Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Παράθυρο για χιλιάδες μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο

Μοιραστείτε το

Με διάταξη του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση που έχει κατατεθεί στη Βουλή και έχει διαφημιστεί ως «νόμος για την αποκομματικοποίηση του κράτους», η κυβέρνηση αφήνει παράθυρο για μονιμοποιήσεις χιλιάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Την ίδια στιγμή που η βουλή ψηφίζει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση η Κομισιόν έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο διορισμό συγγενών και φίλων σε θέσεις μετακλητών στα γραφεία υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης.

Μονιμοποίηση με πρωτόδικη απόφαση 

Στο σχέδιο νόμου για την επιλογή των προϊσταμένων και την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν θα υποχρεούνται στο μέλλον να ασκήσουν ένδικα μέσα κατά των συμβασιούχων που απευθύνονται στην δικαιοσύνη ζητώντας την μονιμοποίηση τους επικαλούμενοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 48 του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει ο κ. Βερναρδάκης στη Βουλή αναφέρει ότι «κατ εξαίρεση επιτρέπεται η παραίτηση από άσκηση ένδικων μέσων κατά πρωτόδικων αποφάσεων με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή επάνοδος εργαζομένων στην εργασία στους». Αξίζει να σημειωθεί ότι με προηγούμενο νόμο ήταν υποχρεωμένοι οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες υπό την απειλή ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων να προχωρήσουν σε άσκηση ένδικων μέσων μέχρι να φτάσουν στον ανώτατο βαθμό της δικαιοσύνης, για όσους συμβασιούχους προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και πετυχαίνουν με πρωτόδικες αποφάσεις την παραμονή τους στην εργασία η την ανανέωση των συμβάσεων τους.

Η παραίτηση του δημοσίου από την χρήση ένδικων μέσων σε αυτές τις περιπτώσεις ανοίγει το δρόμο χιλιάδων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων με πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις ενώ παράλληλα αναμένεται να μονιμοποιήσει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα χιλιάδες συμβασιούχους καθώς οι διοικήσεις δεν θα υποχρεούνται να ασκήσουν ένδικα μέσα για να ακολουθήσουν τη …ρότα που χάραξε η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από την απόφαση δήμων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη να μην ασκήσουν ένδικα μέσα κατά συμβασιούχων που κατέληξαν στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν πρωτόδικα, καθώς αποφασίστηκε σε πρώτο βαθμό,ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μονιμοποιούνται περίπου 1.500 συμβασιούχοι. Την ίδια στιγμή εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση ανοίγει ο ασκός τους Αιόλου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου χιλιάδες συμβασιούχοι έχουν απευθυνθεί ή ετοιμάζονται να κατευθυνθούν στη δικαιοσύνη για τη μονιμοποίησή τους.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.