Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Τους πρόδωσε η τεχνολογία

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Τα ενοχοποιητικά στοιχεία που βρέθηκαν στα κινητά τηλέφωνα των δύο κατηγορούμενων
• «Αφέλεια» επικαλείται ο 52χρονος μάγειρας

Τακτικές επικοινωνίες μέσω των κινητών τους τηλεφώνων αλλά και ιντερνετικών εφαρμογών φέρεται να είχαν ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «ΣΤΑΥΡΟΣ» και ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου της Ρόδου, οι οποίοι αντι­μετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας.

Τα κινητά έβγαλαν … λαβράκια

Η έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα έδειξε πως οι επικοινωνίες μόνο… αθώ­ες και τυπικές δεν ήταν. Για παράδειγ­μα στις 3 Νοεμβρίου ο γραμματέας του προξενείου έστειλε μήνυμα στον 52χρο­νο ρωτώντας τον: «Το σκάφος Ρ32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;» Εκείνος, λίγη ώρα αργότερα, του απάντησε: «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά». Από την έρευνα προέκυψε ότι εκείνο το βράδυ ο γραμ­ματέας του προξενείου μπήκε στο Ίντερ­νετ και επισκέφθηκε το σάιτ του Πολε­μικού Ναυτικού αναζητώντας πληρο­φορίες για το συγκεκριμένο σκάφος.

Στα κινητά των δύο έχουν βρεθεί συνολικά 650 φωτογραφίες. Μάλι­στα, κάποιες απεικονίζουν πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι του Καστελλόριζου.

Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου, οι δύο άνδρες συνο­μίλησαν μεταξύ τους 61 φορές! Στις τέσ­σερις από αυτές, ο 52χρονος πρώην μάγειρας βρισκόταν στο Καστελλόριζο.

Τι ισχυρίζεται ο μάγειρας

Ο 52χρονος μάγειρας επιμένει ότι αφε­λώς απαντούσε στις ερωτήσεις του γραμ­ματέα του προξενείου και ότι δεν του αποκάλυψε πληροφορίες που δεν ήταν ορατές στον καθένα, όπως για παράδειγ­μα τα ονόματα των πλοίων του Πολεμι­κού Ναυτικού που ήταν αραγμένα στο Καστελλόριζο.

Και όντως προκαλεί εντύπωση το γιατί κατηγορείται ένας άνθρωπος, ο οποίος φέρεται να έδινε πληροφορί­ες, οι οποίες θεωρητικά θα μπορού­σαν να μαθευτούν μέσω της τεχνολο­γίας. Την απάντηση δίνουν πηγές από το Πεντάγωνο, οι οποίες υποστηρί­ζουν πως η αξία που έχει η ανθρώπι­νη εμπλοκή στη συλλογή των πληρο­φοριών είναι ανεκτίμη¬τη και δεν μπο­ρεί να αντικατασταθεί από την όποια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί. Επίσης, φαίνεται ότι ο γραμματέας του προξε­νείου ζητούσε από τον μάγειρα να κρυ­φακούει τις συνομιλίες των στρατιωτι­κών που βρίσκονταν στο πλοίο όπου δούλευε και να τους φωτογραφίζει κρυ­φά με το κινητό του.

Όπως λένε οι κάτοικοι του Καστε­λόριζου, όταν το πλοίο της γραμμής κάθε Τρίτη και Τετάρτη διανυκτέρευε στο νησί, ο μάγειρας ήταν απόμακρος και οι κουβέντες του ήταν μετρημένες. Έτρωγε μόνος του, απέφευγε τις παρέ­ες και προτιμούσε να κινείται μόνος, ίσως για να έχει αρκετό χρόνο για να συλλέξει πληροφορίες.

Ζητά να αποφυλακιστεί ο 35χρονος

Ο 35χρονος γραμματέας του προξε­νείου έχει επιβεβαιώσει ότι γνώρισε τον 52χρονο σε κοινωνική εκδήλωση το καλοκαίρι, αλλά αρνήθηκε ότι τον στρατολόγησε προκειμένου να του δίνει πληροφορίες για τις κινήσεις των πλοί­ων. Την ίδια ώρα, εμμένει στο αίτημά του για την αντικατάσταση της προσω­ρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους. Ισχυρίζεται ότι δεν είναι ύπο­πτος φυγής, ότι δεν έχει κάνει προπα­ρασκευαστικές ενέργειες για να διευ­κολύνει τη φυγή του και δεν υπήρξε φυγόδικος ή φυγόποινος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή