Ξαναμπαίνει στις τράπεζες ο Μιχάλης Σάλλας

ΑΓΟΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΠΑΛΙ ΜΕΓΑΛΗ – ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ
Θετικό σοκ στην κοινωνία και κυρίως την αγορά, που αντιμετωπίζει φοβερά προβλήματα λόγω της κρίσης προκάλεσε η κίνηση του κορυφαίου τραπεζίτη, Μιχάλη Σάλλα, να αγοράσει την Παγκρήτια Τράπεζα. Το γεγονός ότι ο Μιχάλης Σάλλας ξαναμπαίνει στο παιχνίδι, επενδύοντας μαζί με ντόπιους και ξένους επενδυτές σε μια μικρή τράπεζα, καλλιεργεί προσδοκίες ότι σύντομα θα την κάνει μεγάλη και δίνει ελπίδες για τη συγκρότηση ενός τραπεζικού ομίλου, στον οποίο κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι μέτοχοι και όχι οι ξένοι της τρόικας και του ΔΝΤ.
Η Ελληνική οικονομία για να αναπτυχθεί έχει μεγάλη ανάγκη από ένα νέο τραπεζικό ελληνικό όμιλο, που θα έχει εξασφαλισμένο αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη παρουσία και κυρίως δεν θα ελέγχεται από τον Ντράγκι και από τους ξένους τοκογλύφους δανειστές.
Η διαδρομή του Μιχάλη Σάλλα, αποτελεί ΕΓΓΥΗΣΗ για την επιτυχία του εγχειρήματος. Άλλωστε πρόκειται για έναν άνθρωπο, που είναι γεννημένος να δημιουργεί πλούτο και να κερδίζει τους στόχους που βάζει και αυτό το απέδειξε στη μακροχρόνια διαδρομή του, που είναι συνδεδεμένη με τεράστιες επιτυχίες και στρατηγικές κινήσεις, που άλλαζαν ριζικά το τραπεζικό σύστημα στη χώρα.
Ο Μιχάλης Σάλλας έγκαιρα είχε διαγνώσει ότι οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες, με τις εξαρτήσεις που έχουν από την τρόικα και τα τοξικά που κουβαλάνε εξαιτίας των εφιαλτικών μνημονίων που διέλυσαν την πραγματική οικονομία και εξουθένωσαν τις οικονομικά ισχυρές τράπεζές μας, οι οποίες τώρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας, των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η τολμηρή κίνηση για την εξαγορά αρχικά μιας μικρής συνεταιριστικής τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει το όχημα για τη δημιουργία ενός μεγάλου ελληνικού τραπεζικού ομίλου. Στην αγορά θεωρούν δεδομένο ότι ο Μιχάλης Σάλλας έχει ήδη εξασφαλίσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επιτυχία του εγχειρήματος. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ντόπιοι και ξένοι επενδυτές, τον εμπιστεύονται απόλυτα πράγμα που σημαίνει ότι ο Μ. Σάλλας σε 4-5 χρόνια θα έχει φτιάξει πάλι νέο τραπεζικό κολοσσό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Σάλλας είχε επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα την Νέα Υόρκη όπου είχε σειρά συναντήσεων με επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών σχημάτων. Ο κορυφαίος τραπεζίτης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε έντονη κινητικότητα, σχεδιάζοντας τις μελλοντικές κινήσεις για τις οποίες όλοι στοιχηματίζουν ότι θα έχουν στρατηγική σημασία και θα αποδειχθούν σωτήριες για την Ελληνική οικονομία.
Οι επενδυτικές κινήσεις του Μιχάλη Σάλλα δίνουν τον τόνο αισιοδοξίας, μέσα σε ένα γκρίζο οικονομικό περιβάλλον, από το οποίο απουσιάζουν παντελώς οι θετικές ειδήσεις και οι νέες επενδύσεις. Άλλωστε ο κορυφαίος τραπεζίτης είναι γνωστό ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες πάντα στο κατάλληλο τάιμινγκ. Είναι σίγουρο ότι η πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού ομίλου, θα συμπαρασύρει από την αδράνεια και άλλους γνωστούς Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι και αυτοί θα αρχίσουν σιγά σιγά να επενδύουν σε διάφορους ζωτικούς τομείς της οικονομίας.
Πάντως η αγορά αλλά και η κοινωνία περιμένουν τώρα την επόμενη κίνηση του Μιχάλη Σάλλα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να αργήσει.
Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην ΚΟNTRANEWS ότι αν ολοκληρωθεί θετικά η δεύτερη αξιολόγηση, θα εκδηλωθούν πολλές επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν αποκλείεται να αλλάξουν ριζικά το κλίμα στην οικονομία της χώρας και θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη.
Κίνηση – «Ματ»
Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Σάλλας, «γνωρίζω την τράπεζα από την ίδρυσή της και έχω παρακολουθήσει στενά την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια». Για την τράπεζα, τονίζει ότι η Παγκρήτια Τράπεζα είναι «άρρηκτα δεμένη με την οικονομία της Κρήτης, έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση και στα στελέχη της και πιστεύω ότι η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της και θα διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της».
Ποια είναι η Παγκρήτια Τράπεζα;
Πολλοί καταναλωτές, γνωρίζουν ή συνεργάζονται μόνο με τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες. Όμως στην Ελλάδα και ειδικά στην περιφέρεια, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις χρηματοδότησης όπως η Παγκρήτια, που είναι και η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας με πάνω από 80.000 μέλη, με 1,6 δις ευρώ δάνεια και ακόμα 1 δις καταθέσεις.
Η συντριπτική πλειονότητα της δανειοδότησης, είναι αφιερωμένη στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (85%). Πρόεδρος της τράπεζας ο κ. Γιάννης Λεμπιδάκης και βασικός μέτοχος της εταιρείας τα Πλαστικά Κρήτης.
Διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων με 47 Καταστήματα στην Κρήτη, παρουσία σε Αττική, Θεσσαλονίκη & Μήλο. Συνολικά διαθέτει 54 Καταστήματα Πανελλαδικά και επιπλέον 12 σημεία εξυπηρέτησης (ΑΤΜ). Τα στοιχεία της Τράπεζας, δείχνουν σημαντικά Μερίδια Αγοράς στην Κρήτη, με καταθέσεις πάνω από 13% του συνόλου, που στο Νομό Ηρακλείου φτάνουν πάνω από το 20%.
Αυτό που έγινε γνωστό από την πλευρά της Τράπεζας, είναι ότι η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή αναμένεται να ενισχύσει και να θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκειά της.
Οι δύο πλευρές, πιστεύουν ότι με τη συνεργασία αυτή δημιουργούνται οι δυνατότητες για την ενδυνάμωση, την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας, προς όφελος των υφιστάμενων και μελλοντικών συνεταίρων της.
Στην ανακοίνωση της τράπεζας, τονίζεται ότι «στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης Αύξησης Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας υπογράφτηκε την Τρίτη 29/11/2016 Σύμφωνο Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MOU), με τον κ. Μιχάλη Σάλλα, στο οποίο ρητά εκφράζεται η επιθυμία της συμμετοχής του στο Συνεταιριστικό Κεφάλαιο ως Στρατηγικός Επενδυτής, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των Συνεταιριστικών μερίδων.Η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή αναμένεται να ενισχύσει και να θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια της Παγκρήτιας».
Ως προς το τεχνικό κομμάτι της υλοποίησης της συμφωνίας, «η συμμετοχή θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και θα διασφαλίζει το συνεταιριστικό χαρακτήρα της Παγκρήτιας. Στόχος και των δύο πλευρών είναι το σύνολο της διαδικασίας με βάση τα προβλεπόμενα από τον Νόμο, τις Εποπτικές Αρχές και το MOU, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2017».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης