Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μάθαμε πότε η ανθρωπότητα ξεκίνησε να πίνει ουίσκι

Μοιραστείτε το

Ιστορικοί ανακάλυψαν πως η πρώτη αναφορά σε σκωτσέζικο ουίσκι βρίσκεται ακόμα σε μια επιγραφή του 1505 στα «Burgh Records» του Aberdeen.

 

Σκωτία. Ουίσκι. Δυο λέξεις ταυτόσημες. Η μια θα μπορούσε να συμπληρώσει την άλλη. Οι άνθρωποι στην πάντα μουντή, αλλά πανέμορφη και ξεχωριστή χώρα έχουν αναγάγει σε πραγματική επιστήμη τη δημιουργία αυτού του ποτού. Του δικού τους, εθνικού ποτού για την ακρίβεια. Αλλά πως ξεκίνησαν όλα; Πως αυτό το «μικρόβιο» σχεδόν άλλαξε μια για πάντα την ιστορία ενός λαού; Μια επιγραφή του 1505 από το Aberdeen, συνεχίζει να αποτελεί την πρώτη πηγή που δείχνει ξεκάθαρα τη σχέση των Σκωτσέζων με το ουίσκι.

Το εν λόγω κείμενο ανακαλύφθηκε από την ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του AberdeenΔρ. Claire Hawes και αποτελεί μέρος μιας διευρυμένης έρευνας για την κληρονομιά του Sir Andrew Gray, ενώ ονοματίζει μεταξύ άλλων τα περιουσιακά του στοιχεία «ane stellatour for aquavite» και «ros wattir».

Σύμφωνα με τους ερευνητές η περιγραφή του κειμένου δείχνει πως η λέξη «aquavite» (η λέξη που χρησιμοποιούντα στη γλώσσα Middle Scots για το ουίσκι) προέρχεται από το λατινικό «aqua vitae» (νερό της ζωής) και σήμαινε κυρίως το να πιεί κάποιος ουίσκι παρά η διαδικασία της κατασκευής της πυρίτιδας.

Η παλαιότερη αναφορά λοιπόν στο ουίσκι έρχεται από το Exchequer Roll (κάτι σαν υπουργικό συμβούλιο) του 1494, στο οποίο ένας μοναχός όνοματι John Cor έλαβε «8 κουταλιές βύνης, με τις οποίες θα φτιάξει το «aqua vitae» για τον βασιλιά». Ωστόσο, ειδικοί επεσήμαναν πως το «aqua vitae» του John Cor θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πυρίτιδας ή ακόμα σε έρευνες αλχημείας, παρά στη διαδικασία κατασκευής ενός ποτού.

«Το εύρημα αυτό αποτελεί έναν θησαυρό στην ιστορία του εθνικού μας ποτού», τόνισε ο Δρ. Jackson ArmstrongΑνώτερος Λέκτορας στα μαθήματα φιλοσοφίας και ιστορίας του Πανεπιστημίου του Aberdeen, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανέλαβε την καταγραφή του ευρήματος και συνέχισε: «Αναδιατυπώνει την ιστορία του ουίσκι της Σκωτίας και προτείνει νέα επίπεδα πολυπλοκότητας στην αστική ιστορία της χώρας.

Η επιγραφή αποτελεί την πρώτη πηγή στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά η μηχανή απόσταξης του «aquavite» και αυτός ο εξοπλισμός υπήρξε ουσιαστικά την περίοδο της Αναγέννηση για την πόλη του Aberdeen, την ίδια περίοδο μάλιστα που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιό μας και μεγάλωναν σταδιακά οι εκπαιδευτικές συνθήκες για τον άνθρωπο.» 

https://www.ratpack.gr/manual/food-drink/story/12131/h-epigrafi-poy-edose-ston-kosmo-toy-oyiski

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.