Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025

«Βρε μανία» με την υψηλή φορολογία, ο κ. Παπαδημητρίου

 

«Ξαναχτύπησε» ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, επιμένοντας ξανά και τονίζοντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ξανά ότι «μείωση φορολογίας δεν σημαίνει αυτόματα αύξηση επενδύσεων».

Ο κ. Παπαδημητρίου σε σχετικό άρθρο του υποστηρίζει ότι «από το 2009, σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόστηκε η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων δεν απέφερε επενδύσεις», επισημαίνοντας μάλιστα τρεις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα προκειμένου να προσελκύσει υγιείς επιχειρηματικές επενδύσεις, όπως διαφανείς διαδικασίες διαγωνισμών, ισχυρό πλαίσιο λειτουργίας του κράτους και η παροχή τραπεζικής χρηματοδότησης με οικονομικά κριτήρια. Σε επίρρωση μάλιστα της παραπάνω άποψής του για τη σχέση φορολογίας – επενδύσεων, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε το παράδειγμα τεσσάρων πλέον αναπτυγμένων οικονομιών, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Αυστρίας, τονίζοντας ότι «παρότι διατήρησαν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης, δεν αντιμετώπισαν κάμψη, αλλά μικρή άνοδο των επενδύσεών τους ως προς το ΑΕΠ».

Τι Λωζάνη, τΙ Κοζάνη, δηλαδή! Διότι όλες αυτές οι χώρες που ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου δεν έχουν καμιά σχέση με την Ελλάδα, από την άποψη επενδυτικού περιβάλλοντος, και συνεπώς η φορολογία είναι το τελευταίο που θα προσέξει ένας σοβαρός ντόπιος και ξένος επενδυτής. Ίσως να επισημαίνει όλα αυτά ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης διότι, καθώς ζη και δραστηριοποιείτα, όπως λέει, κυρίως στο εξωτερικό, να μη γνωρίζει καλά το εφιαλτικό εμπόδιο – βουνό επενδυτικών αντικινήτρων που κυριαρχεί στη χώρα μας και που επί δεκαετίες επισημαίνουν διεθνείς οργανισμοί και Τράπεζα της Ελλάδος.

Έτσι, ζητώντας τη συμπάθεια του κ. Παπαδημητρίου, παραθέτουμε μερικές «φρέσκες» επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα που περιέχονται στην τελευταία ( Δεκέμβριος 2016) ενδιάμεση έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική του 2016:

-«Ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι η προσδοκώμενη άνοδος των επενδύσεων».

-«Στο εσωτερικό εξακολουθούν να υφίστανται πολλά εμπόδια που επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα και δυσχεραίνουν την υλοποίηση των επενδύσεων. Ορισμένα από αυτά συνδέονται με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της κεντρικής διοίκησης, αλλά αφορούν και τα προσκόμματα που θέτουν διάφορα μικρά ή μεγάλα κατεστημένα συμφέροντα και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης (και υπουργοί, προσθέτουμε εμείς!). Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω. καθυστερούν σημαντικές επενδύσεις».

«Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επενδύσεων, άνοιγμα των λοιπών κλειστών επαγγελμάτων και κλάδων δικτύων υποδομών, εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών».

-«Αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη», όπως …«μείωση των φορολογικών συντελεστών».

-«Η σταδιακή μείωση της φορολογίας θα έχει θετικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην οικονομική ανάπτυξη».

Αυτά…

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή