Ξέσπασε οργή για τους τραπεζίτες

Σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Μόνο μία στις πέντε επιχειρήσεις εξασφάλισαν εγγυημένα δάνεια και επιστρεπτέα προκαταβολή
Βραχυκύκλωμα προκαλεί στην κυβέρνηση και οργή στην κοινωνία η απροθυμία των τραπεζιτών να χορηγήσουν εγγυημένα δάνεια στους επιχειρηματίες.
Προβληματική εμφανίζεται και η επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων να βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.
Από τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει προκύπτει ότι μόνο μια στις πέντε επιχειρήσεις εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδοτήσεων με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για την πολυδιαφημισμένη επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το πρόβλημα με τις τράπεζες προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Σταϊκούρας και Γεωργιάδης επιχειρούν να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των τραπεζιτών για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν όσο δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.
Την ανάγκη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ανάγει σε στρατηγική επιλογή και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται με τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων θα προκαλέσει έκρηξη λουκέτων και ανεργίας.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη σωτηρία της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση στην εναγώνια προσπάθειά της να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα εγγυημένα δάνεια επικαλείται το γεγονός ότι οι τραπεζίτες φοβούνται να χορηγήσουν δάνεια, γιατί κινδυνεύουν να συρθούν σε εξεταστικές επιτροπές.
Προφανώς στην κυβέρνηση δεν έχουν ενημερωθεί ότι ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει και τα τραπεζικά στελέχη δεν έχουν απολύτως τίποτα να φοβηθούν.
Μιλούν επίσης για τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.
Βέβαια πρόκειται για αστεία δικαιολογία, αφού νέα γενιά κόκκινων δανείων θα εμφανιστεί αν οι τράπεζες και η κυβέρνηση αφήσουν τις επιχειρήσεις να κλείσουν.
Η χορήγηση δανείων
Σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπες ότι οι τράπεζες θα αξιολογηθούν για τον ρυθμό χορήγησης δανείων και όσες δεν ανταποκρίνονται, όπως πρέπει, θα χάνουν χρήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι πελάτες των τραπεζών πλέον θα χρειάζεται να καταθέτουν μόνο 12 έγγραφα για τη ρύθμιση δανείων. Το μόνο κριτήριο που υπάρχει είναι να είσαι τραπεζικά ενήμερος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 και ο ορισμός της προβληματικής επιχείρησης να είναι σύμφωνα με την ΕΕ. Οι τράπεζες λαμβάνουν ένα μέρος του ρίσκου, όπως εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει εξασφάλιση δανείου έως 40% του ποσού, αναλόγως τον πελάτη.
«Όσο πιο αξιόχρεος είσαι τόσο λιγότερη εξασφάλιση έχεις», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Στη συνέχεια ο υπουργός είπε πως τα 2 δισ. ευρώ μοιράστηκαν βάσει του επισήμου μεριδίου αγοράς της κάθε τράπεζας. «Στις 30 μέρες θα ελέγξουμε το ρυθμό χορηγήσεως των δανείων ανά τράπεζα. Οι τράπεζες που έχουν πάει γρήγορα θα πάρουν περισσότερα χρήματα και θα κάνουμε αναμόρφωση αυτού του ποσού. Οι τράπεζες που έχουν πάει αργά θα χάσουν χρήματα. Θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λιγότερα δάνεια άρα θα βγάλουν λιγότερα κέρδη και να απολογηθούν στους μετόχους τους», όπως ανέφερε.
Για το εγγυοδοτικό, συγκεκριμένα, ο υπουργός εξήγησε πως εάν μια τράπεζα ζητάει υποχρεωτικά 40% εξασφάλιση από τους πελάτες, όταν την ελέγξουν, θα έχει μείνει πίσω και τότε θα της πάρουν τα χρήματα πίσω. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Όποια τράπεζα πάει αργά θα της πάρουμε τα λεφτά. Να ξηλώσουν τους διευθυντές σε όποια τράπεζα δεν δίνει δάνεια στον κόσμο».
Όσον αφορά στο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη της οικονομίας, ο υπουργός είπε πως τα λεφτά δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Ο σχεδιασμός είναι σύνθετη διαδικασία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα».
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θα έχουν τη γενική επιστασία και ευθύνη για τη διαχείριση του πακέτου, συμπλήρωσε και συνέχισε: «Αν σπαταλήσουμε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είμαστε ανάξιοι.»
Σχετικά Άρθρα
19/07/2025 - 19:15
19/07/2025 - 16:00
Δείτε επίσης