ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα, ενώ διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματοςστο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλείσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Οι ίδιες πηγές, τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Μοσκοβισί την ανάγκη, μετά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, «να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες του καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωση του χρέους». Ταυτόχρονα, πρώτη προτεραιότητα για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί «η ελευθερία άσκησης εσωτερικής πολιτικής». Ο κ. Τσίπρας, όπως μεταφέρουν συνομιλητές του ζήτησε από τον επίτροπο Μοσκοβισί να υπάρχει περισσότερη αυτονομία στα ζητήματα των ανισταθμιστικών μέτρων, ήτοι η κυβέρνηση να έχει λυμένα τα χέρια της στα μικρά ζητήματα της καθημερινότητας. Σημειωτέον, ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο ‘αγώνας δρόμου’ για τα ισοδύναμα των χαμηλοσυνταξιούχων που είδαν το ΕΚΑΣ να κάνει φτερά.
Τσίπρας για Τουρκία: ελπίζω σύντομα οι γείτονές μας να επιστρέψουν στη σταθερότητα
Από τη συζήτηση των κκ Τσίπρα και Μοσκοβισί, δεν έλειψαν και οι εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία. «Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι, αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη. Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή η ελληνική πλευρά στήριξε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα και επισήμανε πως όταν πιάσει «φωτιά» το σπίτι του γείτονά σου, η γειτονιά ανησυχεί. «Και ελπίζω ότι πολύ σύντομα οι γείτονες μας θα επιστρέψουν στη σταθερότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο τελευταίος μήνας ήταν πολύ δύσκολος μήνας για την Ευρώπη συνολικά, είχαμε το Brexit, είχαμε την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, το πραξικόπημα στην Τουρκία. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι γιατί στην ιστορία μας είχαμε το πραξικόπημα το 1967 για 7 χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και πως η Ευρώπη ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι όμως πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία και τώρα, και συμπλήρωσε -παραπέμποντας και στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ- πως αυτή είναι μια συζήτηση στις Βρυξέλλες, γιατί, όπως είπε, πολλοί μας ζητούν μια αναλογική και συνεκτική απάντηση εκ μέρους των τουρκικών αρχών τώρα. Πρέπει, είπε, να υπάρχει ένας έλεγχος και εκεί.
Μοσκοβισί: Η Κομισιόν στο πλευρό των Ελλήνων
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας στη χώρα και την κυβέρνηση για την προσπάθεια που καταβάλει. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα πίστευε ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη, ότι ήρθε εδώ ως φίλος και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν, ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο ίδιος, «θα είμαστε πάντα στο πλευρό του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για να χτίσουμε μια πιο δυνατή Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη». Όπως ανέφερε, «τώρα πρέπει να βγούμε εντελώς έξω από την διαχείριση της κρίσης, από την περίοδο της κρίσης» και όπως υπογράμμισε «είναι καιρός για κανονικότητα, σταθερότητα, εφαρμογή, επενδύσεις». Σημείωσε μάλιστα, πως όταν κοιτάζει τα στοιχεία βλέπει ότι «ήδη η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται, υπάρχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης που επιστρέφει». Είπε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήδη και που έχουν συμφωνηθεί είναι απαραίτητες για να ενισχυθούν οι δομές της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουν επενδύσεις εδώ. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.
Συζήτησαν ακόμα και για διακοπές
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν ένα σύντομο και φιλικό διάλογο, εκτός πρωτοκόλλου. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα συνήθως, ότι με τη σύζυγο του επισκέπτονται για διακοπές την Ελλάδα και πως είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την επιτυχία που παρουσιάζει. Ο κ. Μοσκοβισί ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν θα κάνει διακοπές, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι είναι δύσκολο να κάνει διακοπές, ενδεχομένως για μια εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο, αλλά ότι εξαρτάται από τις εξελίξεις.