Τσίπρας: Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση

Θέλουμε να γίνει ενεργειακός κόμβος

Μήνυμα για την σταδιακή έξοδο της χώρας από τη κρίση έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

« Η Ελλάδα, εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, μία κρίση που για επτά χρόνια μάς ταλαιπώρησε όλους, και εξέρχεται από την κρίση και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων, που, σε συνεργασία με την Ελλάδα, προσβλέπουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “Δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη για τη διοργάνωση της τρίτης Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Τιμούμε και θυμόμαστε τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, είπε, επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο παρελθόν, αλλά και παρόν», είπε.
 «Συζητήσαμε να εντάξουμε στη συνεργασία μας το στοιχείο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και της διασποράς, καθώς οι χώρες μας διαθέτουν μία εξαιρετικά ομογενειακή παρουσία πολύ πέρα από τα σύνορα μας» ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος στην τομέα της ενέργειας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες συνεργασίας των τριών χωρών, τομέας που όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεων των χωρών.Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού East Med. Επίσης, συζητήθηκε η ανάπτυξη του Eurasia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες και η δυνατότητα αξιοποίησης των ΑΠΕ.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης ήταν το Συριακό και το Κυπριακό, με τον Έλληνας πρωθυπουτργό να εκφράζει την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «ευχόμαστε όλοι να υπάρξει ανταπόκριση και από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να έχουμε στις 28 του Ιούνη, στη Γενεύη, μία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Ανασταδσιάδη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, που βεβαίως δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ακόμη ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου Ισραήλ ως συνεργασία στρατηγική, που συμβάλλει στη σταθερότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη της περιοχής μας και βοηθά και στη δυνατότητα επίλυσης των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων και στην αξιοποίηση των σημαντικών περιφερειακών ευκαιριών.

Αναστασιάδης: Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η επιλογή της Θεσσαλονίκης για την διεξαγωγή της σημερινής  συνάντησης και στη συνέχισε πρόσθεσε ότι «Η κοινή μας ιστορία κι ο πολιτισμός, οι κοινές αρχές και αξίες και η φιλοσοφία της συνεργασίας μας εδράζεται ακριβώς στην αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού της δράσης μας.» «Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς το όραμα μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης και συνεργιών» σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης .Σε συνέχεια των δηλώσεών του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την τελευταία συνάντηση με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, στις 4 Ιουνίου και ευχαρίστησε για τη στήριξή τους στη διαδικασία προκειμένου να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό μία λύση που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν σε ένα καθεστώς ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή