Τρίτη, 30 Μαΐου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κόντρα Τραπεζών κυβέρνησης και ΕΕ για «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς

Μοιραστείτε το

Του Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

Και στο βάθος… ο Σόιμπλε

Η κυβέρνηση πάγωσε την πληρωμή των οφειλών προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικές εισφορές) έως το τέλος του έτους, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις Τράπεζες. Αντιθέτως το θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, είναι πάντα επίκαιρο. Η υπόθεση είναι περίπλοκη γιατί στην υπόθεση εμπλέκεται η ευρωπαϊκή αρχή ελέγχου τραπεζών SSM) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που πιέζουν τι ελληνικές τράπεζες να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα κόκκινα δάνεια. Που σημαίνει να εκποιήσουν τα ακίνητα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Το θέμα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο γιατί οι Τράπεζες έχουν ήδη πουλήσει (σε πολύ χαμηλές τιμές), μαζικά, «κόκκινα» δάνεια δάνεια, ακόμα και δάνεια τα οποία εξυπηρετούνται, σε head funds.

Η τρικλοποδιά του νέου πτωχευτικού κώδικα

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις τεράστιες δυσκολίες που δημιουργεί πλέον η πανδημία, η οποία έχει προκαλέσει μια μεγάλη οικονομική κρίση, το ύψος και το βάθος της οποίας ακόμα δεν το ξέρουμε και δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Ο ίδιος ο Χ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις της κρίσης, αναγνωρίζοντας όμως ότι το έλλειμμα το 2021 θα είναι βαθύτερο. Είπε όμως και κάτι ότι οι δυνατότητες του κράτους για βοήθεια σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους είναι πλέον περιορισμένες και αριθμητικά και χρονικά: «Θα είμαστε κοντά στο σύνολο της κοινωνίας αλλά δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο των απωλειών».

Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση βλέπει με τρόμο το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες να διογκώνεται, γι’ αυτό και πιέζει τις διοικήσεις τους να μην προχωρήσουν άμεσα σε πλειστηριασμούς. Μόνο που οι Τράπεζες πλέον έχουν ανοικτό τον δρόμο, ειδικά μετά την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από τις αρχές του 2021 αλλά αναστέλλεται από μήνα σε μήνα, με την ελπίδα ότι το εμβόλιο θα θέσει τέλος στην πανδημία για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα των επιπτώσεων της κρίσης.

Από τη μια λοιπόν οι Τράπεζες πιέζονται από τους Ευρωπαίους και φυσικά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 για να ελέγξει την σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος) κι από την άλλη από την κυβέρνηση, η οποία τρομάζει τώρα στην εικόνα των μαζικών πλειστηριασμών.

Είναι όμως η ίδια η κυβέρνηση που προώθησε τον νέο πτωχευτικό, ο οποίος αφαιρεί δυνατότητες από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Να θυμίσουμε ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας που έφερε στη Βουλή τον Οκτώβριο η κυβέρνηση, εν μέσω κορωνοϊού, ήταν και είναι το πιο καθαρό μήνυμα προς την μεσαία τάξη (μικρομεσαίους, μεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες κ.ά.) ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Διότι τώρα θα πληρώσει οριστικά όλες τις «αμαρτίες» της. Αν και μετά από μια δεκαετή δύσκολη περίοδο όπου χάθηκαν περιουσίες, επιχειρήσεις, δουλειές κ.λπ., θα χάσει ό,τι της έχει απομείνει. Και δεν θα έχει κανένα μέλλον στο επιχειρείν, ειδικά όσοι έχουν κάνει το «έγκλημα» να χρωστάνε. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας, βάζει οριστική ταφόπλακα στην προστασία της α’ κατοικίας και μετατρέπει δανειολήπτες που δεν αποτελούν στρατηγικούς κακοπληρωτές νοικάρηδες στα σπίτια τους. Θα χάνουν δε και μέρος των εισοδημάτων τους. Πρακτικά δεν θα έχουν καμία ελπίδα να ξαναδούν το φως της ανάκαμψης και της νέας αρχής. Και ας έχουν καταστεί φτωχοί. Δεν θα έχουν επίσης την δυνατότητα να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, αφού οι διαδικασίες είναι αυτοματοποιημένες. Τράπεζες και κράτος, θα πάρουν ότι έχει απομείνει από τις περιουσίες των Ελλήνων νοικοκυραίων, χωρίς αυτοί να μπορούν να προβάλλουν κάποια αντίσταση (νομική οδός, άρνηση πτώχευσης κ.ά.).

Η πανδημία και ο… Σόιμπλε

Είναι αλήθεια ότι οι Τράπεζες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να απαλλαγούν από το βάρος των «κόκκινων» που προκάλεσε η χρεοκοπία. Όμως οι Τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με χρήματα των Ελλήνων χωρίς ακόμα να έχουν μπορέσει να διαδραματίζουν τον ρόλο τους αιμοδοτώντας την αγορά με χρήμα. Τα τελευταία τρία χρόνια, δανείζονται και αυτές με ολοένα και χαμηλότερα επιτόκια. Τώρα βλέπουν και αυτές με τρόμο να δημιουργείται μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων και μάλιστα με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Οπότε έχει δημιουργηθεί ένα ακόμα δίλημμα. Να πέσουν πάνω στα παλαιά δάνεια και να πάρουν γρήγορα ότι μπορέσουν, με τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό κόστος για την κυβέρνηση ή να περιμένουν να διαμορφωθεί και ο νέος κύκλος κόκκινων «δανείων»;

Ό,τι και αν κάνουν, οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην αγορά ακινήτων (θα πέσουν οι τιμές), οι ίδιες θα γίνουν ο μεγάλος ιδιοκτήτης (είναι ήδη) ακίνητης περιουσίας, την οποία δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν στο ορατό διάστημα.

Τα διλήμματα των τραπεζών και της κυβέρνησης, μετατρέπονται σε εφιάλτη, λόγω του… Σόιμπλε! Ο οποίος επανήλθε στην πανευρωπαϊκή συζήτηση για να θυμίσει σε όλους ότι η πανδημία δεν σημαίνει κατάργηση των…κανόνων, του Συμφώνου Σταθερότητας και του βασικότερου κανόνα, ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα χρέη του και πρέπει να τα πληρώνει.

Ο κ. Σόιμπλε από τη θέση του προέδρου του Γερμανικού Κοινοβουλίου, δηλώνει ότι μετά το 2022, όταν τελειώσει η πανδημία, επιστρέφουμε στην «κανονικότητα», που σημαίνει ότι θα υπολογισθεί η τρύπα που δημιουργήθηκε με την δημοσιονομική χαλάρωση και πρέπει τα κενά να καλυφθούν. Άρα το υπερβολικό έλλειμμα και χρέος θα φέρει ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

Για να μην υπάρχουν δε αμφιβολίες περί της στάσης των Ευρωπαίων, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι τα χρέη δεν χαρίζονται, τα χρέη θα πληρωθούν γιατί αυτό είναι ο θεμέλιος λίθος της ΕΕ και του ευρώ.

Και ερχόμαστε στην αρχή, δηλαδή ς αυτό που είπε ο Χρ. Σταϊκούρας. Το έλλειμμα το 2021 “θα είναι βαθύτερο”. Και το είπε την ώρα που ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας (ΣΚΑΪ – Παπαχελάς) ότι δεν θα υπάρξουν νέα μνημόνια.

Το άμεσο πάντως για την Ελλάδα και τους Έλληνες είναι οι… πλειστηριασμοί. Αν θα γίνουν ή θα πάρουν και άλλη παράταση…

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.