Βρετανία: Νέα ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον – «Πέρασε» ο νόμος για την αναβολή του Brexit

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία, μετά το δεύτερο κοινοβουλευτικό «χαστούκι» στον Μπόρις Τζόνσον και την επιμονή του για Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία.
Συγκεκριμένα ο νόμος για την αναβολή του Brexit -στον οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά ο Μπόρις Τζόνσον- πέρασε το πρώτο κρίσιμο στάδιο και έλαβε το πρώτο «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων, με 329 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 300 να ψηφίζουν κατά.
Η σημερινή ψηφοφορία αφορούσε σχέδιο νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την Ε.Ε. αναβολή του διαζυγίου Βρετανίας – ΕΕ για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου 2020. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγει είναι νε έχει εγκριθεί προηγουμένως από το βρετανικό κοινοβούλιο συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο Τζόνσον θα ζητήσει να συζητηθεί η πρότασή του για πρόωρες εκλογές – με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Οκτωβρίου- όμως για να περάσει αυτή η πρόταση θα χρειαστεί πλειοψηφία 2/3, την οποία και φυσικά δεν διαθέτει.
Στη Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο
Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα τεθεί στη Βουλή των Λόρδων, όπου συνήθως δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ολοκλήρωση της συζήτησης ενός νομοσχεδίου. Ήδη, ωστόσο, η επικεφαλής της ομάδας των Λόρδων που στηρίζουν το Εργατικό κόμμα, Άντζελα Σμιθ, κατέθεσε πρόταση, η οποία προβλέπει ότι όλα τα στάδια του εγκεκριμένου από τη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχεδίου Μπεν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα. Η κίνηση οφείλεται στις μάλλον βάσιμες υποψίες ότι οι Λόρδοι που πρόσκεινται υπέρ του Brexit θα επιχειρήσουν να καθυστερήσουν την συζήτηση του νομοσχεδίου, ώστε να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Άνω Βουλή πριν να ξεκινήσει η διακοπή των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων.
Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι το νομοσχέδιο θα έχει επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα 9η Σεπτεμβρίου, όπου οι βουλευτές θα εξετάσουν τις όποιες τροποποιήσεις έχουν προταθεί από τη Βουλή των Λόρδων. Η πρόταση της Σμιθ υποστηρίχθηκε από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες να γίνει δεκτή.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης