Επίθεση στις ακραίες πολιτικές Σόιμπλε, που η Γερμανία επιβάλει στην υπόλοιπη Ευρώπη, πραγματοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του στην βρετανική ενημερωτική πλατφόρμα «Open Democracy».
Ο ίδιος, εμφανίζεται επικριτικός για την εμμονή ορισμένων κέντρων λήψεων αποφάσεων στην Ευρώπη για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων. Εμμέσως πλην σαφώς αναφέρει ότι θεωρεί ενόχους το Βερολίνο και τους συμμάχους του για την πορεία της Ευρώπης, που ενισχύει τους δεξιούς λαϊκιστές και την ακροδεξιά, απειλώντας ταυτόχρονα με διάσπαση την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα, για την ανοδική τάση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, τονίζει ότι ένοχος είναι η χαμηλή ανάπτυξη, η υψηλή ανεργία και η επιδείνωση των υποδομών και της κοινωνικής πρόνοιας. Μάλιστα, παρά την ανάγκη για ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι προσηλωμένη στον κίνδυνο του πληθωρισμού, ενώ για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο ίδιος εκτιμά ότι λειτουργεί ως «μόνιμος ζουρλομανδύας»!
Δίχως αναπτυξιακή ατζέντα που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών για μισθούς, συντάξεις και επιδόματά, ο υπουργός το αναφέρει ως «κοινωνικό αφήγημα», οι λαϊκιστές της Δεξιάς, θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος.
Ένα αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο, οι πολίτες του Βορρά έχουν κουραστεί από τη διάσωση των χωρών του Νότου, που είτε δεν μπορούν είτε είναι απρόθυμοι να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Σε μία λογική ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και ότι η αλλαγή κάθε λίγο και λιγάκι υπονομεύει την αξιοπιστία της και του ενιαίου νομίσματος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του, «με λίγα λόγια, η Ευρώπη μπορεί να διασωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο, αν όλα τα κράτη-μέλη γίνουν περισσότερο σαν την Γερμανία. Εάν δεν το το πράξουν, τότε λαϊκίστικες και φυγόκεντρες δυνάμεις θα αναπτυχθούν στον Βορρά και θα υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες». Ένα απόσπασμα, που ερμηνεύεται ως ευθεία βολή κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της πολιτικής που πρεσβεύει.
Από την άλλη πλευρά, αυτό που ονομάζεται «κοινωνικό αφήγημα» φαίνεται να έχει μεγάλη στήριξη, γιατί εστιάζει στις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας και στις αυξανόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Παράλληλα, αντιμετωπίζει τους φόβους όσων στρέφονται προς την ακροδεξιά, προτείνοντας μια αλλαγή στην ημερήσια διάταξη και τη μεταρρύθμιση των υφιστάμενων προτεραιοτήτων.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, κάνει αναφορά στον Αμερικανό πολιτικό αναλυτή και δημοσιογράφο Τόμας Φρανκ, σχετικά με την ικανότητα και την ανθεκτικότητα της Ακροδεξιάς, που δείχνει μία ευχέρεια στην κινητοποίηση της κοινωνικής βάσης του προοδευτικού μπλοκ. Από την άλλη πλευρά, η προοδευτικές δυνάμεις, δεν κινητοποιούν τη δική τους βάση, για να αμφισβητήσουν τη νεοφιλελεύθερη τάξη που διαμορφώνεται.