«Αίνιγμα» τα εκρηκτικά που είχαν στην κατοχή τους
Σε αυξημένη επιφυλακή εξακολουθεί να βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική για τους εννέα Τούρκους εξτρεμιστές, που συνελήφθησαν σε τρεις γιάφκες στην περιοχή του Νέου Κόσμου και στην Καλλιθέα το πρωί της Τρίτης.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στις Αρχές τα πολεμοφόδια που είχαν στην κατοχή τους, μεταξύ των οποίων εκρηκτική ύλη, εξαρτήματα που σχετίζονται με την κατασκευή βομβών αλλά και ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών.
Χθες, οι εννέα συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα υπό τα χειροκροτήματα συγκεντρωμένων αλληλέγγυων, που φώναζαν συνθήματα κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού.
Σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τέσσερα κακουργήματα και τρία πλημμελήματα.
Μεταξύ άλλων κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών, τρομοκρατικές πράξεις παράνομης κατοχής πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, πλαστογραφία μετά χρήσεως δημοσίων εγγράφων, διακεκριμένη αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη οπλοκατοχή (που αφορά σουγιάδες που κατασχέθηκαν), και παράνομη κατοχή κροτίδων και καπνογόνων.
Οι ίδιοι, πάντως, αρνούνται τα όσα τους αποδίδονται και δηλώνουν πρόσφυγες που έχουν έχουν λάβει ή έχουν αιτηθεί χορήγηση ασύλου στη χώρα μας.
Όλοι τους εμφανίζονται ως αγωνιστές κατά του καθεστώτος Ερντογάν και χαρακτηρίζουν τη σύλληψή τους ως «δωράκι» της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Τούρκο Πρόεδρο, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.
Αναφερόμενες στα ευρήματα που εντοπίστηκαν από την Αντιτρομοκρατική στα διαμερίσματα του Νέου Κόσμου και της Καλλιθέας οι δικηγόροι τους, Αλέκα Ζορμπαλά και Γιάννα Κούρτοβικ, επισήμαναν πως πρόκειται για αντικείμενα, τα οποία «μπορούν να βρεθούν σε κάθε σπίτι» και τα οποία είναι «ανάξια λόγου», ενώ για τα πιστόλια που κατασχέθηκαν, σημείωσαν πως οι εντολείς τους δεν γνωρίζουν τίποτα, καθώς στα διαμερίσματα που συνελήφθησαν «δεν υπήρχε κάποιο όπλο».
Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα, ενώ αναμένεται εισαγγελική διάταξη για δημοσιοποίηση στοιχείων της ταυτότητας τους. Στο μεταξύ, καταγγέλλουν, μέσω των συνηγόρων τους, «βαρύτατο και βάναυσο τραυματισμό» τόσο στη ΓΑΔΑ, όσο και έξω από το γραφείο του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης.
Όπως προκύπτει, τα φερόμενα μέλη της ένοπλης οργάνωσης DHKP-C είχαν έρθει στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι και φρόντιζαν να ενοικιάζουν σπίτια μέσω διαδικτύου, αποφεύγοντας την επαφή με τους ιδιοκτήτες ενώ άλλαζαν κατοικίες σχεδόν κάθε τρεις μήνες.
Ως άριστοι γνώστες της αντικατασκοπείας άλλαζαν συνεχώς διαδρομές, αποφεύγοντας τα σημεία όπου υπήρχαν πολλές κάμερες ενώ χρησιμοποιούσαν κινητά παλιάς τεχνολογίας για να μην εντοπίζονται εύκολα οι επικοινωνίες.
Τα όσα βρήκαν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής στα διαμερίσματα – γιάφκες τους οδηγούν στο συμπέρασμα πως ετοίμαζαν κάποιο χτύπημα το οποίο ενδεχομένως να σχετίζεται με την προγραμματισμένη άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Οι πυροκροτητές, τα καλώδια, οι μπαταρίες, και τα άγνωστα εκρηκτικά παραπέμπουν σε προπαρασευαστικές ενέργειες για βομβιστική επίθεση.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να είχαν βάλει στο στόχαστρό τους είτε της αποστολή της τουρκικής προεδρίας στη χώρα μας είτε κάποιο κτίριο ή εταιρεία τουρκικών συμφερόντων επί ελληνικού εδάφους.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, να σχεδίαζαν ακόμη και επίθεση με παγιδευμένο όχημα εναντίον της αυτοκινητοπομπής του Ρετζέπ- Ταγίπ Ερντογάν.
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής κάνουν φύλλο και φτερό τα usb και το πλούσιο ψηφιακό υλικό, που βρέθηκε στην κατοχή τους, ελπίζοντας ότι εκεί θα βρουν απαντήσεις για τα σχέδια των εννέα Τούρκων.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων χώρων ή προσώπων που συνδέονται με τη δράση των κατηγορουμένων.
Μέχρι στιγμής οι δράστες τηρούν σκληρή στάση χωρίς καμία διάθεση επικοινωνίας, ενώ εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση πως ο 45χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από το 2013 για την εμπλοκή του στην μεταφορά οπλισμού και εκρηκτικών με φουσκωτό σκάφος σε Οινούσες και Χίο, κυκλοφορούσε με τέσσερα διαφορετικά ονοματεπώνυμα.