Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αναστασιάδης: Όχι στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία

Μοιραστείτε το

Τουσκ: Καμία τρίτη χώρα (Τουρκία) δεν είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε κράτος μέλος

Βροντερό όχι στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων στη διαπραγμάτευση Τουρκίας – ΕΕ, εισέπραξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Τουσκ στη Λευκωσία ανέφερε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίων αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. 

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως  η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και με δηλώσεις αξιωματούχων της και προσφάτως του κ. Νταβούτογλου θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα». Όπως τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, αν ο ίδιος συναινούσε στις απαιτήσεις της Τουρκίας θα αποδεχόταν ότι όντως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως το μεταναστευτικό δεν συνδέεται με την επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ και είναι αδικαιολόγητο, αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο να μετατοπισθεί το βάρος της ευθύνης για τη μεταναστευτική κρίση στους δικούς του ώμους και στους ώμους της Κύπρου.

Από τη πλευρά του ο Ντ. Τουσκ σημείωσε πως δεν βρίσκεται στη Κύπρο για να ασκήσει πιέσεις αλλά για να ακούσει τις απόψεις της Λευκωσίας. Όπως είπε αναζητείται ένας τρόπος για να βοηθηθεί η Ελλάδα και να ανοίξει η Βαλκανική οδός ώστε να λειτουργήσει και πάλι η συνθήκη του Σένγκεν.  

Είπε ακόμα πως η πρόταση της Τουρκίας πρέπει να επαναισορροπηθεί ώστε να γίνει δεκτή από τους 28. Σημείωσε δε, πως οποιαδήποτε σχέδιο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τους πρόσφυγες θα πρέπει να στηρίζεται στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο. 

Για την Κύπρο είπε πως είναι το ίδιο σημαντική όσο η Γερμανία, η Γαλλία και οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και καμία τρίτη χώρα, εννοώντας τη Τουρκία, δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε κράτος μέλος.

Ξεκαθάρισε πως δεν έχουν αλλάξει οι κανόνες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και συνεπώς θα πρέπει να τους τηρήσει για να υπάρξει συμφωνία και των 28 κρατών μελών. Τέλος συνεχάρη τη Κύπρο για την έξοδο από το μνημόνιο, σημειώνοντας ότι στέκεται στα δικά της πόδια χωρίς να χρειαστεί όλη τη βοήθεια που της προσφέρθηκε ενώ πριν δύο χρόνια βρισκόταν στο χείλος της αβύσσου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.