Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η Αυστρία κούρεψε 2 δισ. προς τη Γερμανία λόγω πτώχευσης τράπεζας

Μοιραστείτε το

ΚΑΝΟΝΙ ΑΠΟ ΤΗΝ HYPO ALPE ADRIA – ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ BAIL IN

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αυστρίας αποφάσισε να κουρέψει το 53,98% των ομολογιών της τράπεζας Hypo Alpe-Adria προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο στην τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό, σε εφαρμογή της νομοθεσίας που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016 σε όλη την Ευρωζώνη για το bail in στις τράπεζες, με τη συμμετοχή καταθετών και επενδυτών οι κάτοχοι ομολόγων της συγκεκριμένης Τράπεζας θα έχουν πλέον μόλις 46,02 ευρώ για κάθε 100 ευρώ που είχαν.

Προς το παρόν τουλάχιστον οι καταθέτες της συγκεκριμένης τράπεζας γλύτωσαν το κούρεμα καθώς εκτιμήθηκε το γεγονός ότι το αυστριακό κράτος είχε καταβάλλει το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφευχθεί το… μοιραίο.

Η τράπεζα Hypo Alpe-Adria ήταν μία από τις τράπεζες της Αυστρίας που είχαν διεθνή επέκταση, με θυγατρικές στην Ιταλία αλλά και σε Βαλκανικές χώρες. Το διεθνές περιβάλλον και η κρίση δημιούργησαν σοβαρότατα προβλήματα. Η κυβέρνηση της Αυστρίας την εθνικοποίησε και μοιράστηκε το κόστος της διάσωσης με το ομόσπονδο κρατίδιο της Καρίνθια, με εγγυήσεις και με μετρητά πολλών δισ. ευρώ. Πριν από περίπου 18 μήνες η τράπεζα έσπασε σε τρία κομμάτια, με τη δημιουργία μιας bad bank, της Heta Asset Resolution στην οποία μεταβιβάστηκαν τα Ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Η κυβέρνηση της Καρίνθιας, με πληθυσμό 550.000 κατοίκων, κλήθηκε να εγγυηθεί χρέος 10,2 δισ. ευρώ, το οποίο αδυνατούσε να πληρώσει, ενώ ήδη η Αυστριακή κυβέρνηση είχε δαπανήσει το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ δήλωσε αδυναμία να βοηθήσει άλλο. Επιπλέον, στη νέα Τράπεζα Heta Asset Resolution ανακαλύφθηκε πρόσθετη τρύπα…7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, έγινε αρχικά προσπάθεια για συμβιβασμό των ομολογιούχων της τράπεζας με ανταλλαγή των σημερινών ομολόγων με 18ετή ομόλογα του Αυστριακού κράτους με «κούρεμα» 25%. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους ομολογιούχους με αποτέλεσμα το κούρεμα που αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αυστρίας.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το μισό των κεφαλαίων που χάνονται λόγω του κουρέματος 54% ανήκει σε γερμανικές Τράπεζες και η ζημία τους αγγίζει το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το μέγεθός τους.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.