Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η κυβέρνηση γεμίζει το σακούλι από τις λίστες της φοροδιαφυγής κάνοντας πράξη όσα έλεγε

Μοιραστείτε το

ΣΤΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΩΝ ΛΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

300 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ (ΠΑΝΩ ΑΠΟ)  300 ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ, ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΜΑΖΕΨΑΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Με πρόστιμο και φόρους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ κατά μέσο όρο την «βγάζουν» οι καταθέτες των λιστών εξωτερικού που καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του δημοσίου ταμείου ή της ποινικής δίωξης για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.  Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία από τους άνω των 300 καταθέτες των λιστών εξωτερικού που βρέθηκαν ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων με το δίλλημα «πληρώνεις ή σου ασκείται δίωξη»  έχουν συγκεντρωθεί στο δημόσιο ταμείο περί τα 300 εκατομμύριο . Με πρόχειρους υπολογισμούς (γιατί υπάρχουν καταθέτες με πολύ υψηλές καταθέσεις ή άλλοι με μερικές χιλιάδες ευρώ, ή κυρίως κάποιοι που εμφανίζονται σε 3 ή 4 λίστες με τεράστια ποσά) ο μέσος όρος των ποσών για φόρους και πρόστιμα που καταβάλλονται από κάθε φορολογούμενο είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

ΕΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Οι εισαγγελικές αρχές εδώ και αρκετό καιρό έχουν φτιάξει μια τεράστια βάση δεδομένων με πάνω από 1.3000.000 ΑΦΜ τα οποία περιέχονται ουσιαστικά σε όλες τις λίστες φοροδιαφυγής. Πρόκειται για μια ιδέα που εγκαινίασε πρώτος ο πρώην υπουργός κατά της Διαφθοράς και πρώην επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος χρήματος, Παν. Νικολούδης, αρχικά για να ξεπεράσει τους νομικούς σκοπέλους από τη χρήση λιστών που είχαν αποκτηθεί «με πλάγιους τρόπους». Για να αποφύγουν οι αρχές τέτοιου τύπου ενστάσεις, πήραν όλες τις λίστες και τις έριξαν σε μια βάση δεδομένων που διασταυρώνονταν τα στοιχεία τους με όλες τις λίστες. Σε αυτή την ενιαία υπερ-λίστα ουσιαστικά υπάρχουν   οι καταθέτες των λιστών Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λιχνεστάιν, εμβασμάτων εξωτερικού, δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό κλπ.  

12 ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ήδη τους τελευταίους 11 μήνες μόνο η  λίστα Λαγκάρντ έχει αποδώσει περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ από 12 δικογραφίες που υποβλήθηκαν προς απαγγελία κατηγοριών για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή. Οι –εν δυνάμει- κατηγορούμενοι επέλεξαν να πληρώσουν για να αποφύγουν την σε βάρος τους ποινική δίωξη και εν συνεχεία πολλοί από αυτούς προσέβαλλαν το πρόστιμο στα διοικητικά δικαστήρια.       Π.χ μια οικογένεια κατέβαλλε 2,5 εκατομμύρια , ενώ δυο άλλοι εκπρόσωποι γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών από 500.000 ευρώ. Τα χρήματα όμως είναι δεδομένο ότι μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα, να είχε ψηφιστεί η διάταξη της αντικαταγγελίας, η απουσία της οποίας «δένει» τα χέρια των εισαγγελέων.

 ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες η διάταξη αυτή ήταν έτοιμη προς κατάθεση όμως παραμένει μπλοκαρισμένη από την τρόικα η οποία διαφωνεί με τα «μπόνους» που δίνει σε όσους φέρουν πίσω τα χρήματα και αυτακαταγγελθούν, θεωρώντας ότι είναι άδικο για τους νομοταγείς.  Βέβαια χωρίς την ύπαρξη «μπόνους» ουδείς θα βάλει τον εαυτό του στη διαδικασία  να αυτοκαταγγελθεί.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.