ΥΠΟΙΚ: 5 χρόνια κρατάμε τις αποδείξεις γιατί μπορεί να γίνει έλεγχος από την εφορία

Μέχρι το 2022 θα μείνουν στο συρτάρι οι αποδείξεις το 2015!

Πέντε χρόνια πρέπει να κρατούν οι πολίτες τις αποδείξεις και τα άλλα δικαιολογητικά φορολογικών δηλώσεων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.  Όπως αναφέρει, αυτό δεν είναι νέος νόμος αλλά ισχύει από το 2013 και είναι υποχρέωση κάθε φορολογούμενου, γιατί μπορεί να κληθεί για έλεγχο από την εφορία και θα χρειαστεί τα δικαιολογητικά για να αποδείξει τις δαπάνες του. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι τις αποδείξεις του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι και το τέλος του 2016. Με τον ίδιο τρόπο και για ανάλογο διάστημα θα πρέπει οι πολίτες να διατηρήσουν στο αρχείο τους και τις επόμενες αποδείξεις  της περιόδου 2010-2015. Δηλαδή, οι αποδείξεις του 2015, θα πρέπει να κρατηθούν μέχρι το 2022 στο συρτάρι, πριν μπορεί να τις καταστρέψει ο φορολογούμενος!   Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί και σημείο κριτικής που δέχεται κυβέρνηση για κωλυσιεργία σε σχέση με το καθεστώς που θα ισχύσει φέτος για τις αποδείξεις και την αναμενόμενη ανακοίνωση για το «πλαστικό χρήμα». Για το τελευταίο, πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανών να καθυστερήσει στην εφαρμογή του και να μην ξεκινήσει με την αρχή του 2016.

Σχετικά με τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, επισημαίνεται ότι:

1. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.

2. Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.

3. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.

4. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επισημαίνεται για μια φορά ακόμη  ότι το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για τα σχετικά θέματα με Δελτία Τύπου αλλά και με ανακοινώσεις- δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας. Κάθε άλλη «αναφορά», «διαρροή» κλπ. που επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, υπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή