος, εάν ξεκινήσουμε με το χρέος δεν θα έχουμε κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες και υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ελάφρυνση του χρέους, λόγω και προσφυγικού. Όπως εξήγησε ο Μισέλ Σαπέν, η ελάφρυνση «είναι μια διαδικασία, στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, γιατί η Ελλάδα σήμερα δεν αντιμετωπίζει μόνο την μη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αντιμετωπίζει ένα είδος επιθετικής επιδρομής από ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσφύγων. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά γι αυτό έχουμε ανάγκη να δείξουμε αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.