Σημαντικές απώλειες για τον Τουρισμό Σύμφωνα δείχνει μελέτη της Grant Thornton με τίτλο «Λειτουργία και επίδραση της οικονομίας διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα» που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) και αποκαλύπτει πως μόλις σε ένα χρόνο, από τη λειτουργία των παράνομων καταλυμάτων, χάθηκαν για την ελληνική οικονομία φόροι ύψους 350 εκατ. ευρώ και 15.000 θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης, δήλωσε σχετικά, πως η φιλοξενία τουριστών σε παράνομα τουριστικά καταλύματα προκαλεί την απώλεια 12 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων από νόμιμες επιχειρήσεις.
Αυτό, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία καταγράφουν 554 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από τη διαμονή.
Γ. Σταθάκης: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και στον τουριστικό κλάδο
Την «ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον τουριστικό κλάδο με στόχο την απλοποίηση, τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση ενός μεγάλου αριθμού επενδυτικών σχεδίων, τα οποία δεν έχουν ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για την παρουσίαση της μελέτης «Λειτουργία και επίδραση της Οικονομίας Διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα».
Ο υπουργός, σχετικά με την «οικονομία διαμοιρασμού», ξεκαθάρισε πως, αποτελεί μια ιδιαίτερα κερδοφόρα μορφή τουριστικής υπηρεσίας που συνδυάζει τις σύγχρονες τεχνολογίες ηλεκτρονικού εμπορίου με την παραδοσιακή προσφορά καταλύματος.
Ωστόσο, δεν παρέχεται από επαγγελματίες του χώρου, ενώ συνιστά περίπτωση διαφυγής εσόδων για το δημόσιο, αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και έλλειψης ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Όπως δήλωσε συγκεκριμένα, «γι’ αυτό και υπάρχει σαφής αναγκαιότητα για τη μελέτη του νέου τουριστικού προϊόντος και τον καθορισμό ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα διευθετεί τα βασικά θέματα της φορολόγησης, της λειτουργίας και της ασφάλειας του νέου τουριστικού προϊόντος».
Ε. Κουντουρά: Ενιαίο σχέδιο για την βελτίωση των τουριστικών υποδομών
Στην συνέχεια, η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, εστίασε στην ανάγκη κατάρτισης ενός εμπεριστατωμένου σχεδίου για τον τουρισμό με στόχο τη βελτίωση των υποδομών, των παροχών και εν τέλει της συνολικής εικόνας της χώρας.
Ειδικά για τις διαδικτυακές βάσεις της «οικονομίας διαμοιρασμού», η υπουργός υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπαχθούν άμεσα σε ένα κανονιστικό πλαίσιο που δεν θα αποστερείται των διεθνών εξελίξεων αλλά θα θέτει κανόνες που θα εφαρμόζονται απ’ όλους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην περεταίρω ανάπτυξη της τουριστικής δύναμης της χώρας. Η υπουργός από το βήμα της βουλής είχε παρουσιάσει τις 6 παρεμβάσεις που έρχονται στον τουρισμό:
Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Την διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού και καθιέρωση απευθείας πτήσεων.
Τη θεσμοθέτηση και προώθηση των Θεματικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού.
Τη συνεργασία με τις περιφέρειες και τον ιδιωτικό τουριστικό κλάδο για την ενιαία προβολή και την προώθηση του Τουρισμού.
Την κωδικοποίηση της Τουριστικής Νομοθεσίας και την ενδυνάμωση των υπηρεσιακών δομών του Υπουργείου.
Την στήριξη της επιχειρηματικότητας και των Επενδύσεων.