Βελτιωτικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση

Τι αλλάζει στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

«Δίχτυ» προστασίας για τους αδύναμους και τους νέους επιστήμονες. 

Σε βελτιώσεις στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, ώστε να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση, προφυλάσσοντας τους νέους επαγγελματίες και τους χαμηλόμισθους. Μετά και από την συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τους εκπροσώπους των τριών μεγαλύτερων φορέων των επιστημόνων, των ιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών, το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζεται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

 Μέσα στις αλλαγές  που συζητήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, περιλαμβάνονται πενταετής περίοδος χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.  Ο αρμόδιος υπουργός, μετά την συνάντηση δήλωσε ότι «στη συζήτηση έγινε αποδεκτό να πληρώνουν όλοι αναλογικά», ενώ σύμφωνα με την νέα αλλαγή, θα υπάρχουν κλιμακωτές εισφορές  για τους νέους επιστήμονες, δηλαδή τα δυο πρώτα χρόνια οι νεοασφαλιζόμενοι θα πληρώνουν το 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα τρία χρόνια στην συνέχεια 17%.  Για τους χαμηλόμισθους, θα μπει «κόφτης» στις εισφορές για τα εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ, ώστε να μην είναι εξοντωτικά τα ποσά.  

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι οι εξής:  

Για τους νέους επιστήμονες

  • Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ.

  • Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

  • Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Για τους ανέργους, προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος, ενώ μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ, θα καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση.

Για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», προβλέπεται εισφορά 6% αντί για 20% και το υπόλοιπο θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Στις αλλαγές για την προστασία των αδυνάμων, περιλαμβάνονται:

  • Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.  

  • Για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα. 

Κατρούγκαλος: Το ασφαλιστικό προστατεύει τους χαμηλόμισθους

Με την πρότασή μας ωφελούνται οι περισσότεροι ασφαλισμένοι, τόνισε ο υπουργός Εργασίας,  κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου. «Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας πως το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, στην βουλή, ώστε να ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο. Η ταχύτητα είναι σημαντικός παράγοντας, καθώς το ασφαλιστικό αποτελεί και την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που με την ψήφισή της, οδηγεί στην εκκίνηση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς .

«Γραβάτα στο δικαστήριο φοράνε όλοι, και αυτοί με τα μπλοκάκια και όσοι βάζουν “Αρμάνι” και εισπράττουν 80.000 και 100.000 ευρώ. Στη συζήτηση έγινε αποδεκτό να πληρώνουν όλοι αναλογικά», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι με την πρότασή του υπουργείου, ωφελούνται όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.  Για το μέτωπο με τους δανειστές, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, «Έχουμε στείλει πλήρη στοιχεία έως το 2019 και υπάρξει αναλογιστική μελέτη έως το 2060 η οποία θα εξεταστεί», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει «κόκκινες» γραμμές στη διαπραγμάτευση, να μην υπάρξει μείωση στις συντάξεις και να ισχύουν ίδιοι κανόνες για όλους.

Επιστήμονες: Η κυβέρνηση να ξαναδεί το σχέδιο – Δεν βγαίνουν τα νούμερα  

 Ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών και αυτό είναι θετικό, αλλά «επειδή η κατανόηση από την επίλυση του προβλήματος απέχουν πολύ αναμένουμε συγκεκριμένες λύσεις από την κυβέρνηση», δήλωσε  ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ώσπου να αλλάξει αυτό, οι μηχανικοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις «για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Παραγωγική» χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος,  δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο επιβαρύνει τους επιστήμονες τόσο που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη διαβίωσή τους.

«Σεβόμαστε ό,τι είναι ουσιαστικό, ό,τι είναι αναλογικό και προοδευτικό και μπορεί να προσαρμόζεται», δήλωσε ο πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος (ΔΣΑ) Βασίλης Αλεξανδρής κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι με το ασφαλιστικό που έχει προταθεί, «έχουμε δικηγόρο με 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα και επιβαρύνεται με φόρο και ασφαλιστική εισφορά 9.300. Δεν μπορεί να επιβιώσει, ούτε βγαίνουν οι αριθμοί ούτε οι άνθρωποι να επιβιώσουν».

Κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας από τους ιατρούς για το Ασφαλιστικό

Με το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας να επεξεργάζεται το τεχνικό κομμάτι των αλλαγών, οι εκπρόσωποι των επιστημών δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και τις κινητοποιήσεις τους.  Παράλληλα με την συνάντηση των εκπροσώπων των επιστημόνων με τον Πρωθυπουργό, στο Υπουργείο Εργασίας, εξελισσόταν συνάντηση των  εκπροσώπων των φορέων με τον Γεν. Γραμμ. Νίκο Φράγκο, η οποία διακόπηκε λόγω συμβολικής κατάληψης του γραφείου του κου Φράγκου από γιατρούς.  Πριν την κατάληψη, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων πρότειναν την μετατροπή του  ταμείου τους και του εφάπαξ σε επαγγελματικό ταμείο χωρίς όμως να υπάρξει θετική ανταπόκριση από το υπουργείο καθώς το εγχείρημα απαιτεί αναλογιστική μελέτη που δεν υπάρχει. Το γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Φράγκου κατέλαβαν συμβολικά το μεσημέρι γιατροί και νοσοκομειακοί υπάλληλοι, που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ζητώντας να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι γιατροί υποστηρίζουν πως με το νέο ασφαλιστικό χάνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους και τριπλασιάζονται οι εισφορές τους, για αυτό τονίζουν ότι θα συνεχίσουν κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών(ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης σε δηλώσεις του έξω από το υπουργείο, ξεκαθάρισε την αντίθεση του κλάδου στο ασφαλιστικό, το οποίο χαρακτήρισε «ταφόπλακα των νέων επιστημόνων», που θα στείλει τους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή