Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΓΓΔΕ: Δεν υπάρχει λάθος στις εκκαθαρίσεις από το TAXIS

Μοιραστείτε το

«Δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το TAXIS», τονίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), σε ανακοίνωσή της, απαντώντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για λανθασμένη εκκαθάριση δηλώσεων, που εμφάνιζαν αυξημένα ποσά φόρου ακόμα και για χαμηλά εισοδήματα. Νωρίτερα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, είχαν αναφέρει ότι στις δηλώσεις αυτές εμφανίστηκε αυξημένος φόρος γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή στο σύστημα TAXIS της διάταξης με την οποία οι μισθωτοί με μπλοκάκι θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες και για αυτό τον λόγο η πρώτη εκκαθάριση των δηλώσεων έδειξε αυξημένο φόρο. Οι ίδιες πηγές, καθησύχαζαν τους φορολογούμενους ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί με νέα εκκαθάριση.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, διευκρινίζει ότι «Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα), ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (αγοραπωλησία μετοχών, χρεογράφων, αμοιβαίων, κλπ. – Άρθρο 42 Κ.Φ.Ε.) και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ. Δηλαδή, αν το εισόδημα προέρχεται μόνο από τις παραπάνω πηγές, τότε φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών».

Από την άλλη, στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος «έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα, που προκύπτει από τις παραπάνω πηγές (κεφαλαίου ή υπεραξίας μεταβίβασης κεφαλαίου), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Συνεπώς, τονίζουν από την ΓΓΔΕ, οι εκκαθαρίσεις γίνονται – όπως και πέρυσι – σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το TAXIS.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Οικονομικών: Διορθώνεται το λάθος «χαράτσι» σε χιλιάδες πολίτες

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.