ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ – ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΔΕΝΔΙΑ
«Πάγωμα» για τρία χρόνια στην πώληση στεγαστικών, καταναλωτικών και ΜμΕ θέλει η κυβέρνηση
Σε ΦΕΚ το πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Δεν τα «βρήκαν» ούτε για τα «κόκκινα» δάνεια κυβέρνηση και δανειστές.
Η κύρια διαφορά που κατεγράφη στο σημερινό ραντεβού του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το «κουαρτέτο», είναι η ελληνική πρόταση για αναστολή τριών χρόνων στην πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες στις νέες εταιρίες διαχείρισης, με τους δανειστές να θέλουν ελεύθερο άνοιγμα της αγοράς «εδώ και τώρα».
Από την άλλη, μικρή είναι η απόσταση σχετικά με την φορολογία των νέων εταιρειών μεταβίβασης και διαχείρισης.
Η συνάντηση που ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στη 13.30 ήταν η πρώτη αλλά όχι και η τελευταία για τα «κόκκινα» δάνεια και ο φάκελος θα ξανανοίξει την Τρίτη.
Σήμερα, όπως μάθαμε μετά την συνάντηση η κυβέρνηση θα αλλάξει την φορολογία των εταιρειών διαχείρισης δανείων.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, πρέπει να διευκρινισθεί εάν οι εταιρείες αυτές θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες του νόμου 2003 και αν το μέρος των δανείων που θα οδηγείται σε διαγραφή θα φορολογούνται ως εισόδημα.
Τα θέματα αυτά, θα έχουν πιθανώς κλείσει έως την Τρίτη, καθώς οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σημαντικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Από την άλλη παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα, για τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και τα δάνεια των ΜμΕ. Για αυτά η κυβέρνηση θέλει την εξαίρεσή τους από το πλαίσιο πώλησης που θα διέπει το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Εδώ οι δανειστές επιμένουν στην άμεση και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.
Η ελληνική πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει εξαίρεση των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ύψος δανείου έως 500.000 ευρώ, προς ελεύθερους επαγγελματίες με ύψος δανείου έως 250.000 ευρώ και καταναλωτικά με ύψος δανείου έως 20.000 ευρώ.
Μέσα στην από την διαπραγμάτευση ξεκαθαρίστηκε ότι έχει ανάψει για τα καλά η συζήτηση για τις αλλαγές του νόμου Δένδια, για τον οποίο, ούτος η άλλως στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υπαγωγής .
Για το θέμα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε προαναγγέλλει ότι στόχος είναι η τριετής παράταση της εφαρμογής του Νόμου που αφορά στη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα δεν έκλεισε ούτε και ο φάκελος των «κόκκινων» δανείων τα οποία θα συζητηθούν και πάλι στην επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών την Τρίτη.
Μετά τα «κόκκινα» δάνεια ο υπουργός άνοιξε και τον φάκελο της απελευθέρωσης των αγορών, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και όλα όσα αφορούν θέματα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που τέλειωσε στις τέσσερεις το απόγευμα.
Το σχέδιο για την αγορά των «κόκκινων» δανείων
Το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που επεξεργάστηκε η Τ.τ.Ε. με την συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων,
Θέτει τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς για την ίδρυση και την λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων από δάνεια σε καθυστέρηση όπως προβλέπονται από τον ν.4354/2015.
Ο νόμος 4354/2015 του Δεκεμβρίου προβλέπει τη δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης των απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών. Παρά την ανακοίνωση του πλαισίου, προς το παρόν, ισχύει η εξαίρεση για τα δάνεια πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά, τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως τις 15 Απριλίου.
Επί της ουσίας η νέα αγορά θα ανοίξει αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από το «κουαρτέτο».
Αγορά «κόκκινων» δανείων δεν είχαμε ποτέ στην Ελλάδα και πέρα από τις προφανείς δυσκολίες, η διαχείριση τους είναι προτεραιότητα καθώς είναι και μέσα στα θέματα της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές, οι οποίοι φέρονται να επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.
Ειδικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν εκφράσει τις θέσεις τους, πως η πώληση των δανείων, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την μεταφορά των βαρών από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ώστε εκείνες να επιστρέψουν στον βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της Οικονομίας.
Αναχρηματοδότηση δανείων
Για την αναχρηματοδότηση είναι απαραίτητο η εταιρία να τηρεί αρχείο που θα περιλαμβάνει, τη σύμφωνη γνώμη του κατόχου των απαιτήσεων. Σε περίπτωση πλειόνων πιστωτών, η συγκατάθεση απαιτείται, ανεξαρτήτως αν η εταιρεία έχει συνάψει σύμβαση ανάθεσης διαχείρισης με το ίδρυμα πιστωτή και το σχέδιο αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο του οποίου συμφωνήθηκε η αναχρηματοδότηση, εγκεκριμένο από τα αρμόδια διοικητικά όργανα.
4,5 εκατ. ευρώ το απαραίτητο κεφάλαιο για την αναχρηματοδότηση δανείων
Κάθε νέα εταιρεία που θέλει να εξαγοράζει «κόκκινα» δάνεια, θα πρέπει να έχει ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 100 χιλ ευρώ. Αν μια εταιρεία θέλει να αναχρηματοδοτεί τα δάνεια τότε θα πρέπει να έχει ελάχιστο ιδρυτικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ όπως ισχύει και για τις εταιρείες factoring.
Τα «ναι» και τα «όχι» της ΤτΕ στα αιτήματα της ΕΕΤ
Η ΤτΕ κρατάει όλα τα «κλειδιά» της νέας αγοράς. Π.χ. μπορεί να απαιτήσει την σύσταση χωριστής λειτουργίας διαχείρισης κινδύνων και αντίστοιχης Επιτροπής από μέλη του Δ.Σ., της νέας εταιρίας που θέλει να μπει στην αγορά αν το κρίνει σκόπιμο.
Στο νέο σχέδιο έχουν περιληφθεί και κάποια από τα αιτήματα της ΕΕΤ όπως να ζητείται εκ των προτέρων υποβολή των κριτηρίων ιεράρχησης και κατηγοριοποίησης του προς διαχείριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην περίπτωση που η προς αδειοδότηση εταιρεία ασκεί τη διαχείριση για λογαριασμό εποπτευόμενου πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος που υπόκειται πρωτογενώς στις σχετικές υποχρεώσεις.
Από την άλλη όμως στο πλαίσιο δεν υπάρχει αναφορά για την πώληση των κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων, προσώπων που έχουν «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες έχουν ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα πώλησης και δανείων με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών ώστε «να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος»..
Πλήρης διαφάνεια
Το νέο πλαίσιο θέλει τις νέες εταιρίες να υποβάλουν πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας, με πλήρη περιγραφή όλων των εργασιών τους, που θα παρουσιάζει αναλυτικά τη στρατηγική της εταιρείας για κάθε κατηγορία απαιτήσεων με εκτιμήσεις για τα δύο επόμενα χρόνια, για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της.
Επίσης, ζητά από τις νέες εταιρίες να δώσουν αναλυτική περιγραφή της σύνθεσης και θέσης των στελεχών με οργανογράμματα και τον αριθμό και τα προσόντα του προσωπικού.