Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πάνος Ρήγας: Να υιοθετήσει η κυβέρνηση την πρότασή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

Την άποψη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας «ανίκανος, αποτυχημένος και επικίνδυνος πρωθυπουργός, που ετοιμάζεται να δραπετεύσει από τις αποτυχίες του» εκφράζει στην Κυριακάτικη Kontranews o Πάνος Ρήγας και υποστηρίζει πως με τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, ευνοεί τους έχοντες και όχι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Επιπλέον, καταθέτει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πάταξη του αναμενόμενου κύματος ακρίβειας, απαντά στο αν στην Κουμουνδούρου είναι έτοιμοι για πρόωρες εκλογές και σχολιάζει τη στάση των προοδευτικών κομμάτων με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο.

Ποια η θέση σας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη; Η κυβέρνηση κάνει λόγο για σημαντικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες…

Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρθηκε για άλλη μια φορά ως διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας, που επιδιώκει να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των λίγων οικονομικών συμφερόντων και όχι του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Ανακοίνωσε μέτρα που εφαρμόζονται ήδη ή είχαν εξαγγελθεί σε προγενέστερο χρόνο. Η απαλλαγή φόρου για μεταβιβάσεις ευνοεί κατάφωρα τις μεγάλες περιουσίες δηλαδή άνω των 300.000 μέχρι 800.000 ευρώ που έχουν συντελεστή 5% – 10%.

H νέα μείωση εταιρικού φόρου, μέτρο φορολογικής αναδιανομής προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφορά όσες επιχειρήσεις έχουν να δηλώσουν κέρδη και όχι ζημιές, εν μέσω lockdown και πανδημίας.

Δεν ανακοίνωσε τίποτα για τον κόσμο της εργασίας, τους μισθωτούς και τους μισθούς τους, για την απασχόληση. Το «πρόγραμμα για όλους τους νέους» είναι η πλήρης εξαπάτηση. Αφορά ελάχιστους νέους, για έξι μόνο μήνες, οι οποίοι θα λαμβάνουν επιπρόσθετα μόλις 100 ευρώ/μήνα .

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, όχι μόνο αποκλείει δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αλλά ευνοεί κατά βάση όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα.

Η κυβέρνηση μιλά για «μέρισμα ανάπτυξης» και δίνει τα πάντα στους έχοντες, υποσχόμενη στη μεγάλη πλειοψηφία να περιμένει και εκείνη να λάβει κάτι στο μέλλον.

Τα μέτρα είναι άνισα και μεροληπτικά . Βαθαίνουν και εδραιώνουν τις ανισότητες.

Ποιος ευθύνεται για το κύμα ακρίβειας που αναμένεται; Ποιες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ακέραια την ευθύνη. Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές και η συνεχής και προκλητική εξυπηρέτηση συμφερόντων έχουν αφήσει ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία.

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει κατά 22% ως το τέλος του έτους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος τουλάχιστον 2,6 δισ. ευρώ από τα υπερκέρδη τους.

Η πρώτη κίνηση στο μέτωπο της ακρίβειας θα έπρεπε να είναι στον τομέα της ενέργειας, όπου έχουμε την ακριβότερη τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Οι αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας πρέπει να συγκρατηθούν. Με τις αυξήσεις θα πληγούν τα νοικοκυριά μέσω του λογαριασμού του ρεύματος αλλά και της ανατίμησης των προϊόντων.

Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να επιβιώσουν τα νοικοκυριά.

Να ανακοινώσει πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακού κόστους τόσο για πολίτες όσο και για επιχειρήσεις.

Να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω όλη την αγορά ενέργειας και φυσικά να μπλοκάρει τα μπόνους εκατομμυρίων ευρώ στα golden boys της ΝΔ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, απλά επιβεβαιώνει ότι με τις πολιτικές του ο κ. Μητσοτάκης κάνει το βίο, αβίωτο για χιλιάδες ευάλωτα και μικρομεσαία νοικοκυριά και εργαζόμενους.

Πολλοί θεωρούν πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού έχουν προεκλογικό χαρακτήρα… Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος για πρόωρες εκλογές;

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας ικανός πινόκιο της πολιτικής, αλλά ένας ανίκανος, αποτυχημένος και επικίνδυνος πρωθυπουργός που ετοιμάζεται να δραπετεύσει από τις αποτυχίες του.

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκη δεν ελαφρύνουν νοικοκυριά, εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε ένα αποτυχημένο μοντέλο που διευρύνει τις ανισότητες και παράγει νέες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις.

Η εύνοιά του προς τα οικονομικά συμφέροντα, που προκλητικά εξυπηρετεί και τον στηρίζουν, γίνεται σε βάρος της κοινωνίας. Αδιαφορεί για το μέλλον της χώρας. Η ταξική μεροληψία του κ. Μητσοτάκη οδηγεί σε οικονομική καταστροφή τη χώρα και τις παραγωγικές δυνάμεις της.

Η ελληνική κοινωνία δικαιούται μια προοπτική που θα διασφαλίζει δικαιοσύνη και ανάπτυξη για όλους.

Κάθε παραπάνω μέρα παραμονής της ΝΔ στην κυβέρνηση βλάπτει τη χώρα. Είμαστε έτοιμοι.

Η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση με αρχές, αξίες και πολιτική υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βασιζόμενος προφανώς στις δημοσκοπήσεις, παρομοίασε τον ΣΥΡΙΖΑ με γαλοπούλα, που όπως είπε «δεν πρέπει να βιάζεται για να έρθουν Χριστούγεννα», εκφράζοντας τη βεβαιότητας του πως θα ξανακερδίσει τις εκλογές. Τι απαντάτε;

Οι φτηνοί εξυπνακισμοί του κ. Μητσοτάκη, οι δήθεν τυχαίες συναντήσεις του σε αγρούς με καβαλάρηδες δείχνουν πανικό και έναν πρωθυπουργό χωρίς ενσυναίσθηση. Όσους επικοινωνιολόγους και αν πληρώσει, η σκληρή, ταξική και ανάλγητη πολιτική που ασκεί έχει γίνει αντιληπτή από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Με τον νέο νόμο για τις επικουρικές συντάξεις, η κοινωνική ασφάλιση μετατράπηκε σε σύστημα ενίσχυσης των ασφαλιστικών εταιριών και οι ασφαλιστικές εισφορές παραδίδονται στον χρηματιστηριακό τζόγο.

Ψήφισε την κατάργηση του 8ωρου, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την επιβολή 10ωρης εργασίας χωρίς επιπλέον αποδοχές και με πληρωμή σε ρεπό, τις φθηνές υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Άφησε 40.000 νέα παιδιά εκτός πανεπιστημίου δήθεν περί αριστείας. Τα οδηγεί στα ιδιωτικά κολέγια από τα οποία, αφού πληρώσουν αδρά, αποκτούν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αρίστους κατά την κυβέρνηση. Επιτρέπει την είσοδο ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα υγείας συνειδητά μέσω της μη στήριξής του εν μέσω πανδημίας. Ξεπουλάει δημόσιες υποδομές οικονομικής και εθνικής σημασίας.

Η κυβέρνηση λεηλατεί το δημόσιο συμφέρον, για να εξυπηρετήσει τους φιλικούς της επιχειρηματίες.

Πιστεύετε πως θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει μια πιο σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συγκροτήσει άμεσα ένα συνεκτικό εναλλακτικό πειστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Έχει ως παρακαταθήκη την προγραμματική διακήρυξη και το σύνολο των προτάσεων για όλα τα θέματα της περιόδου της υγειονομικής κρίσης. Η ΔΕΘ και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να είναι η αφετηρία μιας συνολικής αντεπίθεσης απέναντι στην πιο ανάλγητη και καταστροφική κυβέρνηση που βιώνει η χώρα.

Αυτό προϋποθέτει ενιαίο δημόσιο λόγο από όλους μας, συντονισμό κόμματος και κοινοβουλευτικής ομάδας, αποφυγή προσωπικών στρατηγικών. Είμαστε διαφορετικοί γιατί είμαστε από το χώρο της εργασίας, δεν παρασυρθήκαμε από τις σειρήνες της εξουσίας, μπορούμε και χωρίς αυτήν και οφείλουμε να επιμείνουμε στην υπεράσπιση των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων.

ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 μιλούν για αυτόνομη πορεία, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ… Τι σας κάνει να πιστεύετε πως μετά τις εκλογές θα αλλάξουν στάση;

Ο αριστερός προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος θα είναι ο καταλύτης στις εξελίξεις. Ο ανασχηματισμός έδειξε το μακιαβελικό πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, την ακροδεξιά στροφή του και τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που πιστά υπηρετεί.

Τα πολιτικά υποκείμενα που βρίσκονται απέναντι στις πολιτικές της δεξιάς οφείλουν, αν θέλουν να είναι συνεπή σε αυτά που προτείνουν, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, να συμφωνήσουν σε πρόγραμμα υπεράσπισης του χώρου της μισθωτής εργασίας, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, του αγροτικού κόσμου, της νέας γενιάς, στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, στην στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας απέναντι στην κρατικοδίαιτη που επίμονα στηρίζει η ΝΔ.

*Πρώην αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας – Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.