Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Είστε μακαρονάδες; Δεν φταίτε εσείς, αλλά η 6η αίσθηση!

Μοιραστείτε το

Ναι, καλά διαβάσατε. Αν θέλετε να χιμήξετε κάθε φορά που βλέπετε ένα λαχταριστό πιάτο με μακαρόνια, ή δεν μπορείτε να κρατηθείτε και καταλήγετε να τρώτε μισή φρατζόλα ψωμί, μάθετε πως υπάρχει λόγος!

Μέχρι… χθες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν πέντε βασικές γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό και τη γεύση «umami» που προστέθηκε στη λίστα πριν επτά χρόνια.

Οι ερευνητές όμως πιστεύουν ότι η γλώσσα μας είναι ικανή να αναγνωρίσει και μια ακόμη αίσθηση την «υδατανθρακούχα». Η γλώσσα δηλαδή, μπορεί να ανιχνεύσει τους υδατάνθρακες σε τρόφιμα όπως τα μακαρόνια, οι πατάτες και το ψωμί.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Juyun Lim εξηγεί ότι η γεύση αυτή ακόμη δεν μπορεί να τοποθετηθεί στις βασικές – όπως το γλυκό και το πικρό – μια και δεν έχουν εντοπιστεί οι συγκεκριμένοι υποδοχείς της εν λόγω γεύσης στο στόμα αλλά πρόκειται για μια μάλλον ενδιαφέρουσα γεύση που αποκαλύπτει και το γιατί οι άνθρωποι προτιμούμε τους σύνθετους υδατάνθρακες.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.