Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Με αγορά F-35 απαντά η Ελλάδα στον Ερντογάν

Μοιραστείτε το

Συναγερμός νότια της Κρήτης για να αποτραπούν κινήσεις από τουρκικά ερευνητικά σκάφη – Ενισχύεται με 2 φρεγάτες και το πολεμικό ναυτικό

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια τολμηρή κίνηση που θα αποκαθιστά τις ισορροπίες με την Τουρκία εμφανίζεται η κυβέρνηση υπό την πίεση των απειλών του σουλτάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Κontra Νews ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει στον Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει η Ελλάδα τα μαχητικά F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία. Με τη στρατηγικής σημασίας αυτή κίνηση η Ελλάδα αποκτά ένα υπερσύγχρονο οπλικό σύστημα ενώ παράλληλα απομονώνει την Τουρκία.

Άλλωστε παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θαυμάζει τον Ερντογάν, το κλίμα στην Αμερική για την Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από εχθρικό. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι οι συνέργειες ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων οδηγούν την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ. Η εμπιστοσύνη προς τον Ερντογάν έχει κλονιστεί και γι αυτό η Ουάσιγκτον αναζητεί τη διαμόρφωση νέων συμμαχιών στην Μεσόγειο.

Με την αγορά των F-35 η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στον αέρα ενώ με την προμήθεια δύο γαλλικών φρεγατών ενισχύεται το πολεμικό ναυτικό και διαμορφώνεται μια σχέση αλληλεγγύης με τον Μακρόν. Οι συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα συνδέονται με μια σειρά κινήσεων στη διπλωματική σκακιέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία θα στείλει ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης. Στην ίδια περιοχή απειλεί να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας. Στην ουσία με τις κινήσεις αυτές τεστάρονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Η παρουσία των  Γάλλων νότια της Κρήτης συνδέεται και με τα συμφέροντα που έχουν στη Λιβύη. Ο Μακρόν επιδιώκει να αποκτήσει ισχυρά ερείσματα σε μια νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στη Λιβύη μετά την πτώση της ψευδοκυβέρνησης που στηρίζεται από την Άγκυρα. Η αγορά των F-35 θα έρθει στη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Βέβαια η Ελλάδα θα απαιτήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο μια ξεκάθαρη στήριξη στις ελληνικές θέσεις όσον αφορά στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα. Απαίτηση της Ελλάδας είναι επίσης η καταδίκη της συμφωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη. Σε περίπτωση αγοράς των μαχητικών νέας γενιάς η Ελλάδα θα απαιτήσει να βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει ήδη παρασκηνιακές συζητήσεις με την Lockheed Martin.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.