Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ξεκίνησε από έκρηξη μετασχηματιστή; – Διαψεύδει ξανά ο ΑΔΜΗΕ

Μοιραστείτε το

Τεράστια είναι η καταστροφή σε περιουσίες και καμένο δάσος, που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Στάχτη πάνω από 12.500 στρέμματα γης, σπίτια, ζώα και αυτοκίνητα συνθέτουν το σκηνικό της περιοχής που επλήγη απο μια εφιαλτική πυρκαγιά που ξεκίνησε την Τρίτη στις 13.30 από μια εστία σε συμπαγές δάσος, πάνω από την οποία περνούσαν καλώδια υπερυψηλής τάσης, ενώ υπήρχαν και μετασχηματιστές της ΔΕΗ.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία οδηγούν στο ενδεχόμενο του ατυχήματος και της αμέλειας. Πάντως από τις πρώτες αναφορές που φθάνουν στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, δείχνουν ότι αρχικά φέρεται να «έσκασε» ένας μετασχηματιστής υψηλής τάσης, λόγω υπερθέρμανσης. Η φωτιά φέρεται να ξέφυγε όταν τα καμένα λάδια από τον μετασχηματιστή δημιούργησαν μια μεγάλη εστία και στη συνέχεια από τις φλόγες έσκασαν άλλοι δυο μετασχηματιστές.

Σύμφωνα με το protothema.gr, οι εκρήξεις που ακούγονταν την Τρίτη στη Βαρυμπόμπη, μετά την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς οφείλονται στους δεύτερους μετασχηματιστές, ωστόσο η ΕΡΤ μιλά για εικόνα που τις δικαιολογεί: Στο έδαφος φαίνονται ανοίγματα, μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, σε σημεία όπου περνούν σωλήνες φυσικού αερίου ή άλλης μορφής ενέργειας, εξού και οι δεκάδες εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη και μετέδιδαν την πυρκαγιά πολύ γρήγορα στην περιοχή.

Πάντως από τον ΑΔΜΗΕ διαψεύδονται εκ νέου οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά στα βόρεια προάστια της Αθήνας ξεκίνησε χθες από έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, αν είχε γίνει έκρηξη στις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή, δεν θα ήταν δυνατόν να τεθούν και πάλι σε λειτουργία σήμερα τα ξημερώματα οι γραμμές που βγήκαν εκτός χθες, εξαιτίας της πυρκαγιάς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Τόνιζαν ακόμη, ότι η επιθεώρηση που έγινε το πρωί στο δίκτυο έδειξε ότι οι ζημιές από την πυρκαγιά ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας. Η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, προσέθεταν, γίνεται από την Πυροσβεστική.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.