Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Με…ωράριο θα ανοίγουν οι εκκλησίες – Ανησυχία για συνωστισμό

Μοιραστείτε το

Ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να παραμείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες, τουλάχιστον για κάποιες ώρες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ιδιαίτερα επίφοβη είναι όμως η Μεγάλη Παρασκευή, όπου οι ναοί θα ανοίξουν για τέσσερις ώρες προκειμένου οι πιστοί να έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι εκκλησίες δεν θα είναι απόλυτα κλειστές αλλά θα παραμένουν ανοιχτές για κάποιες ώρες. Υπενθυμίζεται, πως αν και η κυβέρνηση έβαλε φρένο στα σχέδια κάποιων δήμων να κάνουν …delivery το Άγιος Φως, στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδέχεται την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου. Μάλιστα, στη μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι δεν υπάρχει επίσημη μετακίνηση προς τις εκκλησίες αλλά «παρεμπιπτόντως» με τις άλλες εξόδους οι πιστοί θα μπορούν να ασκούν και ατομική λατρεία.

Υπενθυμίζεται, πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού, έχουν απαγορευθεί οι λειτουργίες στις εκκλησίες από την Κυριακή 12 Απριλίου 2020 (Κυριακή των Βαΐων για τους Ορθόδοξους) έως και τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 (Δευτέρα του Πάσχα). Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι ιερές λειτουργίες θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει εντός των ναών. Ωστόσο, οι πόρτες των ιερών ναών θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11 έως τη 1 το μεσημέρι.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές για 4 ώρες, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, επειδή όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι ιερές ακολουθίες θα τελειώσουν αργότερα.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών πρέπει να είναι «λιτή και σεμνοπρεπής» και όπως ακριβώς αναφέρεται: «Ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους». Υπενθυμίζεται η απαγόρευση της χρήσης μεγαφώνων για την μετάδοση της λειτουργίας.

Ανησυχία από τους Επιστήμονες

«Αν πάνε χιλιάδες άνθρωποι να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, θα είναι συνταγή για τη διασπορά του κορωνοϊού. Δεν σας κρύβω πως εγώ τρέμω το Πάσχα. Τρέμω μήπως γίνουν τέτοια πράγματα που ακυρώσουν όλες μας τις προσπάθειες», λέει ο καθηγητής Νίκος Σύψας για τις ανοιχτές εκκλησίες το Πάσχα.

«Από επιδημιολογικής άποψης, αυτό είναι λάθος. Εάν συγκεντρωθούν άνθρωποι και φιλούν τον ίδιο Επιτάφιο, στην ίδια εκκλησία και μάλιστα ηλικιωμένοι και ευπαθείς, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Νομίζω ότι η Εκκλησία θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά. Η Εκκλησία έχει κάνει το καθήκον της, αλλά πρέπει να συνεχίσει να το κάνει» συνέχισε.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.