Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews
• Εισηγήσεις από «συμβούλους» του Μαξίμου και άλλους «φίλους» να μην συμπεριλάβει τους πρώην αρχηγούς στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές
Εισηγήσεις να θέσει εκτός ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός, εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης έχει δεχθεί εισηγήσεις να μην συμπεριλάβει τους δυο κεντρικούς πολιτικούς παίκτες της ΝΔ στα ψηφοδέλτια του κόμματος, αλλά ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει. Αν και θεωρείται εξαιρετικά πρόωρο, προκαλούνται εύλογα και πολλαπλά ερωτήματα για το χρονικό σημείο που έγινε η συγκεκριμένη διαρροή σε δημοσιογράφους, ενώ οι πιο μυημένοι αναφέρουν ότι αυτή η συζήτηση αφορά την ελληνοτουρκική κρίση και τη στάση των Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά που εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι από τις εξελίξεις.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και τακτική επαφή μεταξύ των Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, εντούτοις φαίνεται ότι υφίσταται μια νοητή γραμμή για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Αθήνα έναντι της Άγκυρας. Και οι δυο είναι υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής και εδώ προκύπτει ζήτημα για τη στάση του Πρωθυπουργού, κυρίως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι κόκκινη γραμμή είναι τα έξι ναυτικά μίλια, μια θέση που ποτέ από το 1974 έως σήμερα δεν είχε υποστηριχθεί από καμία ελληνική κυβέρνηση.
Σε αυτό το κλίμα, επισημαίνεται από έμπειρα στελέχη, ότι η διαρροή και η συζήτηση που τροφοδοτήθηκε από περιφερειακά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με την πολιτική τύχη των Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά συνδέεται άμεσα με το εάν θα μιλήσουν ή όχι για τα ελληνοτουρκικά. Λέγεται μάλιστα, ότι αυτή η διαρροή μπορεί να χαρακτηριστεί και ένα είδος μηνύματος στη λογική, «μην μιλήσετε αρνητικά για να μην βρεθείτε εκτός ψηφοδελτίων».
Μια τέτοια κίνηση βέβαια θεωρείται ιδιαίτερα υψηλού πολιτικού ρίσκου, καθώς δεν μπορεί κανείς Πρωθυπουργός, όσο ισχυρός και εάν νομίζει ότι είναι, να θέσει όρους σε δυο κεντρικούς πολιτικούς παίκτες που παραμένουν ισχυροί, αν και ο Αντ. Σαμαράς επιχειρείται να αποδυναμωθεί πολιτικά, ενώ ο Κ. Καραμανλής διατηρεί ακόμα το οικόσημο της παράταξης.
Καμία επαφή Μητσοτάκη με Καραμανλή, Σαμαρά και Παυλόπουλο
«Ούτε για αστείο» λένε οι γνωρίζοντες, δεν μπορεί να γίνει αυτό από τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά στην πολιτική ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια. Όλα είναι ανοικτά και μένει να φανεί σύντομα ποιες είναι οι διαθέσεις του Πρωθυπουργού που παρά την κρίση με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες δεν έχει συναντηθεί διά ζώσης με τους Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, ενώ δεν επιθυμεί και καμία επικοινωνία και επαφή και με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που τηρεί σκληρή γραμμή στα ελληνοτουρκικά κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς.
Οι θέσεις Καραμανλή και Σαμαρά
Εν μέσω της δημιουργίας κλίματος ότι πρέπει να τα βρούμε με την Τουρκία και να υπάρξει διάλογος, ο Αντ. Σαμαράς διαμηνύει ότι με πειρατές, εννοώντας την Τουρκία, δεν κάνεις διάλογο, ενώ ο Κ. Καραμανλής εμμένει ότι η πάγια εθνική θέση είναι πως υπάρχει μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, αυτή είναι η υφαλοκρηπίδα που συνδέεται πλέον και με την ΑΟΖ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποια άλλη εκκρεμότητα με την Άγκυρα. Σε αυτό το πνεύμα είναι και ο Αντ. Σαμαράς, που δεν θέλει να ακούσει για ευρύτερες συζητήσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο ενός μεγάλου διαλόγου, δηλδή διαπραγματεύσεις.
Φοβούνται υποχώρηση της κυβέρνησης
Μια βασική αρχή στις διαπραγματεύσεις είναι ότι όταν καθίσουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι, κάτι θα δώσει η μια και κάτι η άλλη για να υπάρξει συμφωνία. Και αυτό που φοβούνται οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί, αλλά και πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ είναι εάν ή όχι η κυβέρνηση έχει αναλάβει και ανομολόγητες δεσμεύσεις, μέσω ενός διαλόγου χωρίς προ-απαιτούμενα με την Τουρκία –στον οποίο ωθείται εκούσα- άκουσα.
Για πολλούς καραμανλικούς και σαμαρικούς βουλευτές, οποιαδήποτε υποχώρηση του Πρωθυπουργού από την πάγια θέση θα είναι εγκληματική, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα ελληνικά συμφέροντα. Στο σημείο αυτό οι καραμανλικοί θυμίζουν την προειδοποίηση του Κ. Καραμανλή τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία είναι και πάλι επίκαιρη: «Συστάσεις από φίλους και συμμάχους να τα βρούμε, δεν γίνονται δεκτές».
Σε αδιέξοδο ο Μητσοτάκης…
Βέβαια, η πολιτική κατευνασμού του Κυρ. Μητσοτάκη, με την οποία διαφωνούν οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς έχει φθάσει σε αδιέξοδο, καθώς η επιστροφή του Oruc Reis στο Καστελλόριζο –σε μια περίοδο που η Αθήνα σχεδόν τον εκλιπαρεί να αρχίσει διάλογο με την Ελλάδα υπό την αιγίδα Ευρωπαίων και Αμερικανών– δείχνει την προβληματική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης.
Εξάλλου ο Πρωθυπουργός το είπε ανοικτά στα ΝΕΑ στην συνέντευξή του την περασμένη Δευτέρα: «Ξεκίνησα με καλή διάθεση… Στην πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Ερντογάν του πρότεινα ένα πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου για βελτίωση των σχέσεων μας». Το ανησυχητικό που σημειώνουν συνομιλητές των δυο πρώην Πρωθυπουργών με βάσει όσα κάνει και λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι η «προσωποποίηση» της ελληνικής διπλωματίας στον εαυτό του και την υποβάθμιση του υπουργού Εξωτερικών σε ρόλο εκτελεστή ειλημμένων αποφάσεων.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι, διότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει να κινείται εκτός της παραδοσιακής γραμμής των ελληνικών κυβερνήσεων έναντι της Τουρκίας και βέβαια εκτός της πολιτικής των προκατόχων του, τόσο του Κ. Καραμανλή όσο και του Αντ. Σαμαρά.
Η απόφαση για τον Θάνο Ντόκο
Επί της ουσίας και η τοποθέτηση στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του κεντρικού στελέχους του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνου Ντόκου, που είναι σε μια λογική πιο συγκαταβατική με τους Τούρκους, δείχνει ότι προσπαθεί να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση Κώστα Σημίτη –με τους Γιώργο Παπανδρέου και Θόδωρο Πάγκαλο– που γκριζάρισε το Αιγαίο και υποχώρησε στη Μαδρίτη και το Ελσίνκι από τις κόκκινες γραμμές που βρήκε. Ουσιαστικά οι πρώην Πρωθυπουργοί φέρεται ότι φοβούνται πως η κυβέρνηση προλειάνει το έδαφος για υποχωρήσεις υπό την πίεση κέντρων εκτός της Ελλάδας, μια κίνηση που θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό