Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η εύκολη συνταγή για καραμελωμένο χταπόδι με φάβα

Μοιραστείτε το

Αγαπημένος μεζές όλων μας!
 

Τip: Σε περίπτωση που έχει εξατμιστεί όλη η υγρασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος του χταποδιού, συμπληρώνουμε λίγο νερό.

ΥΛΙΚΑ
 

Για το χταπόδι:

  • 1 χταπόδι 1,5-2 κιλά περίπου
     
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
     
  • 1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
     
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
     
  • 100 ml ελαιόλαδο
     
  • 1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
     
  • 6 κλ. θυμάρι
     
  • 2 φύλλα δάφνης
     
  • ½ κ.σ. πιπέρι, σε κόκκους

 

Για τη φάβα:

  • 250 γρ. φάβα
     
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
     
  • 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
     
  • 2 φύλλα δάφνης
     
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 1000-1.500 ml ζεστό νερό
     
  • 80 ml μηλόξυδο
     
  • 50 ml ελαιόλαδο
     
  • Αλάτι
     
  • Πιπέρι

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Εκτέλεση για τη φάβα: Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το καρότο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα
     
  • Κατόπιν, προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και καραμελώνουμε τα λαχανικά.
     
  • Μετά από περίπου 3 λεπτά, ρίχνουμε τη φάβα, ανακατεύουμε ξανά και τη σοτάρουμε για άλλα δύο λεπτά.
     
  • Έπειτα, ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε εκ νέου και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η φάβα.
     
  • Μόλις ετοιμαστεί, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το μηλόξυδο, πολτοποιούμε τη φάβα με το ραβδομπλέντερ ή στο multi και την αφήνουμε στην άκρη.
     
  • Εκτέλεση για το καραμελωμένο χταπόδι: Παίρνουμε μία πλατιά κατσαρόλα, απλώνουμε στον πάτο της το κρεμμύδι, το καρότο, το φινόκιο, το ξύδι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και την αφήνουμε στην άκρη.
     
  • Παίρνουμε το χταπόδι, χαράσσουμε περιμετρικά το δόντι του με ένα ίσιο μαχαίρι και το αφαιρούμε.
     
  • Αμέσως μετά, αφαιρούμε το κεφάλι του χταποδιού,το κόβουμε στα τέσσερα, χωρίζουμε τα πλοκάμια και τα τοποθετούμε πάνω από τα λαχανικά.
     
  • Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο και σιγοβράζουμε το χταπόδι σε χαμηλή για 1-1.5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
     
  • Αφού μαγειρευτεί το χταπόδι, καίμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει αρκετά, ρίχνουμε μέσα το χταπόδι και του δίνουμε χρώμα για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
     
  • Ύστερα, σουρώνουμε τα ζουμιά σε ένα μπολ, τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι και κουνώντας το συνέχεια, καραμελώνουμε το χταπόδι.
     
  • Τέλος, σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό μαζί με τη φάβα.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.